Willempje Willems
(Willemtgen Wilms)
Craeij
, * ±1598
, † <1667.
Dochter van
Willem Jans Craeij
en
Aerjaengen Ariens Saan
.
Ammerstol, 31-8-1635:
- Willemtgen Wilmsdr wede van Baernt Ariensz Zaen geass. met Jan Wilmsz, haar
broeder en gekozen voogd in deze zaak, ter eenre, en
- Arien Wilmz Craey, als voogd van de minderjarige kinderen van voorst. Baernt Ariensz za.
Zijn zijn overeengekomen:
Willemtgen Wilmdr behoudt alle goederen behalve het halve huis en hofstede gelegen in Ammerstol str. van de halve Achterwech tot in de diepte van de Leck toe, waarin ze woont en nog een werf genaamd Bastiaentgens werf, zoals deze van Bastiaentgen gekomen is, die de kinderen in eigendom zullen houden; zij onderhoudt de kinderen.
Bij mondigheid: de 3 zoons een nieuwe mantel, de dochter een nieuwe "huyck" of elk 6 pond vlaams. Voor dit onderhoud verbindt ze de andere helft van ‘t voorst. huis in ‘t bijzonder.
Verder nog bedongen op 1-7-1641, dat de moeder de kinderen bij hun huwelijk een "bruiloftscleet" en een tinnen "plateel" zal geven.
Wilmptgen Willems, wed. geweest van Barent Ariensse Zanen za., werd gedaagd op de rechtdag van den 16e maart 1637 in Ammerstol.
Ammerstol, 21-6-1642:
Arien Aertsz, burgemeester van Ammerstol, voor zichzelf en z.st.m. voor Arien Wilmsz Craeij, als voogd van de kinderen van Thuenis Ariensz Zaen za., en Arien Jansz., eveneens voogd van deze kinderen, en Arien Thuenisz Waert, schout, als oppervoogd, Grietgen Ariens, geass. door de genoemde burgemeester, haar gekozen voogd in deze, Goverts Sijbertsz, getrouwd hebbend Willempgen Willems, wede van Baernt Ariensz Zaen;
Zij hebben in eigendom overgedragen aan Thonis Pietersz Bonser hun gerechte deel in een huis en erf. Str. in ‘t geheel van Heyndrich Joppen Zw. tot in de diepte van de Lecke. Bel. O: Arien Aertsz W: Jan Sybrantsz, getrouwd hebbend Merchgen Wouters.
Ammerstol, 26-5-1644:
Govert Sijbrantsz, oud-schepen van Ammerstol, echtegenoot van Willempgen Willems heeft overgedragen aan Thonis Jansz Ruijter een halve werf gemeen met Jan Barentsz, Str. van de halve binnendijkse dijksloot Nw. tot de halve sloot van ’t Molenweer. Bel. O: Aeltgen Pulsens W: Snel Harmensz, oud-burgemeester.
--
De deurwaerder van de gemene middelen wort bij dese versocht ende geauthoriseert, uijtten name
ende van wege Cornelis van Staveren, als geauthoriseerde van de impost opt bestiael over Ammerstol, van de termijn in gegaen den 1e aug 1665 voorleden, hem te vervoegen bij den persoon ofte ter
woonplaets van
- Arije, Willem, Theunis ende Hendrick Barende, alle woonende op Ammerstol voornt,
erfgenamen van
- Willemtgen Saenen, in haer leven wed. van Govert Sijbrantse,
deselve te dachvaerden voor de Heeren Schepenen, commissaressen der stede Schoonhoven, jegens woensdag, dat wesen sal de 28e deser maent julij 1666, naer de middach de clocke twee uur, ofte dan geen rechtdach sijnde, de eerste rechtdach voor de Heeren Schepenen, Commissarissen daeraen volgende, omme te aenhooren soodanige eijsch ende conclusie, ten sine de gedaagden op de vierde deser mant junij een half beest hebben gehaelt van dese stede Schoonhoven ende deselve gebracht op
Ammerstol voornt.
Ende deselve gebracht op Ammerstol voornt, ter sterfhuijse van de voorn. Willemtgen Saen, sonder
hetselve de pacht bekent te maecken ofte billet van dien vertoont te hebben. Contrarie de cod op de impost van bestiael geemaneert, de deurwaerder doet de citatie presenterent copie tot costen van de gedaagden ende verclaerteert zijn wedervaren, actum den 9e junij 1666 in Ammerstol.
