Lambert Heijndricksz
(Lammert Hendricksen)
Spickerman
.
Zoon van
?
.
Lammert Hendricksen
trad op als getuige bij
de ondertrouw van
Wouter Sijberts Backer
,
de ondertrouw van
Hendrick Lammertsen Spickerman
,
de ondertrouw van
Wouter Huijgen Cock
,
de ondertrouw van
Hendrick Lammertsen Spickerman
.
Gelevert aan Lambert Hendrikse 4000 min een quartier gladde houpen" voor 8 gld. in de zomer van 1674.
Ammerstol, 1640:
"Ick Lambert Hendricks ben genootsaekt aen Lenert Ghijsen Timmerman te voldoen sijnen brief, als hij mijn voldaen heijt, als mij schuijt dicht ende goet is, ende mijn vooer ende mijn sueert suffissant is om mijn schuijt te voeren om eenige krafmans waren mede te halen, dat het nietbeschadicht en is het welck soo niet en is om te doen, voort soo dat ick nu tegenwoordich twee wachten hebben om steen en pannen ende tegels te halen, soo dat hij mijn verkort am mijn reijse doen als dat hij mijn voer van mijn schuijt gehaelt heijt sonder eene rechtelijcke moet ofte doen, als of ick een lantlooper afte dief was, voorts soo eeijs ick aen Korsijn dat mijn schuijt niet goet en is om eenich koopman waren mede
te noemen ter somma van 100 daelders ende ommijn versuijm t welck hij mijn doet."
Ammerstol, Rechtdach gehouden den 27e oct 1646:
* Lambert Hendricxe, eijser. Contra Leendert de scheepmr. wonende alhier tot Amm. De eijser concludeert ten sine, de gedaagde sal worden gecondemneert aen de eijser te maecken een schuijt, alles volgens hun bestect daervan sijnde, die hij heeft aen genomen. Cum expensis. De ged. versocht copie ende dach.
* Compareerde voor Schout ende Schepenen voorn. doen cont, dat voor ons gecomen is, Arie Pieters Visser, jegenwoordich Burgemeester van dese stede, ende stelde henselve borge voor sijn swager Lambert Hendricxe, in plaetse van Arie Thonis Waert Schout, die hier van is gestelt als borge van eenige penn. die bedragende sijn de somme van 50 gld met een jaer intresse, ende bevrijde de voorn. Schout softeloos ende schadeloos, dat inne als borch van betaelt moet sijn aen de Armen vam Amm, alles volgens obligatie daervan sijnde.
Op de "Rechtdach" van de 5e dec. 1646 werd geconcludeerd dat "den verwerder sal worden veroordeelt de 21. 18-8 te betalen ende van de resterende 325 gld te preferen de selve somme te betalen in termijnen.
Concludeert tot niet ontfankel ende bij ordine tot absolutie van de eijsch, maeckende conv. als reconv. eijsch van costen ofte tot andere" etc.
Bet. [aan] Lambert Hendrikcxe over arbeijtsloon: 0-8-0 in Ammerstol in 1664.
Ammerstol, Rechtdach gehouden den 23e april 1668:
Den Gaarmeester van het erfhuijs van Cornelis Leenderts de Vries, eijser. Contra Lambert Heijndricxe, als voogd geworden sijnde van Joris Barents, gedaagde.
Bij provisie tot betaling van 13 st. met gewin van dien, volgens de conditie, waerop de goederen vercocht sijn. Cum expensis.
Ammerstol, 1671: "Noch betaalt aan Lambert Hendricxe over arbeijdsloon verdient aan het Predikantshuijs en Schoolhuijs: 2-8-0".
Ammerstol, Rechtdach gehouden den 30e Sep. 1675:
Cornelis Jans Cocq, eijscher Contra Lambert Hendrix, wonende alhier, gedaagde.
Den gedaagde bekent den schuld, ende vergunt condemneerd onder affslag van een gld 15 st. voorschot en reparatie van een segenschip, ende versoeckt surcheantie van executie tot voorlichten 1676.
Soelen accepteert de bekentenisse van schuld, versocht daarop condemnatie, ende sustineert geen atterminatie behoort te werden verleend.
Die van de gerechten, condemneren de gedaagde te betalen de somme van 15 gld 2 st. 8 penn. onder affslag van eene gld 15 st. overschot en andere, accorderen den selve, atterminatie van de eene helft te betalen, eijnd 1676, ende de wederhelft van dien St Jacob daaraan volgende, met de gedaagde binnen 14 dagen stellende suffisante cautie, ende compenseerd van desen processe om redenen.
