Willem Ottenzn (Willem Ottens) , * ±1445 , † <9-1503.
Zoon van Ot .


Kinderen:
  1. Adriaen Willemsz den Hartoch , † ±1536 .

      Adriaen Willems de Backer, Adriaen Willemsen den Hartoch of Adriaen Willemsen van Megen. Zijn nakomelingen noemen zich later ‘Van Megen’.

      Adriaen Willemsen wordt voor het eerst vermeld op 22-11-1507 bij de overdracht door zijn broer Ot Willemsen van 11½ mergen land gelegen op Lang Nulant.

      Adriaen Willems de Backer woonde sedert 1509 in Utrecht en had land in Lang Nulant en Leerbroek.

      Ze behoorden tot de gegoede stand van de plattelandsbevolking en hadden het vrij goed. Ondanks vele oorlogen en misoogsten bleef het hen vrij goed gaan. Als merkwaardigheid moet wel vermeld worden dat ze geen schepen- of schoutambt bekleed hebben.
      Adriaen Willemsen de Backer overlijdt iets eerder dan zijn vrouw, kort voor 23-2-1536.
      Jan Zweynen getuigt nl. als borg voor zijn broer, dat hij acht of tien dagen voor Adriaen
      zijn overlijden bij hem was geweest in de Buurkerk te Utrecht en dat als ook zijn vrouw
      overleed, hij aan de gildemeesters van Onze Lieve Vrouw van Leerbroek betalen zou ‘een
      derdedeel van haars besten Ryem die hij seyde dat all veell waerde was over onmits de
      laickenchijt vander tijt sijde datter hem vergeten waere, hoeveel die weerde was.’

    2 kind(eren)


  2. Ot Willemsz (Odt Willemsen) .

      Ot Willems woont te Utrecht. Ot is mogelijk de oudste zoon van Willem.

      Op 22-11-1507, verkoopt Ot Willemsen de helft van 11½ mergen gelegen op Langnulant aan Ariaen Willemsen; dit land ligt in Langnulant aan de Afterdijk tussen Vinc Goverts en Gherit Ottens. Elke mergen kost 55 scilden. Deze Ariaen Willemsen blijkt 13 jaar later op 5-6-1520 Adriaen Willemsen den Hartoch te zijn, die dan ruzie maakt met zijn broer Ot Willemsen over de prijs per mergen die ervoor betaald was. Hierbij getuigt ook Jacob Willem Ottens (hun broer), nl. dat hij bij de koop geweest was en dat elke morgen gekocht was voor 49 schilden. Kennelijk een familieruzie.

      Op 5-9-1513 heeft Odt Willemsen als ‘tymmerman van Utrecht angenomen te maken van dat gemeyn van Nyenlant ende Leerbroeck een watermoelen na tzelve steek vanden watermoelen staende inde boessen’ voor 580 scilden van 14 stuvers stuck. Hij doet dit in opdracht van de waarsman Heinrick Gheritssen (waarschijnlijk zijn neef, zoon van Gerit Ottens); Jan Zweynen (zijn broer) is borg voor hem. Jan Diercksen die Timmerman en Anthonis Gheritssen doen beiden ook mee, elk voor 580 Beyerse gulden.

      Op 7-6-1529 ‘tuygen Adriaen Dircxsen den Rentmeester, Jan Dircxsen ende Cornelis die
      Groot Heynricxsen, dat Ot Willemsen van Utrecht up Sondach den 30sten Meij lestleden
      gecomen is met 3 gesellen elcx een hantbus (pistool) hebbende in Nulant’.


  3. Jan Willems Zweym (Jan Zweym Willemsen) , * ±1470 , † ±1543 .

    ×   Adriaentgen Dircxdr , * ±1475 .

    8 kind(eren)


  4. Claes Willem Ottens , * ±1475 , † ±1538 .

    c   Cornelia Cornelisdr .
      Uit een relatie met Cornelia Cornelisdr. wordt een zoon Adriaen de Bastaard geboren.

