Mariken Adriaen Aelbrechtsdr (Marichge Adriaensdr) ( Roos) , † 8-8-1602, [] Mijnsheerenland .
Dochter van Adriaen Aelbrechtsz ( Roos) en Nelletje Roelen .



× <1566
    Aert Gijsbrechtsz ( Hacke) , † ±1577.    

× ±1580
    Ghijsbrecht Pieters Meeuwenhil , † ±1602.
Kinderen:
  1. Michiel Aertsz (Michiel Aertssen) Hacke .

      Michiel Aertssen [Hacke] in Mijnsheerenland.

      Op 5 oktober 1597 slaat Cornelis Gerritsz. met een bierkan op het
      hoofd van de kroegbaas Michiel Aertsz. Hacke te Mijnsheerenland.

      Op 3-6-1606 was sprake van "Michiel Aertsz. Hacke, wijlen schout in Mijnsheerenland".

      Floris van Cuijl contra Michiel Aertsz. Hacke. Eist 74 gulden, 10 stuivers en 6 penningen uit zake van gehaald bier op 22-9-1606.

      Adriaen Aertssen Hacke en zijn broer Michiell Aertssen Hacke en vervangende hun zwager Cornelis Ghijsbrechtssen in Charlois, machtigen bij akte van 12 juni 1606 hun zwagers Comelis Pieterssen Nieuwenboer en Wouter Jansen in de Linde om voor het gerecht van Oldulphusland gezeyt Ooltgensplaat te mogen eisen zodanige penningen als de erfgenamen van Ghijsbrecht Pieterssen Meeuwenhill en Marichgen Adriaen Aelbrechtsdr., hun ‘oom ende moeder’ sprekende hadden op de aldaar wonende Johan Haeck, volgens de obligatie daar van zijnde.

      Mijnsheerenland, 20 juni 1611: Michiel Aertsz. Hacke transporteert aan Aert Hermansz., wijnkoper te Dordrecht, alzulk recht als Michiel Aertsz. sprekende had op Cornelis Gerritsz. Bell in Mijnsheerenland van zekere rekening, die Michiel Aertsz. afgerekend had met de voornoemde Bell ten bedrage van 55 Cgld, 10 stuivers en 8 penningen, welke som Cornelis Gerritsz. beloofd heeft te betalen aan Aert Hermansz.

      Woensdag den 8. februari 1617:
      Cornelis Aertsz. van der Kest contra Michiel Aertsz. Hacke. Eist 54 gulden sedert 13 october 1600, vanwege de koop van een éénwinterbeest.

      8-12-1621: ‘Dat voor ons quam Michiel Aertsz. Haeck [Hacke], woonende in Mynsheerelandt, te kennen gevende dat Wouter Jansz. [van Ridderkerck], woonende in Mynsheerelant voornoemt, voor hem comparant diversche sommen als beschadichde borge heeft betaelt, mitsgaders seeckere somme van penningen als montcosten, die hy ten huyse van de voorscreven Wouter Jansz. heeft verteert [ende] ten achteren is, als naementlycken eerst de somme van hondert drye en veertich gulden, by den voorscreven Wouter Jansz. aen Aert Lucasz. stoeldraeger betaelt metten intrest van dien tegens de penninck sestien sedert den jaere 1610 totte volle betaelinge toe geduerende. Noch de somme van Ic L gulden metten intereste van dien sedert den jaere 1605, by den voorscreven Wouter Jansz. aen Arien Cornelisz. Meeldyck op Claeswael betaelt, als mede hondert gulden van lantpachte, die hy comparant aen den voorscreven Wouter Jansz. vanwegen desselfs huysvrouwe schuldich is, mitsgaders de somme van XXXVIII gulden, by den selven Wouter Jansz. over verpondinge ende omslaegen aen Aelbert Jacobsz. [secretaris in Mijnsheerenland] betaelt.’ Enz.

      Mijnsheerenland, 25 juli 1623:
      Michiel Aertsz. Hacke en zijn zoon Cornelis Michielsz. Hacke machtigen Wouter Jansz. om uit hun naam neffens de andere erfgenamen van Marichge Ghijsbrechtsdochter, wijlen echt genote van Pieter Cornelisz. Romeijn, te procederen betreffende de boedelscheiding tussen de voornoemde Romeijn en de erfgenamen, om met dezelfde Romeijn te accorderen.
      Genoemd: Elisabeth Michielsdr. Hacke, Sebastiaentge Cornelis Jacobsdr. Zij is gehuwd geweest met Michiel Aertsz. Hacke, in 1597 schout en bewoner van het Hof van Moerkerc ken.