Ammerstol, 11-6-1683: 11-6-1683. Adriaen Cornelisz Nieupoort en Mr Johan van Munnickhoff, als gerechtelijk benoemde curators over de desolate boedel van Teunis Jacobs Blom za, overleden te Ammerstol, transporteren ten behoeve van Lammert Hendrix Spiekerman van Ammerstol:
a) Griend, genaamd het Steegh Campje van ca 1½ quartier. Bel. O: De lange werff W: Cornelis den Hoet. N: Annitje Willemen Z: de halve dwarssloot.
b) 2 griendjes Ow van de lijnbaen, groot samen ca ½ h. Bel. N: Annitje Bruijnen Z: erfgenamen van Pieter Boogje.
c) Griending achter het huis van deoverleden Arien Willemen, ca.½ h. Bel. O: de lijnbaen W: kinderen van Teunis de Vries.
Rechtdach gehouden den 22e Junij 1682:
Schepenen present, behalve Jan t Hooft ende Pieter Gerrit Rootbaert.
Arie Bastianes Saen, eijscher Contra Lammert Hendricx, gedaagde, eijsch doende.
Den eijscher dede segge conform de waerheijt, dat sijn in eijgendom is hebbende sekere huijse ende erve, staande ende gelegen op de Hoge dijk, komende met sijn uijtpad tot acgter in de Kleijne straat, alhier op Ammerstol, gekomen van Arien Pieter Visser, sijne schoonvader, t is sulkx dat de voorn. Visser, boven memorie van menschen heeft gehad, ende gedaan, het recht dat hij met wagen paerden hooij en andere sijn te rijden en drijven, de voorn. Kleijne straat oostwaarts op voor bij het huijs van de gedaagde tot achter aen den huijsinge van eijscher in dese houden. Enigh verhinderingh, ende sulckx noch omtrent vier jaar geleden bij Jan Ariens Saens, soon van den eijscher, die daar in woont, in t voorn. recht heeft gecontinueerd waerop is gevolght, dat de gedaagde de voorn. Kleijne straat, naer den hand overdwars heeft beplant met wijngaert ende beset met pooting, waarmede hij gedaagde de eijscher vader eenigh de minsten redenen veel min het recht daertoe hebbende, het rijden ende drijven, van de voorn. Kleijne straat oostwaarts op tot agter aen sijn voorn. huijsing toe, heeft benomen, sijnde tot groot intresse van den eijscher, t welke alsoo oock niet en hadden behoort.
Soo concludeerd den eijscher bij de voorn. middelen ende anderen naerder, is t noot te deduceren, ter sijne, den gedaagde sal werden gecondemneerd, het gestopte, afgeheijnde ofte het afgestakten, staen, dwars over de voorn. Kleijne straat op te ruijmen, ende wegh te nemen, ten eijnden den eijscher ofwel de bruijkers van den selfs huijsinge soo met hooijwagen, paerden als andere sins, bequamelijk te komen rijden sonder eenigh verhinderingh tot agter aen den voorn. huijsingh toe.
Sulcx als het selve voor deser is gedaan met interdictie van hinder ofte beletzel meer te doen ofte doen, daer dit alles bij provisie makende mede eijsch van costen ofte tot andere op alles ect.
Den gedaagde geeft voor antwoord, dat er een bequampad ten sijden aen leijt, daer men bequamelijk met wagen kan rijden, en sustineerd dat den eijscher geen recht heeft van over sijn pad te rijden, en concludeerd te sijne van niet ontfankel ende dat de eijscher sijn eijsch sal worden ontseijt.
Den eijscher afslaende den middel van antwoord bij insuffisantie persisteerd voor repliek als bij eijsch. Gedaagde voor dupliek.
Den eijscher produceerd verclaringh van Jacob Aerts, Teunis Jacobs Blom, Teunis Teunisse Groenhout, Jacob Louwers, ende Susanne Servaers, de eene van dato den 12 Junij ende de andere van dato den 13 Junij 1682. De gedaagde produceerd een coopcedulle van een hoeckje erff gelegen in de Kleijne straat, van den dato 1604.
Den eijscher versoeckt sententie alsoo aen den gedaagde copie van t geproduceerde is geleverd.
Schepenen condemneren den gedaagde, het voorn. wagenpad bij sijn huijs aen de suijdsijde, oostwaarts op het selvigh op te ruijmen, de pooting ofte platagin soo verre wegh te doen, binnen den tijt van twee maal 24 uren, ten eijnden den eijscher ofte deselve bruijkers t voorn. wagenpad bequamelijk ende onverhinderlijk ter alle tijden kenne rijden met wagen ende paerden tot agter aen voorn. huijsingh toe, gelijck het van outs after aller tijden is geweest, gelijck bij de edigde attestatie is bewesen ende vertoont met interdictie van hinder ofte beletzel meer te doen, ofte doen condemneren den gedaagde mede in de kosten van dese. Actum gepronunceerd den 22e Junij 1682 in Ammerstol.