In juni 1666 was sprake van erfgenamen van zal. Willimtgen Saen.
De deurwaerder van de gemene middelen wort bij dese versocht ende geauthoriseert, uijtten name ende van wege Cornelis van Staveren als geauthoriseerde van de impost opt bestiael over Ammerstol, van de termijn in gegaen den 1e aug 1665 voorleden, hem te vervoegen bij den persoon ofte ter woonplaets van Arije, Willem, Theunis ende Hendrick Barende, alle woonende op Ammerstol voornt, erfgenamen van Willemtgen Saenen, in haer leven wed. van Govert Sijbrantse, deselve te dachvaerden voor de Heeren Schepenen, commissaressen der stede Schoonhoven, jegens woensdag, dat wesen sal de 28e deser maent julij 1666, naer de middach de clocke twee uur, ofte dan geen rechtdach sijnde, de eerste rechtdach voor de Heeren Schepenen, Commissarissen daeraen volgende, omme te aenhooren soodanige eijsch ende conclusie, ten sine de gedaagden op de vierde deser mant junij een half beest hebben gehaelt van dese stede Schoonhoven ende deselve gebracht op Ammerstol voornt.
Ende deselve gebracht op Ammerstol voornt, ter sterfhuijse van de voorn. Willemtgen Saen, sonder hetselve de pacht bekent te maecken ofte billet van dien vertoont te hebben. Contrarie de cod op de impost van bestiael geemaneert, de deurwaerder doet de citatie presenterent copie tot costen van de gedaagden ende verclaerteert zijn wedervaren, actum den 9e junij 1666, Cornelis van Staveren.
×
±1620
Barent Ariense (Baernt Ariensz) Saan
, † ±1635.
×
<1643
Govert Sijbertsz
, † ±1665.
Zoon van
Sijbert Govertsz
en
Annigje Bastiaens (Aegje Bastiaens)
.
Dit huwelijk bleef kinderloos.
Mogelijk is Govert een zoon Annetje Gerritsz, wede van Sijbert Bastiaensz, wonende te Bergambacht - of van Sijbert Govertsz (de) Paeter en Aagje Bastiaans.
Gelijk luidende eed voor de Schout [van Ammerstol] gedaan den 12 dec 1639 door Snel Hermans, Dirc Dircxe, Heijndric Joppe, Gerrit Stam, Govert Sijberts, Jan Sijbrants, Jan Bruijnen.
Op 27-9-1633 werd voor de Schout ende Gerechte van Streefkerck een verklarig afgelegd over "water gelegen op den corte Nes, soo lange soude bevischt worden bij Jan Barentse ende Gover Sijbertse ende als de voorsch. tijt van 22 jaeren zijn geeppireert" en "Jan Barentse ende Govert Sijbertse zullen als dan wederom bevisschen het voorn. ½ vierendeel op den Aeldijk in het Kinderschip ende dat de voorn. Snel Harmense den voorn. Thonis Willemse daervoor wederom soude leveren een schout vlouwater daer mede".
Bij de verpondingen op de huijsen tot Ammerstol in 1651 wordt Govert Sijbertse genoemd voor 1-5-0.
Leendert Wouters Cocq ende Govert Sijberts werden in 1650-52 vermeld als burgemrs. van Ammerstol. In 1654-55 werd Govert Sijberts samen met Harmen Snellen vermeld als burgemrs. van Ammerstol. In 1663 was Govert Sijberts één der Schepenen van Ammerstol.
Rechtdach gehouden voor Schout ende Schepenen van Ammerstol den 9e nov 1654, present Govert Ariens Pater ende Arien Saen: Dirck Thonisse Stoel, eijser. Contra Govert Sijberts, gedaagde, eijsch doende. Den eijser concludeert tot beta1ing van 107 gld, per reste van cooppenn. van seecker huijs ende erve met ten intresse van dien, ter effectuele voldoeninge toe, cum expensis.
Ammerstol, 24-6-1663: Noch wort hier voor uijtgeeff gebracht, bet. aen Govert Sijberts over leverantie van riet. 3-3-0.