      Mijnsheerenland, 7 mei 1624:
      Willem Cornelisz. Romeijn bekent schuldig te zijn aan Cornelis Michielsz. Hacke en Elisabeth Michielsdr. Hacke, kinderen van Michiel Aertsz. Hacke en Bastiaentge Cornelis Jacobsdr., de som van 206 gulden, 10 stuivers en 8 penningen Hollands, uit zake van een hoofdsom die Cornelia Cornelis Jacobsdr., wijlen echtgenote van Simon Huijgensz. Splinter, ten behoeve van Cornelis Michielsz. Hacke gelegateerd heeft.

    ×   Gijsbrechtje Gijsbertsdr , † <1605.
      Michiel Aartsz. Hacke was in eerste huwelijk getrouwd met Gijsbrechtje Gijsbrechtsdr.

      Mijnsheerenland, 3 november 1624:
      Rekening en bewijs overgeleverd door de bode Heijnrick Hermansz., betreffende de verkochte goederen van Maritje Ghijsendr., die 201 gulden en 8 stuivers hebben opgebracht. Genoemd: Michiel Aartsz. Hacke, Willem Cornelisz. Romeijn, Simon Huigensz. Splinter, Elisabeth Michielsdr. i.v.m. het genot van een zilveren onderriem, de huisvrouw van Willem Cornelisz. Romeijn i.v.m. het genot van een fluwelen tas met een zilveren ketting en een zilveren knoop, Wouter Jansz., oom (zwager ?) van Michiel Aartsz. Hacke, die in eerste echt gehuwd was met Gijsbrechtje Gijsbrechtsdr., die vroeg (vermoedelijk in het kraambed) stierf.
      Wouter Jansz. (van Ridderkerk) was gehuwd met Maritje Gijsbrecht Pietersdr.

    × <1605   Sebastiaentge Cornelis Jacobsdr (Bastiaentge Cornelis Jacobsdr) , † <1623.
        Dochter van Cornelis Jacob Cornelisz en Marichge Ghijsendr .
      Michiel Aertsz Hacke, wed.nr van Gijsbrechtje Gijsbertsdr.

      Zij was gehuwd met Michiel Aertsz. Hacke, in 1597 schout en bewoner van het Hof van Moerckerken in Mijnsheerenland. Michiel Aertsz. Hacke was eerder gehuwd met Gijsbrechtje Gijsbrechtsdr.
      Uit dit huwelijk:
      - Cornelis Michielsz. Hacke, in 1623 volwassen.
      - Elisabeth Michielsdr., in 1630 nog ongehuwd.

      Mijnsheerenland, 25 juli 1623:
      Michiel Aertsz. Hacke en zijn zoon Cornelis Michielsz. Hacke machtigen Wouter Jansz. om uit hun naam neffens de andere erfgenamen van Marichge Ghijsbrechtsdochter, wijlen echtgenote van Pieter Cornelisz. Romeijn, te procederen betreffende de boedelscheiding tussen de voornoemde Romeijn en de erfgenamen, om met dezelfde Romeijn te accorderen.
      Genoemd: Elisabeth Michielsdr. Hacke, Sebastiaentge Cornelis Jacobsdr. Zij is gehuwd geweest met Michiel Aertsz. Hacke, in 1597 schout en bewoner van het Hof van Moerkercken.

      Mijnsheerenland, 19 maart 1624:
      Schrijven van de secretaris Simon Huigensz. Splinter op verzoek van Willem Cornelisz. Romeijn, echtgenoot van Maritje Cornelis Jacobsdr., om Wouter Jansz., voogd van de 2 nagelaten weeskinderen van Sebastiaantje Cornelis Jacobsdr., wijlen huisvrouw van Michiel Aartsz.
      Hacke, te insinueren op zaterdag de 23e maart 1624 goedtijds voor de middag voor het gerecht in Mijnsheerenland te compareren, en wel op de opperkamer ten huize van Lenert Sebastiaansz. Coijck, om aldaar enige cijnslanden te kavelen, die de voorn. Romeijn, de kinderen van Simon Huigensz. Splinter en de kinderen van Michiel Aartsz. Hacke aangekomen zijn bij het overlijden van Maritge Ghijsendr., in haar leven huisvrouw van Pieter Cornelisz. Romeijn.