Ammerstol, 1-1-1678: ondertr. Echbert Harmensen van Swoll, meerderjarig j.m. soo hij noch vader en moeder hebbende ende Annichie Pieters, j.d. van Kleijn Ammers (geass. met Teunis Bastiaensen haar stiefvader en Lambert Hendriksz. haer oom att. in het concent van haar moeder tot dit huwelijk) 1e procl. 1 jan, getr. 23-jan.
Begraven in Ammerstol op 25 april 1695: De oude Lammert en Kommertje Hendriks: 2.10.0.
Begraven in Bergambahct: Lammert Hendrickse op 8-11-1698.
×
±1650
Marritgen Pieterse ( Visscher)
.
Kinderen:
-
Hendrick Lammertsen Spickerman
, [] Ammerstol ±1703.
×
Annichie Jans
, † <6-1681.
×
Ammerstol 16-11-1681
Marchie Huijgen Cock
, † Ammerstol ±15-2-1708.
Dochter van
Huijg Lenertse Cock
en
Jannichje Reijers
.
Otr. op 1-11-1681
in Ammerstol.
Get. bij het huwelijk:
Lambert Heijndricksz (Lammert Hendricksen) Spickerman
en
Jannichje Reijers
.
Hendrick Lammertsen, wedr. van Annichie Jans (get. sijn vader Lammert Hendricksen) en Marchie Huijgen, j.d. (get. haar moeder Jannichje Reijers weduwe), beide van Ammerstol.
Marrigje tr. in 1681 Hendrik Lamberts, wed.nr van Annigje Jans.
In 1697 compareerden voor Schout Adriaan Nieuwpoort en de Schepen Arien Govert Pater en Pieter Gerritsz Rootbaard in Ammerstol:
- Wouter Huijgen Cock,
- Hendrik Lammersz in huwelijk hebbende Marrigje Huijgen Cock,
- Reijer Huijgen Cock,
- Dirck Teunisz Waart, als getrout hebbende Lijntje Huijgen Cock,
- Claas Ariensz in huwelijk hebbende Aartje Huijgen Cock,
- Frans Willemsz in huwelijk hebbende Annigje Huijgen Cock,
- Hendrik Huijgen Cock en
- Arien Dirksz, als vader en voogd van zijn kinderen, geproc. bij Leentje Huijgen Cock,
de welke comparanten verkogt ende in vrije eijgendom over gegeven aan ende ten behoeve van Sijmon Ariensz Pijper, een huijs ende erve, mitsgaders een boomgaard, agter de voorn. huijs gelegen op Ammerstol, strekkende van de Hoogendijk, noordwaarts op de halve sloot, binnen den Agterwegh, bel. oost Hendrik Huijgen Cock c.s., west Dirk Teunis Waart en Barend Ariens.
Op heden den 24e feb 1708, compareerde voor Cornelis Niepoort Schout, Claes Arijense ende Dirck Goverde Pater, Scheepenen van Ammerstol:
de kinderen ende erfgenamen van Aertien Huijgen, Lijntgen Huijgen, Wouter Huijgen, de kinderen van Leentgen Huijgen, Reijer Huijgen, Hendrik Huijgen, Schout ende weesmannen voor t minderjarige weeskint van Jacomeijntgen Huijgen, Frans Willemse, in huwelijk hebbende Annigie Huijgen, te zamen erffgenamen van Margen Huijgen, de welke verclaerde bij desen te constitueeren ende magtig te maken, gelijk sij doen bij dese, Wouter Huijgen ende Reijer Huijgen, wonende tot Ammerstol, omme uijt haeren comparanten naem ende van haere t wegen te vercoopen, eenige roerende goederen, mitsgaders de vaste goederen, alle naergelaten bij de voorn. Margie Huijgen, de zelve vaste goederen te laten taxeeren, mitsgaders de zelve te vercoopen ende transporteeren, de penningen te ontfangen, quitantien daer van te passeeren ende vorders te ontfangen ende uijt te geven ende van haeren ontfang dan behoorlijck bewijs ende reliqa ende voorts generaelick alles te doen off zij zelffs present zijnde zoude comen ofte mogen, ende dat in omnibus cum protestate in communi forma.
Aldus gedaen ende gepasseert op Ammerstol den 24 feb 1708.
Alsoo desen werelt is comen te overlijden Margie Huijgen sonder wettige desendenten naer telaten, soo hebben wij Schout ende Schepenen van Ammerstol deselve nalatenschap getaxeert, volgens opgevingen van Wouter Huijgen ende Reijer Huijgen, omme aen de lande te verantwoorden den 20e penn. ende tiende verhoog, wegens de collaterale successie ende hebben den eedt afgelegt. Een half huijs ende erve, staende op dese dorpe, streckende van den ½ Agterwegh suijtw. aen tot den hooge dijck toe, bel; t.o. Wouter Sijbrantse ende t.w. Bastiaen Saenen, getaxeert op 50-0-0. Een ½ huijs met ½ boomgaert leggende buijtendijcx, streckende van den hooge dijk af zuijt aen tot de diepte van de Leck toe, getaxeert op 30-0-0.