Ammerstol, 27 nov. 1663: Cornelis van Staveren Schout van Ammerstol verkocht, ende Goossen Maertense wonende beneden kerk te Stolwijk vantselve gekogt te hebben, de derde van seker werffgen, gelegen in Ammerstol voorstaende Vaersloot, strekkende van Govert Sijbertse af, noortwaerts op tot den eijgen van Jan Govertse Saen toe [..]. Te betalen gelijck de voorn. cooper belooff op nieuwe jaar 1664 aen comende, in vrije suijveren gelden.
Op huijden den 10e feb. 1664 comme voor mij ende Govert Sijbertse, out Schepenen der Heerlijkheijt Ammerstol, ende heeft ten Gerechtelicke versoeck van Cornelis van Staveren, Schout van Amm.
voorsch. getuijcht verclaert .ende gedeposeert, God waer is, dat hij deposant, op den 30e jan. voorleden in den avont, neftens den reqt ende meer andere is geweest, de huijsse van de Schout van
Berchambacht al waer mede was Joncheer Joris de Cupre, des voorsch. Vrouwen van Berchambachts zoon, waer jegens den voorsch. Schout hem de Cupre seijde off niet waer was, dat hij Schout op Sint Maerten (doorgeschrapt) letste noverber voorsch. niet en is geweest tot Bergambacht bij sijn Vrouwe moder nopende de versettingen van de Gerechten van Ammerstol ende haer vertoont heeft, seeckere persoon op een briefje die tot nieuwe Schepen ende Burgemeester soude vercoren worden, daer op de voorsch.den ouwe hem reqt. niet hadden gehouden aen hem de Cupre, seggende daet het mijn zoon doen, ick mach daer mijn hooft niet mede breecken, dat hij reqt. daerop gegaen is bij de voorsch. de Cupre ende hem het voorsch. briefje gegeven ende het selve gesien hebbende, seijde hij de Cupre van de persoon van Gerrit Stam niet wel bequam te wesen, daerop hij Schout soude geseijt hebben, hij is een van de grootste ingelanden, laet hem nu eens Schepen wesen.
Op welcke propoosten den selve de Cupre seijde, het selve briefje hadde gehouden presenterende, ende aldus gedach binnen Ammerstol ter presentie van Arien Cornelis Nieupoort ende Cornelis Hermense getuijgen.
Ammerstol, 29-5-1666:
Leendert Sijbertsz voor zichzelf en als oom en bloedvoogd van de onmondige kinderen van Heyndrick Sijbertsz, alsmede van de kinderen van Bastiaen Sijbertsz, met Maerten Cornelisz Bel, als gekozen voogd, verder Bastiaen Jansz als mondige zoon van Jan Sijbertsz met Leendert Sijbertsz, mede als oom en bloedvoogd van de minderjarige kinderen van Jan Sijbertsz za., Pieter Sijbertsz, Gijsbert Sijbertsz en Arijen van Oosten, getrouwd met Leentgen Sijberts, allen erfgenamen van Govert Sijbertsz, transporteren aan Willempgen Willems, wede van wijlen Govert Sijbertsz, voornoemd, ¼ deel in het huis, de boomgaard en griending, waarin ze woont, nagelaten door haar man za. Str. van de Achterwech af Zw. op tot in de diepte van de Lecke. Bel. O: Willem Barenden. W: Jan Gijsbertsz.
Op 14-3-1667 was sprake van de erfgenamen van Govert Sijberts.
Ammerstol, 14-4-1667: Arijen Cornelis Nieupoort Schout, eijser Contra Tonis ende Arijen Barents, gedaagden, eijsch doende. Den eijser concludeert tot betaling van 12 gld 4 st. per reste over verteringe gevallen op t doen van de eijgen briefe ofte transport bij den gedaagden ontfangen van de erfgenamen Govert Sijberts, alles cum expensis. In state.
Ammerstol, 16-5-1667: Leendert Sijbertsz voor zichzelf en als oom en bloedvoogd van de nagelaten kinderen van Heyndrick Sijbertsz en van de minderjarige kinderen van Jan Sijbertsz met Bastiaen Jansz als meerderjarige zoon van Jan Sijbertsz, mitsgaders nog als voogd van de minderjarige kinderen van Bastiaen Sijbertsz Gijsbert Sijbertsz en Arijen van Oosten getrouwd met Leentgen Sijberts samen mede erfgenamen van Govert Sijbertsz dragen over aan Arijen Barentsz, wonende in Ammerstol, de eigendom van een hennepwerfje in Ammerstol. Bel. O: Willem Barenden. W: de koper.