      Mijnsheerenland, 7 mei 1624:
      Willem Cornelisz. Romeijn bekent schuldig te zijn aan Cornelis Michielsz. Hacke en Elisabeth Michielsdr. Hacke, kinderen van Michiel Aertsz. Hacke en Bastiaentge Cornelis Jacobsdr., de som van 206 gulden, 10 stuivers en 8 penningen Hollands, uit zake van een hoofdsom die Cornelia Cornelis Jacobsdr., wijlen echtgenote van Simon Huijgensz. Splinter, ten behoeve van Cornelis Michielsz. Hacke gelegateerd heeft.

      Mijnsheerenland, 1 juni 1625:
      Jacob Jansz. Pentionaris, wonende aan de Blaak, stelt zich met al zijn goederen waarborg voor alle tot nu toe onbekende lasten die ooit op 1 morgen en 500 roeden cijnsland mogen rijzen. Dit land is eertijds gekocht bij Agnietge Adriaensdochter van Willem Cornelisz. Romeijn tot Ridderkerk, echtgenoot van Marichge Cornelis Jacobsdr.
      N.B.: De vader van Marichge, Cornelis Jacob Cornelisz., was gehuwd met Marichge Ghijsendochter. Uit dit huwelijk Marichge, huwt Willem Cornelisz. Romeijn, Cornelia Cornelis Jacobsdochter huwt Simon Huijgensz. Splinter, secretaris in Mijnsheerenland en Sebastiaentge Cornelis Jacobsdr. huwt Michiel Aertsz. Hacke, in 1597 schout en bewoner van het Hof van Moerkercken in Mijnsheerenland. Jacob Cornelisz. is een broer van Jan Jacob Heijesz. alias Pent ionaris aan de Blaak, vader van de in deze akte genoemde Jacob Jansz. Pentionaris, voorvader in rechte linie van het geslacht Van Eis, tegenwoordig “beheimatet” in Noord-Holland.

    × <1628   Marichgen Otten (Barbara Otten) , † <1624.
        Dochter van Ott en ?

      Mijnsheerenland, 14 oktober 1627:
      Marichgen Ghijsbrecht Pietersdochter Meeuwenhil, echtgenote van Wouter Jansz., verklaart waarachtig te zijn dat als Marichgen Ottendochter, laatste huisvrouw van Michiel Aertsz. Hacke, gestorven en begraven was, Adriaen Aertsz. Hacke haar gebeden heeft zijn volle broer Michiel Aertsz. Hacke in haar huis op te nemen, om hem te alimenteren en huisvesting te geven. Daarbij zou Adriaen Aertsz. Hacke haar assisteren zoals het behoort; Waarop Marichge Ghijsbrecht Pietersdochter haar halve broer in haar huis genomen en tot nog toe gealimenteerd heeft.

      Mijnsheerenland, 24 december 1623:
      Grietgen Ottendochter, wonende in Nieuw-Beijerland en weduwe van Claes Adriaensz. van Driel, verklaart in bijwezen van haar zoon Dirck Claesz. van Driel, dat bij testament van Barbara Ottendochter, wijlen huisvrouw van Michiel Aertsz. Hacke, aan haar gelegateerd is
      een lijftocht van 1400 gulden, blijkende bij testament de dato 2 october 1594 en verleden voor schout en schepenen in Oud-Beijerland. Welke 1400 gulden met de interest van dien bewezen
      en verhypothekeerd is op 13 morgen en 50 roeden bouwland in Oud-Heinenoord en welke jaarlijkse rente van de hoofdsom Dirck Adriaensz. Luchtenburg, echtgenoot van Annichgen Cornelis Cornelisz. Robbendochter, moet betalen. De jaarlijkse rente bedraagt 20 gulden, 16 stuivers en 8 penningen Hollands.