Aldus getaxeert bij Schout ende Schepenen op den 1-3-1708.
Ammerstol, 3-3-1709:
Staet en inventaris van den boedel ende goederen van Margje Huijgens, overleden tot Ammerstol.
Mitsgaders schiftingen, scheidinge en deijlinge van den selven boedel, sooals de selve uijt ten dood heeft ontruijmt en na gelaten.
En heeft ieder voor zijn lot getrocken de somma van 42 gld,waarvan ieder bij dese verclaerden ten voIle deselve te hebben ontvangen.
Bij dese te weten Wouter Huijgens Kock, enig regte agtste part, zal Janse Haen sterk makende voor zijn hand, Lijntje Huijgens voor haer selven, Reijer Huijgens mede voor haer selven, Heijndrick Huijgens mede voor hem selven, Jan Willemse, in huwelijk hebbende Annigje Huijgens, Huijg Ariens voor sijn derde part, Ariaentje Ariens mede voor haer derde part.
Schout en Weesmannen over Sijgje Ariens, sijnde dese drie kinderen van Leentje Huijgens.
En van het linnegoed heeft minderj. kind sijn part genoten, alsoo haer daar sterck voor makende, doch de penn. voor haar een derde part hetwelk is 14 gld tweest., is in de weeskist gelegt en laetstelijk t anderjarig kind van Jacomijntje Huijgens, also Schout erl Schepenen daar voor sijn de penn. in de weeskist gelegt aldus in de minne de scheijdinge gedaen ten overstaen van voorn. Schout en Schepenen.
Aangifte van het lijk van Margie Huygen door Wouter Huygen: 15-2-1708 in Ammerstol.
Ammerstol, 3-3-1709:
Staet en inventaris van den boedel ende goederen van Margje Huijgens, overleden tot Ammerstol. mitsgaders schiftingen, scheidinge en deijlinge van den selven boedel, sooals de selve uijt ten dood heeft ontruijmt en na gelaten.
Aen contante penn. in den boedel gevonden bedragenden de somme van 102-4-0.
Halve huijs, de halve schuer de boomgaard openbaarlijk verkocht 199-0-0.
Betaelt aen den Secr. van Ammerstol omdat geen t genoteerd is comende van t lijk van Mergjen Huijgens. 6-10-0.
Betaelt aen Mr Muijs van het luijden, dootgraven en dootcleet 3-10-0.
Broutster voor een half vat bier 18-0-0.
Betaelt aan penn. van de overgehaelde waeren op het hofmaal 5-8-8.
Betaelt aan Cornelis den Hoed en Willem Saen over huur van het halve huijs die Mergje Huijgens ten agter was sijnde de somma van 15-0-0.
En heeft ieder voor zijn lot getrocken de somma van 42 gld, waarvan ieder bij dese verclaerden ten volle deselve te hebben ontvangen.
Bij dese te weten Wouter Huijgens Kock, enig regte agtste part, zal Janse Haen sterk makende voor zijn hand, Lijntje Huijgens voor haer selven, Reijer Huijgens mede voor haer selven, Heijndrick Huijgens mede voor hem selven, Jan Willemse, in huwelijk hebbende Annigje Huijgens, Huijg Ariens voor sijn derde part, Ariaentje Ariens mede voor haer derde part.
Schout en Weesmannen over Sijgje Ariens, sijnde dese drie kinderen van Leentje Huijgens.
En van het linnegoed heeft minderj. kind sijn part genoten, alsoo haer daar sterck voor makende, doch de penn. voor haar een derde part hetwelk is 14 gld tweest., is in de weeskist gelegt en laetstelijk t anderjarig kind van Jacomijntje Huijgens, also Schout erl Schepenen daar voor sijn de penn. in de weeskist gelegt aldus in de minne de scheijdinge gedaen ten overstaen van voorn. Schout en Schepenen.
Get. bij de overl. aangifte:
Wouter Huijgen Cock
.
Marchie Huijgen
trad op als getuige bij
de doop van
Willemijntje Cock
.
1 kind(eren)
-
Annichie Lamberts
, *Ammerstol ±1650
, † ±1689 .
Annichie Lamberts
trad op als getuige bij
de doop van
Lijsbeth Henderickx Spijckerman
.
Annigje Lambertsdr Speijkerman huwde haar neef Wouter Sijbertsz. Backer.
