Margriet Cornelisdr
van Aefferen
, * ±1495
, † <10-1532.
Dochter van
Cornelis Jansen van Aefferen
.
Claes Willem Ottens huwt 2e op huwelijkse voorwaarden van 1-12-1516 met Margriet Cornelisdr. van Aefferen. Haar vader is Cornelis Jansen van Aefferen.
Bloedverwanten of vrienden van Claes zijn hierbij Henrics Gerits en Thonis Govertsen; Margriet’s ‘hylycxluijden’ zijn Heinrick Cornelissen en Aert Jansen van Aefferen.
Claes brengt daarbij in de helft van 16 mergen ongedeeld met zijn voorkinderen gelegen in het land van der Leede, terwijl de voorkinderen 900 scilden van hun moeder krijgen. Margriet bracht 100 scilden van ‘XIIII stuvers tstuck’ in. Van de rest van de goederen zullen ze elk de helft hebben. Op het niet nakomen van deze huwelijkse voorwaarden staat een boete van 100 gouden leeuw, nl. een derde aan mijnheer van Brederode, een derde aan de ‘heyliger kercke van Heycoep’ en een derde deel aan de scheidsrechters, die dit zouden moeten regelen.
Uit dit huwelijk zijn zes kinderen geboren.
Jacop Willem Ottensz, Jan Willem Jansz en Heijnrick die Groot Jansz verklaren op 14-7-1539 er mee bekend te zijn dat wijlen Claes Willemsz het volgende land toebehoorde tijdens het leven van Margriet, zijn laatste huisvrouw: 3/4e deel van een weer van 21 mg in Middelkoop, onverdeeld met Jan Jacopsz te Oudewater, waar hij op het laatst van zijn leven woonde, 5½ mg in Middelkoop in de Vijfvierendeel, 6 mg op Leerdam in het Vlijetweer, 7 hond op Leerdam in Heijn Hagenweer, 7 hond op Leerdam achter Aert Smits, een werf op Leerbroek en 6 mg op Leerdam in de Hoeff, dan nog 1½ mg op Heicop, eensdeels gekomen van zijn laatste vrouws vader, eensdeels aangekocht, een rente van 100 gln op Heijnrick die Groot, 200 gln op Jan Jacopsz te Oudewater en 100 gln op Jacop Willem Otten. Verder verklaren zij bij de boedelverdeling geweest te zijn tussen Claes Willem Otten en zijn nakinderen en dat hij, ondanks het bezit van de beschreven goederen, hen niet meer wilde bewijzen dan 15 mg en elk 60 schild voor het gerede goed en dat de kinderen niets kregen van de beschreven rentes.
Margriet Cornelisdr. overlijdt vóór 20-9-1532, want dan volgt ook de verdeling van de goederen van Margriet Cornelisdr., de tweede vrouw van Claes, onder het goedvinden van de ooms van hun kinderen, nl. Jan Cornelissen van Aefferen en Wijnant Cornelissen van Aefferen. Deze kinderen zijn Anthoenis Claessen en de nog onmondige kinderen Willem, Sebastiaen, Adriaen, Mary en Cornelia.
Deze verdeling is als volgt:
- Claes behoudt alle roerende en onroerende goederen, behalve zeker land waar zijn kinderen in ‘bedeylt syn’; hij behoudt ook alle in- en uitschulden; Claes belooft aan de kinderen, dat hij ze ‘eeten, dranck, cledet, schoen ende ter Schole houden gaan redelick ende mogelick nae synen betamen tot datter joncqste kynt mondich sall wesen’, of tot de huwelijkse staat zal zijn gekomen; hij moet voorts elk kind 42 Rgl. geven, dat hij moet uitbetalen als het jongste kind mondig zal zijn.
- de kinderen zullen hebben 15 morgen land gelegen in de lande van Arkel, in de lande van der Leede en in de lande van Vianen ‘gemeyn ende onverdeylt met Claes’.