      Mijnsheerenland, 14 oktober 1627:
      Marichgen Ghijsbrecht Pietersdochter Meeuwenhil, echtgenote van Wouter Jansz., verklaart waarachtig te zijn dat als Marichgen Ottendochter, laatste huisvrouw van Michiel Aertsz. Hacke, gestorven en begraven was, Adriaen Aertsz. Hacke haar gebeden heeft zijn volle broer Michiel Aertsz. Hacke in haar huis op te nemen, om hem te alimenteren en huisvesting te geven. Daarbij zou Adriaen Aertsz. Hacke haar assisteren zoals het behoort; Waarop Marichge Ghijsbrecht Pietersdochter haar halve broer in haar huis genomen en tot nog toe gealimenteerd heeft.

    2 kind(eren)


  2. Cunera Aerts (Cunera Aert Ghijsbrechtsdr) .

      Cornelis Gijsbrechtsz. uit Charlois, getrouwd met Cunera Aert Gijsbrechtsdr., Comelis Pietersz. Nieuwenboer, getrouwd met Nelleken Gijsbrechtsdr., en Wouter Jansz., getrouwd met Maritgen Gijsbrechtsdr., allen erfgenamen en ‘cohetiers’ van zaliger Gijsbrecht Pietersz. Meeuwenhil en Maritgen Adriaen Aelbrechtsdr., machtigden bij akte van 28 mei 1607 Adriaen Aertsz. Hacke, mede-erfgenaam van zijn moeder, de voomoemde Maritgen Adriaensdr., om te procederen tegen Pieter Comelisz. alias jonghe Romeijn, getrouwd met de weduwe van Jacob Jacobsz., eertijds inner van de op 3 november 1603 verkochte goederen van voomoemde Meeuwenhil en diens huisvrouw.

      Mijnsheerenland, 5 april 1606:
      Cornelis Ghijsbrechtsz., wonende in Charlois, echtgenoot van Cunera Aert Ghijsbrechtsdr.,constitueren ten behoeve van Simon Walen, poorter der stede van Dordrecht, een j alore van 40 Cgld, te lossen met 200 Cgld hoofdgeld.

      Adriaen Aertsz. Hacke, voogd van de weeskinderen van Cunera Aertsdr., contra Wouter Jansz. (Ridderkerck) in Mijnsheerenland. Eist 138 gulden vanwege een obligatie alsook 4 jaren landpacht tot 36 gulden en 4 stuivers op 8-11-1617.

      Mijnsheerenland, 5 juni 1619:
      Rekening, reliqua en bewijs overgeleverd door Adriaan Aartsz. Hacke, schout in WestIJsselmonde, aan Goos Foppensz., gehuwd met Neeltje Cornelisdr.
      Genoemd: Gerrit Adriaansz., gehuwd met Maritje Cornelisdr., Aart Cornelisz., onmondig weeskind van Cornelis Gijsbrechtsz. en Cunera Aartsdr., broeder van de echtgenoten van voornoemde personen; Michiel Aartsz. Hacke, Pieter Cornelisz. Romeijn in verband met 2 morgen en 355 roeden land in het Oudeland van Moerkercken, schout van Charlois i.v.m. consumptie wegens het vergaderen van de voogden t.b.v. de kinderen, Cornelis Pietersz. Nieuwenboer i.v.m. een kwestie van land, Adriaan de Kater te Dordrecht, Cornelis Gijsen, kosten van de 2 nieuwe molens en reparatie van de sluis op Puttershoek. Met onderschrift van o.a. Wouter Jansoon, Goos Phoppens en handmerk van Gerrit Adriaansz.

      Oost-IJsselmonde, 24-3-1624:
      Koos Voppensz uit Oud-Beijerland en Gerit Aryensz de Haes uit Ooltgensplaat, man en voogden van de twee dochters van Cunera Aertsdr, zuster van Adriaen Aertsz Hacke, hebben beslag laten leggen op het geld dat zij nog moeten ontvangen uit de nalatenschap van Dyna Jansdr uit Gorinchem. Pieter Pietersz, secretaris te IJsselmonde is gemachtigd. Ook de weduwe en de kinderen van Streyen Aertsz Hacke en Michiel Aertsz, zijn broer, delen in de nalatenschap.

    ×   Cornelis Ghijsbrechtsz , * >1579 .
      Cornelis Ghijsbrechtsz. in Charlois., echtgenoot van Cunera Aert Ghijsbrechtsdr.

      Cornelis Ghijsbrechtsz., wonende in Charlois, echtgenoot van Cunera Aert Ghijsbrechtsdr.