Ammerstol, 23-9-1668: Wouter Sijbertsz, jm van Ammerstol, met Annigje Lamberts, jd van Ammerstol, sijn wettelijck ondertrouwd in presentie of te sijn geass. de bruijdegom met sijn vader Sijbert Woutersz. en de bruijt met haar vader Lambert Hendricks.
Overl. ca. 1689, i.e.g. vóót juni 1690.
Ammerstol, 13-05-1690: ondertr. Wouter Sijbertsen, wedr. van Annichie Lamberts, en Marichie Cnelis, j.d. meerderjarig, geass. met haar broeder Jan Cnelissen.
×
Ammerstol 23-9-1668
Wouter Sijberts Backer
, * 1645
, ~Bergambacht 30-7-1645
.
Zoon van
Sijbert Wouters Backer
en
Pietertgen Heijndricks
.
Otr. op 1-9-1668
in Ammerstol.
Get. bij het huwelijk:
Lambert Heijndricksz (Lammert Hendricksen) Spickerman
en
Sijbert Wouters Backer
.
Kinderen: Pieternel, Machteltje en Hendrik.
Ammerstol, 1664: Den 68 feb. betaelt aen Wouter Sijbert Backer, over een schuijt sant voor de kerck. 0-8-0.
Ammerstol, 16-12-1675: Wouter Sijbertsz, won. te Ammerstol, transporteert aan de heer Hendrik van Bruwel de vrije eigendom van 2 akkers griending, verongeld voor 3/4 h. in het Capelleweer. Strekkende van het land van Job Hendrix af tot het land van Sijbert Woutersz Backer. Bel. ten oosten: Arie Cornelisz Niepoort, schout; en ten westen: Job Hendrix.
Wouter is in 1690 hertr. met Marrigje Cornelisdr. [Verbaan].
Wouter Sijbertsen, wedr. van Annichie Lamberts, en Marichie Cnelis, j.d., meerderjarig (geass. met haar broeder Jan Cnelissen), gingen op 13-5-1690 in Ammerstol in ondertrouw.
Op huijden den 13e Febr. 1690 [in Ammerstol] sijn in het minne ende vrintschap met malkander overgekomen, ende veraccordeerd:
Wouter Sijberts ende Beertje Sijberts, suster ende broeder, kinderen van wijlen Sijbert Wouters Backer, overleden tot Ammerstol, te weten dat Beertje Sijberts met haer kinderen sal woonen gedurende de tijt hares levens, peijs ende vredelijk inhet agterhuijs, daer de voorn. Sijbert Wouters Backer, in sijn leven in gewoont heeft, ende sullen sij te samen bekostigen in t selve achterhuijs ofte laten leggen een bequaem schoorsteen ende bedsteede, ende t geene verder depeneerd om bequamelijk te konnen woonen, als mede sullen sij te samen delen ofte plukken de appels ende \\andere boom, off aerde vruchte, die der jaerlijkx komen te wassen, en sullen de penn. die tot de voorn. reperatie gebruijkt worden, gefinanceerd worden, uijt de gemenen boedel, aldus veraccordeerd, ende overgecomen ter prefentie van de Heer Hendrik van Bruel, out Burgemr. der Stad Schoonhoven. Adriaen Nieupoort Schout tot Amm. ende Wouter Huijgens Kock als getuijgen her versocht de welcke neffens de comparanten dese alhier hebben medeondertekent, op dato als boven. Getekend door Wouter en Beertje.
Ammerstol, 25-9-1702: Bet. aen Wouter Sijbertse voor dat hij 3 dagen heeft gewerckt met het opruijmen van het kerckhof en uijt en in helpen dragen der bancken in de kerck, sant kruijen, de paden gebloot en gesant daer de lijckstaci over moesten gaen, alles ten diensten van de begraffenisse [van het adelijcke lijck van sal. den Wel Ed. Heer de Cupre. in sijn leven Ambachtsheer van sHeeraartsberg, Bergamb ende Ammerstol, in de Heere gerust op saterdach smorgens ten 4 uren, sijnde den 19e aug 1702, en begraven op donderdach den 24 dito in de Kerck tot Amm.]: 2.0.0.
Wouter Sijberts
trad op als getuige bij
het huwelijk van
Jacob Cnelis Joppen
.
3 kind(eren)
-
Maertje Lamberts (Marrichie Lamberts)
, *Ammerstol ±1655
.
Marrichie Lamberts
trad op als getuige bij
de doop van
Annigje Wouters Backer
.
Geschat geboortejaar.
Maertje Lammerts wede van Jan Cornelisz ‘t Hooft in de Groote Kerckstraet in Ammerstol.