Kinderen:
-
Willem Barenden (Willem Barents) Saan
, † ±1672 .
×
Groot-Ammers 17-11-1658
Margje Cornelisse Bas
, *Opperstok ±1635
, † ±1715.
5 kind(eren)
-
Adriaen Barentsz Saan
, † <1678 .
Ammerstol, getr. 27-09-1665: Arien Barentsz., wedr. van [..] tot Kleinammers en Annigje Goosens, wedu van [..] tot Bergambach.
Ammerstol 23-7-1667:
- Cornelis Pietersz. van Staveren, voor de helft gerechtigd in een stuk land in Ammerstol,
- Cornelis Tonisz Saen voor een vierde deel van de andere helft,
- Arijen en Huijch Bastiaensz Saen, eveneens voor een vierde van de andere helft,
- Arijen en Tonis Barentsz voor zichzelf en z.st.m. voor Heyndrick Barentsz en Willem Barentsz, mede voor een vierde van de helft en tenslotte
- Bastiaen Dannisz, getrouwd met Jannichie Thonis en Heyltgen Tonis, wede van Mr Cornelis Hoffstat, zo nodig geass. met gemelde Bastiaen Dannisz, haar zwager, voor een vierde van de helft;
Allen erfgenamen van Crijntje Sanen in haar leven wede van Arijen Aertsz, dragen over aan Pieter Gerritsz Stam de eigendom van een kampje land aan de Nieuwe Weteringh. Str. van. de halve Nieuwe Weteringh af Zw. tot de halve dwarssloot toe.
×
Aaltje (Aeltgien Teunis) de Vries
, *Ammerstol ±1650
, † <10-1683.
Dochter van
Teunis Cornelisz (Thonis Cornelisz) (de) Vries
en
Marrigje Harmens (Maertgen Hermens)
.
Otr. op 12-9-1671
in Ammerstol.
Ammerstol, ondertr. 12-09-1671: Arien Barentsz. Zaen, van Ammerstol meerderjarig, en Aeltje Teunis, van Ammerstol minderjarig (zij geass. met haar moeder Merrichje Harmensen en haar oom Leenert Cnelisen).
Kinderen: Willempje en Ariaantje.
Ammerstol, 22-6-1677:
Maertjen Cornelis, wede. van za. Willem Barentsz, heeft in vrij eigendom overgedragen aan Teunis Barents Saen en aan Aeltgien Teunis, wede van Arien Barents Saen haar (Maertgiens) vierde deel in het huis en erf in Ammerstol, waarin Teunis Barents Saen en Aeltgien Teunisz voornoemd wonen, en dat gekomen is van haar mans moeder Willemtje Willems, overleden in Ammerstol. Str. van de halve Achterwegh Zw over de Hogendijck tot in de diepte van de Leck. Bel. O: Maertgien Cornelis voornoemd W: Govert Ariensz Pater en Neeltje Pieters c.s.
Ammerstol, 10-9-1683:
Cornelis Cornelisz de Vries, overleden in Ammerstol, heeft bij testament nagelaten aan Maertje Frederijckx, zijn dienstmaagd, al zijn goederen. Met dien verstande, dat bij overlijden van beiden de overgebleven goederen door de erfgenamen volgens testament daarvan gemaakt gedeeld zouden worden. Jan Pietersz Cocq, als echtgenoot van Maertje Frederijckx, komt overeen met de erfgenamen van Jan Dirckx Steenplaets, gehuwd met Jannitje Leenders, dochter van Leendert Cornelisz de Vries, Hermen Teunisz, Cornelis Teunis, Jan Willemsz., gehuwd met Jannitje Teunis, en Teunis Barents Saen als oom en bloedvoogd van de twee weeskinderen van Aeltje Teunis, om hen uit te kopen.
2 kind(eren)
-
Ariaantje Barents (Ariaentijn Barents) Saan
, * ±1630
.