      Mijnsheerenland, 12 juni 1606:
      Adriaen Aertsz. Hacke en Michiel Aertsz. Hacke, zijn broer, vervangende Cornelis Ghijsbrechtsz. in Charlois, hun zwager [halfbroer?], machtigen Cornelis Pietersz. Nieuwenboer en Wouter Jansz. in de Linde, hun zwagers, om uit hun naam te mogen eise n voor de gerechten van Odolphusland of -plaat al zodanige penningen als de voorschreven comparant als erfgenamen van Ghijsbrecht Pietersz. Meeuwenhil en Marichge Adriaen Aelbrechtsdr., hen lieden oom en (schoon-) moeder sprekende hebben op Johan Haeck, wonende binnen Odolphusland genaamd Oolkensplaat.

      Mijnsheerenland, 16 juli 1620:
      Adriaen Aertsz. Hacke, schout te West-IJsselmonde, bestorven bloedvoogd van de nagelaten kinderen van Cunera Aertsdochter, namelijk Aert Cornelisz., verwekt bij Cornelis Ghijsbrechtsz., bekent gezamenlijk verkocht te hebben ten bate van het weeskind 2 mrg en 356 roeden bouwland in het Oudeland van Moerkercken aan Dirck Fransz. Gout aan de Blaak; Oost het water van de Maas, zuid Herman Godschalksz., west de weg strekkende van de Zwanegatse veerdam tot de Blaakse dijk en noord Aernt Maertensz. te Dordrecht. Dit land is
      de verkopers aangekomen bij overlijden van Cunera Aertsdr. en haar aangekomen bij successie van haren vader Aert Ghijsbrechtsz.
      Genoemd: Coos Foppensz., echtgenote van Neeltge Cornelis Ghijsbrechtsdr. en Gerrit Adriaensz. Haes, ev Marichge Cornelis Ghijsbrechtsdr.

    3 kind(eren)


  3. ?? Streijen Aertsz Hacke .


  4. Adriaen Aertssen Hacke , *Mijnsheerenland ±1575 , † IJsselmonde ±1621 .

      Hij was heemraad en schout van West-IJsselmonde, laagheemraad, dijkgraaf van Dirk Smettsland en Meester Arend van der Woudensland, penningmeester, hoogheemraad en dijkgraaf van Valkensoord.

      Kerkmeester Adriaen Aertsz Hacke vraagt schout en heemraden uitlegging van de onwillige betalers van kerkland in 1603 in Oost-IJsselmonde.

      Op huijden den naestlaetsten July 1620 [in Mijnsheerenland] heeft Gheerit Adriaensz. Haes, man en voogd van Marichge Cornelis Ghijsbrechtsdr., in presente van Adriaen Aertsz. Hacke, zijn oom, nomine uxoris, en Goos Foppensz., man en voogd van Neeltge Cornelisdr., mij onder geschreven secretaris verthoont de principale rentebrief in francine geschreven zonder zegel.

      Mijnsheerenland, 12 juni 1606: Adriaen Aertsz. Hacke en Michiel Aertsz. Hacke, zijn broer, vervangende Cornelis Ghijsbrechtsz. in Charlois, hun zwager [man van Cunera Aerts], machtigen Cornelis Pietersz. Nieuwenboer en Wouter Jansz. in de Linde, hun zwagers, om uit hun naam te mogen eise n voor de gerechten van Odolphusland of -plaat al zodanige penningen als de voorschreven comparant als erfgenamen van Ghijsbrecht Pietersz. Meeuwenhil en Marichge Adriaen Aelbrechtsdr., hen lieden oom en (schoon-) moeder sprekende hebben op Johan Haeck, wonende binnen Odolphusland genaamd Oolkensplaat.

      Mijnsheerenland, 16 juli 1620:
      Adriaen Aertsz. Hacke, schout te West-IJsselmonde, bestorven bloedvoogd van de nagelaten kinderen van Cunera Aertsdochter, namelijk Aert Cornelisz., verwekt bij Cornelis Ghijsbrechtsz., bekent gezamenlijk verkocht te hebben ten bate van het weeskind 2 mrg en 356 roeden bouwland in het Oudeland van Moerkercken aan Dirck Fransz. Gout aan de Blaak; Oost het water van de Maas, zuid Herman Godschalksz., west de weg strekkende van de Zwanegatse veerdam tot de Blaakse dijk en noord Aernt Maertensz. te Dordrecht. Dit land is de verkopers aangekomen bij overlijden van Cunera Aertsdr. en haar aangekomen bij successie van haren vader Aert Ghijsbrechtsz.
      Genoemd: Coos Foppensz., echtgenote van Neeltge Cornelis Ghijsbrechtsdr. en Gerrit Adriaensz. Haes, ev Marichge Cornelis Ghijsbrechtsdr.