Ammerstol, 1-7-1686:
Claes Ariens en Aertgie Huygen, man en vrouw, hebben met toestemming van de daartoe bevoegde personen verkocht aan Teunis Barende Saen, getr. hebbend Maertje Lammerts, wede van Jan Corn. ‘t Hooft een schuur, erf en boomgaard gelegen aan de N. en W. zijde van ‘t huis gekomen van de voorst. Jan ‘t Hooft gelegen in de Groote Kerckstraet in Ammerstol. Aangezien hierdoor de "vertigtinghe" aangegaan door Aertjen Huygen en haar kind Snel Jansz Snel van 21-1-1677 zou verminderd kunnen worden, verbinden voorst. Claes Ariens en Aertgen Huygen in ‘t bijzonder een griend haar alleen toebehorend, gelegen in de Groote Geer groot ½ mr., bel. 0. Arien Dirckx c.s., W.
Willem Hendericks c.s.
×
Ammerstol 16-3-1681
Jan Cnelissen ’t Hooft
, † <1686.
Otr. op 1-3-1681
in Ammerstol.
Ammerstol, 1-3-1681 ondertr. Jan Cornelissen, j.m. en Maijken Lambrechts, j.d. beide van Ammerstol, getr. 16 maert.
Kinderen: Neeltje & Marrigje.
×
Ammerstol 13-5-1685
Teunis Barentsen (Tonis Barenden) Saen
, *Ammerstol >1630
.
Zoon van
Barent Ariense (Baernt Ariensz) Saan
en
Willempje Willems (Willemtgen Wilms) Craeij
.
Otr. op 28-4-1685
in Ammerstol.
Ammerstol, 28-4-1685 ondertr. Teunis Barentsen Saen, j.m. en Marrichie Lamberts, wedu. van Jan Cnelissen ‘t Hooft, beijde van Ammerstol, getr. 13 mei.
Soo hebben onderschreven deurwaerder dachvaerdinge gedaen in absentie van Willem Barenden, aen de huijsevrouw van Evert Willems, die het aen nam, hem te seggen, die het voor Arij Barenden Cock aennam, ende Cock aen Teunis Barenden seijde aen de huijsvrouw van Hendrick Barenden, die tot antwoort gaf, ick weet daer niet van, tis wel, actum dese 24 julij 1666 in Ammerstol.
Ammerstol, 31-12-1674:
Cornelis Teunissen Saen van Ammerstol draagt in eigendom over aan Teunis Barende Saen van Ammerstol een hennepwerf onder Ammerstol in Gerrit Aerden Weer. Str. van de halve dwarssloot Zw. tot Neeltje Pietersz en Govert Paters erf. Bel. O: Jan Teunissen Saen. W: Grietje van Oosten.
Ammerstol, 15-5-1676:
Arijen Cornelisz Nieupoort en Theunis Barentsz Saen hebben als benoemde curators over de insolvente boedel van za. Cornelis Thonisz Saen overgedragen aan Pieter Gerritsz Rootbaert de eigendom van:
a) Griending, 3 quartier, onder Ammerstol. Str van de halve sloot van Jan ’t Hooft Zw tot het land van Thonis Geerloffsz. Bel. O: Pieter Boochje W: Cornelis de Vries;
b) Griending achter de kerk van Ammerstol, groot ½ h en ½ quartier.
Str. van de halve dwarssloot Nw tot de griending van Barent Ariensz de Bruin Bel. O: Thonis Barentsz W: Dirck Flooren.
Ammerstol, 22-6-1677:
Jan Teunissen Saen, won. op de Steenplaats, ter eenre en Adriaen Cornelisz Nieuwpoort als gestelde curator van de desolate boedel van za. Cornelis Teunissen Saen, overleden in Ammerstol, ter andere,
zijn samen voor schout en schepenen verschenen:
a) Adriaen Nieupoort heeft in eigendom overgedragen aan Teunis Barentsz Saen, Ariaentijn Barents en Aeltje Teunis de Vries, allen won. in Ammerstol, 1 mr, weiland, zijnde het westelijke deel van de Buttercamp onder Ammerstol gelegen. Str. van de halve nieuwe weteringh Zw tot de halve dwarssloot van Jan Andriessen.
b) Jan Teunissen Saen heeft in eigendom overgedragen aan Juff. Maria van der Burgh en Juff. Ingna Botters, wede van za Johannus van der Burgh, beiden wonende in Schoonhoven: Huis in Ammerstol aan de Hogendijck. Bel. O: Teunis Geerrloffs W: Pouwels Willemsz van de Vliet c.s. Nw tot de eigendom van Pieter Ariensz Boogje.
Rekeningh bewijs en Reliqua, die bij deser sijn doende Gover Ariens Pater en Teunis Barends Saan, Burgemr. in de tijt van hare ontfang ende uijtgeeff, van de jare 1678. Ontfang o.a. Twee kinderen van Jan Ariens Saen begraven voor het openen van de graven t samen 0-12-0.