      Claes Willem Ottens krijgt een kind van Cornelia Cornelisdr. ‘tjonge wijff’ (dienstbode), nl. Adriaen Claesz.

    ×   Marij Hendrixdr , † <9-1511.
      Otr. op 9-3-1504 .
      Get. bij het huwelijk: Geryt Ottenzn (Gherit Ottens) .

      Oom Geryt Ottenzn is ‘hulixluiden’ bij de opstelling van de huwelijkse voorwaarden tussen Claes Willem Ottenzn. en Mary Henrixdr.

      Claes Willem Ottens huwt 1e op huwelijkse voorwaarden 9-3-1504 met Mary Henricxsdr., bloedverwanten of vrienden van Claes waren Gherit Ottens en Bernt Everitsen en van Mary waren dat Jan Thimansen en Dirck Janssen;
      Hij bracht in:
      - 7 hond land in ‘den Lande van de Lede’;
      - 6 mergen land in ‘den Lande van de Lede ‘in dat laen noot?’ (zijn ‘bastaard’ zoon Ariaen krijgt later deze 6 mergen);
      - 100 scilden en de renten op die 6 mergen; verder werd bepaald dat als ze geen kinderen zouden krijgen, het erfgoed in de familie blijft.
      Zij bracht in:
      - een hofstad met griend gelegen in ’t Kerckweer tussen Aef Henricxsdr. weduwe en ‘dat pastoers lant van Leerbroek tot Jan Royens lant toe en tot aenden Middelcoopschen lande toe’;
      - 3 koeien;
      - een bed met toebehoren;
      Verder geven haar broers Gherit, Peter, Ghijsbert en Jan Henricxs haar de uitzet mee.
      Uit dit huwelijk komen drie kinderen.

      Het eerste huwelijk is van korte duur, want Mary Henricxsen overlijdt voor 4-8-1511 en Claes blijft achter met drie onmondige kinderen.
      Bij de boedelverdeling treedt een zekere Claes Voss op als voogd voor deze kinderen. Er wordt bepaald dat Claes alle roerende goederen behoudt en alle schulden zal betalen: ook het erf zal hebben ‘staende in Middelcoop’, waar hij op woont met de pacht van de hofstad; de helft krijgt ‘in alle die erffenisse ende landerije die hij heeft, soe wair die landen gelegen mogen sijn’ (behalve dat Claes zijn bastaardzoon 2 mergen land uit ‘dat Lancweer’ moet geven). De drie onmondige kinderen zullen de andere helft van de landerijen hebben, maar Claes moet de kinderen o.a. eten, drank, kleding en geld geven totdat ze mondig zijn; wanneer een kind mondig wordt, dan moet Claes het 100 scilden uitreiken.

    ×   Margriet Cornelisdr van Aefferen , * ±1495 , † <10-1532.

    10 kind(eren)


  5. Jacop Willems Ottensz , * ±1475 , † 1541 .

      Jacop Willem Ottens had 5 dochters.

      Bij de lenen van de hofstede van Arkel in het Land van der Leede in de periode 1307-1646 komt Jacop Willem Ottens voor in het leen van 4½ mergen in 12 mergen land in Leerbroek, strekkende van de Middelkoper dijck tot de leenman.

      Middelkoop, 29-7-1527: Jan Zweijm Willemsz verkoopt Jacop Willem Ottenz, zijn broer, 7 schild jaarlijkse rente uit zijn huisweer in Middelkoop waar hij nu woont, te lossen met 100 schild.

      Meerkerk, 16-12-1556: Willemken Jacob Willem Ottensz.dr, wed. Harman Gheritsz in Middelkoop, met Adriaen Claesz, woont onder Leerdam, haar oom’s zoon, deelt de nalatenschap met Willem Gheritsz, oom van vaderszijde, en Willem Jansz., oom van moederszijde van de nagelaten kinderen van Harman Gheritsz bij Cornelia Jan Willemsdr, zuster van Willem Jansz, met name Gerit Harmansz, Cornelis Harmansz en Jan Harmansz. Zij maakten een verdeling.
      Overl. tussen 9 juni en 15 juli in 1541.