      Antonis Pietersz Craennendoncq te West-IJsselmonde stelt zich op 30-3-1624 borg voor de kinderen van wijlen Adriaen Aertsz Hacke, schout van West-IJsselmonde uit hoofde van de nalatenschap van Digna Jansdr uit Gorinchem uit naam van Koos Voppensz en Geert Ariensz de Haes, man en voogden van de dochters van wijlen Cornelia Aertsdr, ten bedrage van 75 gulden 18 stuivers en 9 penningen.
      Overleden tussen26-9-1620 en 19-4-1621.

    × <1603   Marietje Pieters Cranendonck , *IJsselmonde ±1580 , † IJsselmonde 14-6-1648.
        Dochter van Pieter Pietersz (van) Cranendonck en Adriaentje Gerrits .

      In West-IJsselmonde, begin 17e eeuw:
      Heindrick Pietersz Craennendonck, Thonis Pietersz, Sebastiaen Pietersz Craennendonck en Adriaen Aertsz Hacke, man van Maertghen
      Pietersdr, erfgenamen van Pieter Pietersz Craennendonck en Adriana Geeritsdr machtigen Leennert Cornelisz te Barendrecht, man van
      Lysbeth Pietersdr, om uit hun naam van Huygo Pietersz. Craennendonck een deel van de aanwas in West-Barendrecht en een evenredig deel van de opbrengst van dat land op te eisen.
      Begraven in de kerk van IJsselmonde.


  5. Nelletje Gijsberts (Nelleken Ghijsbrecht Pietersdr) Meeuwenhil , * >1579 , † <5-1651 .

      Mijnsheerenland, 1 december 1608:
      Cornelis Pietersz. Nieuwenboer, echtgenoot van Nelleken Ghijsbrecht Pietersdr. Meeuwenhil, en Wouter Jansz. van Ridderkerk, echtgenoot van Marichge Ghijsbrecht Pietersdr., verkopen aan Adriaen Adriaensz. van Ameroyen te Dordrecht 4 mrg land in het Zomerland voor de Blaak in het hoofdland van de 2e kavel. Oost: de sloot van de 1e kavel van zaliger Johan van Nuijssenburg. Zuid: de dijksloot van de Blaakse dijk. West: het land van Cornelis IJsbrandsz.aan de Blaak, gekomen van het Huis van Moerkercken. Noord: de grens van Moerkercken en Puttershoek. De 4 morgen zijn de verkopers aangekomen bij het huwelijk met hun lieden huisvrouwen alsook bij koop van Adriaen en Michiel Aertsz. Hacke en Cornelis Ghijsbrechtsz. in Charlois., echtgenoot van Maria Aert Ghijsbrechtsdr.

      Neeltge was eigenaresse en bewoonster van een huis op het dorp Mijnsheerenland in 1644.

      Mijnsheerenland, 2 december 1655:
      Rekening, reliqua en bewijs overgeleverd door Adriaan Gijsen aan Adriaan Cornelis Boer, administratieve voogd over de nagelaten kinderen van Gijsbert Cornelis Boer. Genoemd: Nelletje Gijsberts, grootmoeder van genoemde weeskinderen, Dirk Tonis molenaar, gehuwd met Petronella Gijsberts Boer, Jan Jans, gehuwd met Anneken Wijckentoorn, Gerrit Cornelis Boer, oom van het weeskind.

      Mijnsheerenland, 29 april 1657:
      Rekening van uitgifte en ontvangst der nagelaten goederen van Nellitje Gijsberts, grootmoeder van de weeskinderen van Gijsbert Cornelis Boer. Genoemd: Dirk Tonis molenaar, gehuwd met Pieternella Gijsberts Boer, oudste dochter van Gijsbert Cornelis Boer; Trijntje Bastiaans, Arien Gijsen e.a.

    × ±1604   Cornelis Pietersz (alias) Nieuwenboer , * ±1570 , † <5-1651.
      Geb. ca. 1567-71. Zowel in 1607 als in 1610 wordt hij "omtrent 40 jaren oud" genoemd.