Ammerstol, 16-10-1681: Jan Gerritsz Bouwmeester, won. in ‘s Gravenhage, en Adam Dirckx, won. op het Schoonhoofsche Schoor, hebben getransporteerd ten behoeve van Teunis Barentsz Saen, won. in Ammerstol: een griendje, ca 1 quartier h, gelegen over de Achterwegh achter Govert Pater. Str. van de halve Achterwegh Nw tot Maertje Cornelis griending. Bel. O: Goovert Pater W: Cornelis Joppen.
Ammerstol, 10-9-1683:
Cornelis Cornelisz de Vries, overleden in Ammerstol, heeft bij testament nagelaten aan Maertje Frederijckx, zijn dienstmaagd, al zijn goederen. Met dien verstande, dat bij overlijden van beiden de overgebleven goederen door de erfgenamen volgens testament daarvan gemaakt gedeeld zouden worden. Jan Pietersz Cocq, als echtgenoot van Maertje Frederijckx, komt overeen met de erfgenamen van Jan Dirckx Steenplaets, gehuwd met Jannitje Leenders, dochter van Leendert Cornelisz de Vries, Hermen Teunisz, Cornelis Teunis, Jan Willemsz., gehuwd met Jannitje Teunis, en Teunis Barents Saen als oom en bloedvoogd van de twee weeskinderen van Aeltje Teunis, om hen uit te kopen.
Teunis Barentsen Saen werd in 1694 genoemd als oom en vooght van Willemijntie Ariens, j.d. van Ammerstol.
Teunis Barentsen Saen werd om 1696 genoemd als voogd ofte oom van Jan Hendricksen de Bruijn (een zoon van Teunis’ zus Ariaantje Saan).
Ammerstol, 1-7-1686:
* Claes Ariens en Aertgie Huygen, man en vrouw, hebben met toestemming van de daartoe bevoegde personen verkocht aan Teunis Barende Saen, getr. hebbend Maertje Lammerts, wede van Jan Corn.
‘t Hooft, een schuur, erf en boomgaard gelegen aan de N. en W. zijde van ‘t huis gekomen van de voorst. Jan ‘t Hooft gelegen in de GrooteKerckstraet in Ammerstol. Aangezien hierdoor de
"vertigtinghe" aangegaan door Aertjen Huygen en haar kind Snel Jansz Snel van 21-1-1677 zou verminderd kunnen worden, verbinden voorst. Claes Ariens en Aertgen Huygen in ‘t bijzonder een griend haar alleen toebehorend, gelegen in de Groote Geer groot ½ mr., bel. 0. Arien Dirckx c.s., W. Willem Hendericks c.s.
* Claes Ariens, gehuwd met Aertjen Huijgen, wede van Jan Snel, draagt in vrije eigendom over aan Teunis Barende Saen:
a) Schuurf erf en boomgaard. Bel. W en N: Maertje Lammerts wede van Jan Cornelisz ‘t Hooft in de Groote Kerckstraet in Ammerstol.
b) Griending, genaamd de Hoogegrient, zijnde de helft van 2½ h. gelegen aan de Oostzijde van het Hoppelant. Str. van de halve dwarssloot af Nw tot Snel Jansz Snels gedeelte.
Bel. O: Govert Pater W: Sijbert Wouters c.s.
Ammerstol, 1-1-1678: ondertr. Echbert Harmensen van Swoll, meerderjarig j.m. soo hij noch vader en moeder hebbende ende Annichie Pieters, j.d. van Kleijn Ammers (geass. met Teunis Bastiaensen, haar stiefvader, en Lambert Hendriksz. haer oom, att. in het concent van haar moeder tot dit huwelijk) 1e procl. 1 jan, getr. 23-jan.
Ammerstol, 28-10-1694: ondertr. Bastiaen Janssen, j.m. (geass. met zijn moeder Jannichje Teunis weduwe) en Willemijntie Ariens, j.d. beijde van Ammerstol (geass. met haar oom en vooght Teunis Barentsen Saen), getr. 13 nov.
Ammerstol, 27-04-1696: ondertr. Jan Hendricksen de Bruijn (meerderjarig, geass. met zijn voogd ofte oom Teunis Barentsen Saen) en Maria Jacobs den Bonser, beijden van Ammerstol (minderjarig, geass. met haar moeder Teuntje en haar vader Jacob Teunissen den Bonser), getr. 12 mei.
Teunis Barendz Zaan werd op 19-2-1700 bij een belending in Ammerstol vermeld.
Tonis Barenden
trad op als getuige bij
het huwelijk van
Bastiaen Janssen Ruijter
,
de ondertrouw van
Barent Hendricksen de Bruijn
,
de ondertrouw van
Jan Hendricksen de Bruijn
.
-
Jannichje Lamberts
, * ±1655
, † >11-1722 .