Ammerstol, 22-6-1677:
Jan Teunissen Saen, won. op de Steenplaats, ter eenre en Adriaen Cornelisz Nieuwpoort als gestelde curator van de desolate boedel van za. Cornelis Teunissen Saen, overleden in Ammerstol, ter andere,
zijn samen voor schout en schepenen verschenen:
a) Adriaen Nieupoort heeft in eigendom overgedragen aan Teunis Barentsz Saen, Ariaentijn Barents en Aeltje Teunis de Vries, allen won. in Ammerstol, 1 mr, weiland, zijnde het westelijke deel van de Buttercamp onder Ammerstol gelegen. Str. van de halve nieuwe weteringh Zw tot de halve dwarssloot van Jan Andriessen.
b) Jan Teunissen Saen heeft in eigendom overgedragen aan Juff. Maria van der Burgh en Juff. Ingna Botters, wede van za Johannus van der Burgh, beiden wonende in Schoonhoven: Huis in Ammerstol aan de Hogendijck. Bel. O: Teunis Geerrloffs W: Pouwels Willemsz van de Vliet c.s. Nw tot de eigendom van Pieter Ariensz Boogje.
×
±1655
Hendrik Barents de Bruijn
.
Zoon van
Barent Bruijnen
en
Aaltje Jans ’t Hooft
.
4 kind(eren)
-
Teunis Barentsen (Tonis Barenden) Saen
, *Ammerstol >1630
.
Tonis Barenden
trad op als getuige bij
het huwelijk van
Bastiaen Janssen Ruijter
,
de ondertrouw van
Barent Hendricksen de Bruijn
,
de ondertrouw van
Jan Hendricksen de Bruijn
.
Soo hebben onderschreven deurwaerder dachvaerdinge gedaen in absentie van Willem Barenden, aen de huijsevrouw van Evert Willems, die het aen nam, hem te seggen, die het voor Arij Barenden Cock aennam, ende Cock aen Teunis Barenden seijde aen de huijsvrouw van Hendrick Barenden, die tot antwoort gaf, ick weet daer niet van, tis wel, actum dese 24 julij 1666 in Ammerstol.
Ammerstol, 31-12-1674:
Cornelis Teunissen Saen van Ammerstol draagt in eigendom over aan Teunis Barende Saen van Ammerstol een hennepwerf onder Ammerstol in Gerrit Aerden Weer. Str. van de halve dwarssloot Zw. tot Neeltje Pietersz en Govert Paters erf. Bel. O: Jan Teunissen Saen. W: Grietje van Oosten.
Ammerstol, 15-5-1676:
Arijen Cornelisz Nieupoort en Theunis Barentsz Saen hebben als benoemde curators over de insolvente boedel van za. Cornelis Thonisz Saen overgedragen aan Pieter Gerritsz Rootbaert de eigendom van:
a) Griending, 3 quartier, onder Ammerstol. Str van de halve sloot van Jan ’t Hooft Zw tot het land van Thonis Geerloffsz. Bel. O: Pieter Boochje W: Cornelis de Vries;
b) Griending achter de kerk van Ammerstol, groot ½ h en ½ quartier.
Str. van de halve dwarssloot Nw tot de griending van Barent Ariensz de Bruin Bel. O: Thonis Barentsz W: Dirck Flooren.
Ammerstol, 22-6-1677:
Jan Teunissen Saen, won. op de Steenplaats, ter eenre en Adriaen Cornelisz Nieuwpoort als gestelde curator van de desolate boedel van za. Cornelis Teunissen Saen, overleden in Ammerstol, ter andere,
zijn samen voor schout en schepenen verschenen:
a) Adriaen Nieupoort heeft in eigendom overgedragen aan Teunis Barentsz Saen, Ariaentijn Barents en Aeltje Teunis de Vries, allen won. in Ammerstol, 1 mr, weiland, zijnde het westelijke deel van de Buttercamp onder Ammerstol gelegen. Str. van de halve nieuwe weteringh Zw tot de halve dwarssloot van Jan Andriessen.
b) Jan Teunissen Saen heeft in eigendom overgedragen aan Juff. Maria van der Burgh en Juff. Ingna Botters, wede van za Johannus van der Burgh, beiden wonende in Schoonhoven: Huis in Ammerstol aan de Hogendijck. Bel. O: Teunis Geerrloffs W: Pouwels Willemsz van de Vliet c.s. Nw tot de eigendom van Pieter Ariensz Boogje.
Rekeningh bewijs en Reliqua, die bij deser sijn doende Gover Ariens Pater en Teunis Barends Saan, Burgemr. in de tijt van hare ontfang ende uijtgeeff, van de jare 1678. Ontfang o.a. Twee kinderen van Jan Ariens Saen begraven voor het openen van de graven t samen 0-12-0.