      Cornelis Pietersz. (alias) Nieuwenboer werd postuum "Ouden Boer" genoemd.

      Mijnsheerenland, 12 juni 1606:
      Adriaen Aertsz. Hacke en Michiel Aertsz. Hacke, zijn broer, vervangende Cornelis Ghijsbrechtsz. in Charlois, hun zwager, machtigen Cornelis Pietersz. Nieuwenboer en Wouter Jansz. in de Linde, hun zwagers, om uit hun naam te mogen eise n voor de gerechten van Odolphusland of -plaat al zodanige penningen als de voorschreven comparant als erfgenamen van Ghijsbrecht Pietersz. Meeuwenhil en Marichge Adriaen Aelbrechtsdr., hen lieden oom en (schoon-) moeder sprekende hebben op Johan Haeck, wonende binnen Odolphusland genaamd Oolkensplaat.

      Mijnsheerenland, 25 januari 1607:
      Cornelis Pietersz. Nieuwenboer verklaart dat Huijch Cornelis Splintersz., secretaris van Mijnsheerenland, twee verscheidene keren hem geconstitueerd heeft borg te staan voor Thomas Dammasz. te Dordrecht, samen met Wouter Jansz. (van de Linde), zijn zwager, voor de som van 200 Cgld en voor Alewijn Alewijnsz. voor de som van 300 Cgld., om de secretaris van zijn borgtocht kosteloos en schadeloos te houden.
      Cornelis Pietersz. Nieuwenboer verzekert op de ene helft van 5 morgen en 160 roe land in het OvM. Oost: het elsebosje van de Heer van Moerkercken. Zuid: het water van de Maas. West: het land van het Leprosenhuis te Dordrecht. Noord: de Dorp- of Kerkweg. Voorts op zijn geheel huis, berg, schuren, boomgaard, etc.

      Mijnsheerenland, 17 april 1651:
      Kinderen en erfgenamen van Cornelis Pieters Nieuwenboer en Neeltge Gijsberts, beide overleden, verkopen aan meestbiedende 3 morgen land aan de westzijde van de hofstede; komende van de weg tot in de Maas, ten westen van de oude kreek. Koper van het land is Ben Janss. Koper van de Damsteeg is de molenaar Symon Thonis.

      Mijnsheerenland, 9 februari 1664:
      Liquidatie der boedel van Joris Huijgen Slikkerveer. Cornelis Ariens Cranendonck heeft actie en transport van Hendrik Adriaans Cranendonck, koper van het huis en erf mitsgaders de beesten etc.
      Genoemd: Het huis en de meuble goederen die verkocht worden voor 1350 gulden contant geld, 2 bedden met accessoirs, 1 geschrijnwerkte kast, een kist en 2 bakken; Pieter Jans Winters, Leendert Jacobs Hoogenwerf, het weeskind van Jacob Andries Hoogenwerf, Huich Dirks i.v.m. een obligatie ten laste van Joris Huigen, Arien Janse Bellaert i.v.m. het weiden en houden van een beest, Cornelis Gijsen Boer voor zijn ¼ deel in de achtergelaten goederen van Cornelis Pieters Nieuwenboer en Neeltje Gijsen, zijn grootvader en -moeder.
      Mijnsheerenland, 17 april 1651:
      - Kinderen en erfgenamen van Cornelis Pieters Nieuwenboer en Neeltge Gijsberts, beide overleden, verkopen aan meestbiedende 3 morgen land aan de westzijde van de hofstede; komende van de weg tot in de Maas, ten westen van de oude kreek. Koper van het land is Ben Janss. Koper van de Damsteeg is de molenaar Symon Thonis.
      - Kinderen en andere erfgenamen van Cornelis Pieters Nieuwenboer en Neeltge Gijsberts verkopen aan meestbiedende de dode en levende have uit de boel van bovenvermelde overleden
      personen

    4 kind(eren)


  6. Marichge Ghijsbrecht Pieters (Marichge Ghijsbrechts) Meeuwenhil , * >1579 , † >5-1658 .

    × Mijnsheerenland 1604   Wouter Jansz , *Ridderkerk ±1578 , † ±1641.

    5 kind(eren)


Samengesteld door Joan Bos.
Voor meer informatie zie de introduktie of de FAQ.