Jannichje Lamberts
trad op als getuige bij
de doop van
Wouter Danielsz Kok
,
de doop van
Maria Daniels Kok
.
Geschat geboortejaar.
Jannigje zou een dochter zijn van Lambert Hendriksz. Schuytmaker.
Ammerstol, 12-7-1681: ondertr. Wouter Huijgen Kock, j.m. (geass. met sijn moeder Jannichje Reijers weduwe) en Jannichje Lamberts, j.d. (geass. met haar vader Lammert Hendricksen), procl. 3 juli,.20 dito, 27 dito en getr. des namiddags.
×
Ammerstol 27-7-1681
Wouter Huijgen Cock
, † <1730.
Zoon van
Huijg Lenertse Cock
en
Jannichje Reijers
.
Otr. op 12-7-1681
in Ammerstol.
Get. bij het huwelijk:
Lambert Heijndricksz (Lammert Hendricksen) Spickerman
en
Jannichje Reijers
.
Wouter Huijchen Cocq was enige tijd Schepen van het ambacht Ammerstol.
Ammerstol, 24-05-1698: ondertr. Willem Teunissen (geass. met zijn vader) en Jacomijntje Huijgen Kock, beijde van Ammerstol (geass. met haar oudste broeder Wouter Huijgen Kock, meerderjarig).
In 1705 was Wouter Huijgen Kock één van de schepenen van Ammerstol.
Aangifte van het lijk van Margie Huygen door Wouter Huygen: 15-2-1708 in Ammerstol.
Ammerstol, 1-7-1709: Voor het geregt comp. Corn. Willem Saen, won alhier, bekende te hebben vercogt en getransporteerd aen Wouter Huijgens Kock, sekere half huijs en erve met een halve schuijr en erve, staende en gelegen op dese dorpe, daer van de wederheIft toecomt den cooper, streckende de geheele huijsinge en halve schuijr en boomgaard van den halve Agterweg af zuijt op tot in diepte van de Leck toe, bel; ten o Wouter Sijberts en ten w Bastiaen Zaenen.
Op 16-9-1715 in Ammerstol comp. Harmen Willems won. alhier heeft verkocht en in eijgendom op gedragen aan Wouter Huijgens Cock, zekere gedeelte van een boomgaard gemeen met den cooper, streckende van
de ½ Agterweg af zuijt waerts op tot diepte van de Leck, bel; ten o Dirk den Bonser ten westen den cooper.
Op 2-5-1711 comp. voor Schout en Schepenen Jan Dirxe de Bruijn en Jan Arijens Zaen, van Ammerstol Wouter Huijgens Kock, won. alhier, en heeft verkocht getransporteerd aan Jacob van Wingerden won. tot Krimpen a/d Leck, zeker scheepje of schuijt, vaert een pennen maker met twijgen, want zo als den cooper tot zijn genoegen heeft gezien en bekent voorn. schuijt en zeijl en treije, ende gevolge van dien hij cooper voorn. en Pieter Jacobs van Wingerden, zoon van voorn. zeijde als last en ordre te hebben van zijn vader, beloops heeft te betalen op toecomende Aldenheilige feest 1711, de somme van 100 gld en een Ducaten daarboven, en bekende hij comp. van de voorn. Ducaten voldaan en betaald te zijn, wijders belooft, de resterende wege op Aldenheilige te betalen, met de jare van dien jegens 5 gld van 100 het jaar te recederen.
Ammrstol, 30-5-1719: Voor de Schout en Jan Joppen en Frans Willems de Schepenen van Ammerstol, comp. in eijgen persoon, Jannigje Leenders. wed. van Jan Dircxe Steenplaat onse inwoonster, en heeft gecedeerd en getransporteerd aan Wouter Huijgens Kock, vier grienden groot omtrent ½ mergen, gelegen in Dannes weer, den cooper zal daar aan moeten maken omtrent een ½ roe dijk, gelegen voor Dirk Wouter.
Ammerstol, 16-10-1722: Voor Schout en Arij Streeflant en Arij Tonis Griek Schepenen van Ammerstol. comp. Wouter Huijgens Kock onzer inwoner, bekent te hebben verkocht getransporteerd in vrije eigendom op te dragen aan Leendert Wouter Kock, een huis en erve met een schuur, staande en gelegen op dese dorpe, strekkende uijt de diepte van de Leck noord aan tot den halve Agterweg, bel; ten o de wed. Dirk den Bonser c.s. ten w Harmanis Snel.
Op 30-11-1729 in Ammerstol was sprake van Leendert, Daniel en Huijg Wouters Kock en Arij van der Linden, als zijnde kinderen en erfgenamen van Wouter Huijgens Kock.
Wouter Huijgen
trad op als getuige bij
de overlijdensaangifte van
Marchie Huijgen Cock
.
4 kind(eren)