      Hij bleek te bezitten:
      - 13 mergen land op Leerbroek (4 mergen in ’t Breeweer, 5 mergen in ’t Lymenweer en 4 mergen in ’t Smalweer);
      - 15 mergen in het Leecheijndt van Middelkoop (9 mergen in ’t Barbarensweer en 6 mergen in ’t Ottenweer;
      - 30 hond land in Nieuschaaijck onder Leerdam, geheten ’t Breeweer.

    ×   NN. .
      2 dochters

      De naam van Jacop’s 1e vrouw is onbekend, maar vermoedelijk was zij een dochter van Odt Pollen Gijsbertsen en Mari.
      Uit dit huwelijk had Jacop 2 dochters.

      Op 15-3-1518 blijkt dat Jacop Willemsen erfgenaam is in een deling van 30 mergen en 1½ hond land (bestaande uit 4 percelen) van Odt Ghijs Pollen zaliger en zijn vrouw Mari. Dit kunnen de ouders van zijn eerste vrouw geweest zijn. In deze deling zijn Odt van Malssen en Adam van Malssen de ene partij; en ‘Hugh Willemsen, Jacop Willemsen en Goessen die Inde als voecht van Adriaen Tylmansse, Gijsbert Tylmanssen ende Cornelia Tylmans dochter ende Ganda Tylmansdochter ende Tylken Tylmansdochter onmondige kinderen van wilen Tylman Janssen saliger, van sijns tweede bedde ende Mariken Tylmansdochter des voors. Tylmans dochter van den eerste bedde ende Mari Jan Jacopsen dochter weduwe van de voors. Tylman Janssen’, de andere partij.

    ×   Jenneke Jan Jansdr ("Jenneke Jacob Willem Ottenss wde") , † >5-1557.
        Dochter van Jan Janssen en Mechtelt .

      Jenneke Jacob Willem Ottenss w.de, Jenneke Jan Jansdr., dochter van Jan Janssen en Mechtelt. Uit dit huwelijk drie dochters.

      Op 1-12-1517 blijkt Jacop Willemsen al gehuwd te zijn met zijn tweede vrouw Jenneken Jansdr., want op die datum wordt de boedel van Jennekens ouders, Jan Janssen en Mechtelt, verdeeld tussen de volgende kinderen:
      1. Adriaen Jansen;
      2. Jacob Petersen als man en voogd van Mar.iken Jansdr. Hij krijgt een hofstad en huis in Leech Giessen;
      3. Jacop Willemsen als man en voogd van Jenneken Jansdr. Zij krijgen 15½ hond land in Cort Nyenlant en een halve griend gelegen achter de kerk van Nyenlant en ook nog 80 scilden ‘eens aen gelde die hem Jacop Petersen vuytreicken sal’;
      4. Adriaen Govertsen als man en voogd van Nelken Jansdr. Hij krijgt het grootste gedeelte, nl. onder anderen een hofstad en huis in Hooch Giessen en een hofstad op Hornaer. Adriaen is een zoon van Govert Vinck Aertsen (overl. voor 15-1-1518) en Weyn Woutersdochter.
      Andere kinderen van dit echtpaar zijn:
      a. Aert Vinck Govertsen,
      b. Jan Vinck Govertsen,
      c. Dirck Govertsen, gehuwd met Lysbeth, dochter van Peter Hermansen en Jenneken,
      d. Anthonis Vinck Govertsen, gehuwd met Otte Gherit Ottensdr.
      e. Mari Vinck Govertsdr.
      5. Lysbet Jansdr.