Ammerstol, 16-10-1681: Jan Gerritsz Bouwmeester, won. in ‘s Gravenhage, en Adam Dirckx, won. op het Schoonhoofsche Schoor, hebben getransporteerd ten behoeve van Teunis Barentsz Saen, won. in Ammerstol: een griendje, ca 1 quartier h, gelegen over de Achterwegh achter Govert Pater. Str. van de halve Achterwegh Nw tot Maertje Cornelis griending. Bel. O: Goovert Pater W: Cornelis Joppen.
Ammerstol, 10-9-1683:
Cornelis Cornelisz de Vries, overleden in Ammerstol, heeft bij testament nagelaten aan Maertje Frederijckx, zijn dienstmaagd, al zijn goederen. Met dien verstande, dat bij overlijden van beiden de overgebleven goederen door de erfgenamen volgens testament daarvan gemaakt gedeeld zouden worden. Jan Pietersz Cocq, als echtgenoot van Maertje Frederijckx, komt overeen met de erfgenamen van Jan Dirckx Steenplaets, gehuwd met Jannitje Leenders, dochter van Leendert Cornelisz de Vries, Hermen Teunisz, Cornelis Teunis, Jan Willemsz., gehuwd met Jannitje Teunis, en Teunis Barents Saen als oom en bloedvoogd van de twee weeskinderen van Aeltje Teunis, om hen uit te kopen.
Teunis Barentsen Saen werd in 1694 genoemd als oom en vooght van Willemijntie Ariens, j.d. van Ammerstol.
Teunis Barentsen Saen werd om 1696 genoemd als voogd ofte oom van Jan Hendricksen de Bruijn (een zoon van Teunis’ zus Ariaantje Saan).
Ammerstol, 1-7-1686:
* Claes Ariens en Aertgie Huygen, man en vrouw, hebben met toestemming van de daartoe bevoegde personen verkocht aan Teunis Barende Saen, getr. hebbend Maertje Lammerts, wede van Jan Corn.
‘t Hooft, een schuur, erf en boomgaard gelegen aan de N. en W. zijde van ‘t huis gekomen van de voorst. Jan ‘t Hooft gelegen in de GrooteKerckstraet in Ammerstol. Aangezien hierdoor de
"vertigtinghe" aangegaan door Aertjen Huygen en haar kind Snel Jansz Snel van 21-1-1677 zou verminderd kunnen worden, verbinden voorst. Claes Ariens en Aertgen Huygen in ‘t bijzonder een griend haar alleen toebehorend, gelegen in de Groote Geer groot ½ mr., bel. 0. Arien Dirckx c.s., W. Willem Hendericks c.s.
* Claes Ariens, gehuwd met Aertjen Huijgen, wede van Jan Snel, draagt in vrije eigendom over aan Teunis Barende Saen:
a) Schuurf erf en boomgaard. Bel. W en N: Maertje Lammerts wede van Jan Cornelisz ‘t Hooft in de Groote Kerckstraet in Ammerstol.
b) Griending, genaamd de Hoogegrient, zijnde de helft van 2½ h. gelegen aan de Oostzijde van het Hoppelant. Str. van de halve dwarssloot af Nw tot Snel Jansz Snels gedeelte.
Bel. O: Govert Pater W: Sijbert Wouters c.s.
Ammerstol, 1-1-1678: ondertr. Echbert Harmensen van Swoll, meerderjarig j.m. soo hij noch vader en moeder hebbende ende Annichie Pieters, j.d. van Kleijn Ammers (geass. met Teunis Bastiaensen, haar stiefvader, en Lambert Hendriksz. haer oom, att. in het concent van haar moeder tot dit huwelijk) 1e procl. 1 jan, getr. 23-jan.
Ammerstol, 28-10-1694: ondertr. Bastiaen Janssen, j.m. (geass. met zijn moeder Jannichje Teunis weduwe) en Willemijntie Ariens, j.d. beijde van Ammerstol (geass. met haar oom en vooght Teunis Barentsen Saen), getr. 13 nov.
Ammerstol, 27-04-1696: ondertr. Jan Hendricksen de Bruijn (meerderjarig, geass. met zijn voogd ofte oom Teunis Barentsen Saen) en Maria Jacobs den Bonser, beijden van Ammerstol (minderjarig, geass. met haar moeder Teuntje en haar vader Jacob Teunissen den Bonser), getr. 12 mei.