      Middelkoop, 15-7-1541:
      - Jenneken Jan Jansdr, wed. Jacop Willem Ottesz, ter eenre, en
      - Marijken Jacopsdr, gehuwd met Gerijt Corstensz,
      - Jacop Dircxsz, gehuwd met Meijnken Jacobsdr,
      - Adriaen Geritsz, gehuwd met Geertruijt Jacobsdr, en
      - Willemken en Lijsken Jacobsdr,
      erfgenamen van Jacob Willem Ottesz, hun vader, delen de goederen die hun overleden vader en Jenneken, hun moeder en stiefmoeder samen bezaten.
      Jenneken Jacob Willem Ottesz’ wed. behoudt 4 mg op Leerbroek in het Breeweer, oost Henrick Hermansz, west Zegelijn van Alveringen, heer van Hofwegen, strekkend van de Middelkoopse dijk tot de dwarssloot, 5 mg, zijnde de helft van 10 mg op Leerbroek, Lijnenweer, onverdeeld met Neelken Dirck Fredericxsz, oost Thonis Huijgen c.s., west Cornelis Jacopsz c.s., strekkend van de Middelkoopse dijk (tot?) een kampje over de middelwetering, de helft van 9 mg op Laageind, Barbarensweer, onverdeeld met Lijsken, haar dochter, oost Peter Jansz c.s., west Willem Willemsz c.s., strekkend van het Leerbroekse land tot de Hubertse wetering, een werfje met 16 hond in Nieuw-Scheiwijk onder Leerdam in het Breeweer, noord het gasthuis binnen Leerdam, zuid dit gasthuis c.s., strekkend van de Damkamp tot de dwarssloot. Marijken Jacop Willem Ottesz voordochter krijgt 3 mg op Laageind in een weer van 12 mg, Otteweer, oost Cornelis Evertsz c.s., west Huijch Stevensz c.s., strekkend van het Leerbroekse land tot de Hubertse wetering, 1 mg in Leerbroek in het Smaelweer, oost de Breeweer, west Zegelijn van Alveringhe, strekkend van de Middelkoopse dijk tot de Leerbroekse middelwetering. Jacop Dircxsz met Meijnken, ook Jacop Willem Ottesz’ voordochter krijgt 14 hond in NieuwScheiwijk in het Breeweer, noord de jonge Jan van Geldre, zuid Jan de Bruijn van Leerdam, strekkend van wetering tot de dwarssloot, 1 mg op Leerbroek in het Smaelweer, oost de Breeweer, west Zegelijn van Alveringhe, strekkend van de Middelkoopse dijk tot de Leerbroekse middelwetering.
      Adriaen Geritsz met Geertruijdt Jacob Willem Ottesz’ nadochter krijgt 1 mg in het Smaelweer onder Leerbroek volgens zijn bepalingen, welk deel gering is, omdat Geertruijdt huwelijksgoed heeft ontvangen ter waarde van 600 Car.gln. Wil-lemken Jacob Willem Ottensz’ nadochter krijgt 3 mg op Laageind in Otteweer en 1 mg in het Smaelweer op Leerbroek, zoals eerder omschreven. Lijsbeth Jacop Willem Ottesz nadochter krijgt de helft van 9 mg, Barbarenweer op Laageind, waarvan haar moeder de andere helft heeft, etc. Jenneken moet haar drie dochters nog geld uitreiken.

      Middelkoop, 4-2-1546: Huijch Stevensz, woont Middelkoop verkoopt Marijken Adriaen Lambertsz’ wed. een jaarlijkse rente uit zijn huis en hofstad met 10 mg op Middelkoop, belend ’t Smaelweer en Jenneken Jacob Willem Ottensz’ wed., strekkend van de Hubertse wetering tot de Middelkoopdijk.

      Jenneke Jacob Willem Ottenss wde wordt op 31-5-1557 in Gorkum vermeld.

      Gorkum, 11-2-1574:
      Adriaen Gerit Zweerss legt beslag op de boedel achtergelaten van zijn schoonmoeder Jenneke Jacob
      Willem Ottenss wde za teneinde dat haar dochters en erfgenamen te weten Willemke en Lijske het niet zouden vervoeren alvorens, etc.

    5 kind(eren)


Samengesteld door Joan Bos.
Voor meer informatie zie de introduktie of de FAQ.