Teunis Barendz Zaan werd op 19-2-1700 bij een belending in Ammerstol vermeld.
×
Ammerstol 13-5-1685
Maertje Lamberts (Marrichie Lamberts)
, *Ammerstol ±1655
.
Dochter van
Lambert Heijndricksz (Lammert Hendricksen) Spickerman
en
Marritgen Pieterse ( Visscher)
(?).
Otr. op 28-4-1685
in Ammerstol.
Ammerstol, 28-4-1685 ondertr. Teunis Barentsen Saen, j.m. en Marrichie Lamberts, wedu. van Jan Cnelissen ‘t Hooft, beijde van Ammerstol, getr. 13 mei.
Geschat geboortejaar.
Maertje Lammerts wede van Jan Cornelisz ‘t Hooft in de Groote Kerckstraet in Ammerstol.
Ammerstol, 1-7-1686:
Claes Ariens en Aertgie Huygen, man en vrouw, hebben met toestemming van de daartoe bevoegde personen verkocht aan Teunis Barende Saen, getr. hebbend Maertje Lammerts, wede van Jan Corn. ‘t Hooft een schuur, erf en boomgaard gelegen aan de N. en W. zijde van ‘t huis gekomen van de voorst. Jan ‘t Hooft gelegen in de Groote Kerckstraet in Ammerstol. Aangezien hierdoor de "vertigtinghe" aangegaan door Aertjen Huygen en haar kind Snel Jansz Snel van 21-1-1677 zou verminderd kunnen worden, verbinden voorst. Claes Ariens en Aertgen Huygen in ‘t bijzonder een griend haar alleen toebehorend, gelegen in de Groote Geer groot ½ mr., bel. 0. Arien Dirckx c.s., W.
Willem Hendericks c.s.
Marrichie Lamberts
trad op als getuige bij
de doop van
Annigje Wouters Backer
.
×
Ammerstol 9-11-1687
Marrigje Leenderts
.
Otr. op 19-10-1687
in Ammerstol.
Ammerstol, 19-10-1687 ondertr. Teunis Saen, meerderjarig j.m. en Marrichie Leenerts, j.d. van Leckerkerck, meerderjarig dochter, getr. 9-nov.
- ???
Hendrick Barende Saan
, * >1630
.
De deurwaerder van de gemene middelen wort bij dese versocht ende geauthoriseert, uijtten name ende van wege Cornelis van Staveren als geauthoriseerde van de impost opt bestiael over Ammerstol, van de termijn in gegaen den 1e aug 1665 voorleden, hem te vervoegen bij den persoon ofte ter woonplaets van Arije, Willem, Theunis ende Hendrick Barende, alle woonende op Ammerstol voornt, erfgenamen van Willemtgen Saenen, in haer leven wed. van Govert Sijbrantse, deselve te dachvaerden voor de Heeren Schepenen, commissaressen der stede Schoonhoven, jegens woensdag, dat wesen sal de 28e deser maent julij 1666, naer de middach de clocke twee uur, ofte dan geen rechtdach sijnde, de eerste rechtdach voor de Heeren Schepenen, Commissarissen daeraen volgende, omme te aenhooren soodanige eijsch ende conclusie, ten sine de gedaagden op de vierde deser mant junij een half beest hebben gehaelt van dese stede Schoonhoven ende deselve gebracht op Ammerstol voornt.
Ende deselve gebracht op Ammerstol voornt, ter sterfhuijse van de voorn. Willemtgen Saen, sonder hetselve de pacht bekent te maecken ofte billet van dien vertoont te hebben. Contrarie de cod op de impost van bestiael geemaneert, de deurwaerder doet de citatie presenterent copie tot costen van de gedaagden ende verclaerteert zijn wedervaren, actum den 9e junij 1666, Cornelis van Staveren.
Soo hebben onderschreven deurwaerder dachvaerdinge gedaen in absentie van Willem Barenden, aen de huijsevrouw van Evert Willems, die het aen nam, hem te seggen, die het voor Arij Barenden Cock aennam, ende Cock aen Teunis Barenden seijde aen de huijsvrouw van Hendrick Barenden, die tot antwoort gaf, ick weet daer niet van, tis wel, actum dese 24 julij 1666 in Ammerstol.
1 kind(eren)