Als bepaling vooraf op het eventuele overlijden van Claes, wordt gesteld dat elk kind, ook de kinderen uit het eerste huwelijk ‘even ryck sullen wesen van hoirs vaders aftergelaten goederen’.
×
(otr 1-12-1516)
Claes Willem Ottens
, * ±1475
, † ±1538.
Kinderen:
-
Marijken Claesdr
.
Bij de boedelverdeling van haar vader is bepaald dat Marijken zal hebben de ene helft van de westzijde van de 21 mergen land van de middelweteringe tot de Hubertse weteringe toe. De andere helft heeft Anthonis Claessen.
-
Anthonis Claess (Anthoenis Claessen)
, * ±1517
, † <1587 .
Anthoenis Claess laat 7 kinderen na: Claes, Jacob, Marijke, Neelke, Matthijs, Margaretha & Anneken.
Hij won. in ’t Leecheijnd van Middelkoop op de zgn. 21 mergen tussen de Leerbroekse lande en de Hubertse wetering.
Anthonis Claesz erft begin 1540 een huis en hofstad op Middelkoop, waar zijn vader is overleden, met de helft van het voorste van een weer waar het huis op staat, te weten de westzijde, strekkend van het Leerbroekse land tot zijn broer Sebastiaen Claesz, op voorwaarde dat de ongehuwde kinderen vrije toegang tot het huis behouden op hun eigen kosten en in hun eigen bed slapen tot elk van hen gehuwd zal zijn en op voorwaarde dat Anthoenis Claesz en zijn nakomelingen ieder jaar op het jaargetijde van Claes Willem Ottensz, hun vader en zijn twee huisvrouwen een ton bier moet leveren om met zijn broers, zusters en vrienden te drinken en eten, of bij gebreke dat zij in een herberg mogen gaan op kosten van Anthoenis Claesz.
Op 23 januari 1545 droech Willem Claesz. vuyt Middelcoop op Maryken, Adriaen Lambertsz. wed., 7 car. gld. tsiaers erffel. een ewel. jaerlicx op Ste. Agnieten dach keyser vrys gelts te betaelen, en te nemen op zyn huys en hofstadt mitten lande daertoe behoirende en after aen gelegen, groot tsamen 5½ m., gelegen op Middelcoop, daer hy nu ter tyt inne en op woont, tusschen Yken Hypolithusdr. landt aen die oostzyde en Thoenis Claesz.., zyn broeders cum socys landt aen die westzyde, str. van ’t Leerbroecxse kylspit aff tot die Hubertsche weteringe toe. En Willem Claesz. voorn. als principael en Cornelis Gysbertsz. als borch geloifden heur die selve rente te waeren.
N.B. De naam van zijn vrouw(en) is mij onbekend. Op Internet worden Neeltgen en Anna Claes Dircszdr. als echtgen. genoemd, maar zonder bronvermelding of onderbouwing.
Overl. tussen 1568 en 1587.
7 kind(eren)
-
Willem Claesz (Willem Claessen die Jonge) (van) Deventer
, * ±1518
, † ±1576 .
×
Maryken Gysbert Janszdr
, † >4-1576.
5 kind(eren)
-
Adriaen Claessen
, * >1518
.
Uit de boedelverdeling van zijn vader krijgt hij ‘den Leegen camp met die afterste hoecht gelegen int Recht van den Leeden aenden Leerbroeckschen Kerckwech’ en nog 20 gulden contant. Zijn broer Anthonis Claessen is in 1540 voogd en ‘monberye’ over Adriaen tot hij 22 jaar oud is.
-
Cornelia Claesdr
, * >1518
.
Op 9-1-1543 geeft Willem Claes de Jonge aan zijn broer Willem Claes de Oude, als natuurlijke voogd en ‘momboir’ van Cornelia Claesdr., 3 karolus gulden en 2½ stuver jaarlijks te betalen ‘op der heyligen drye Conighen dach.’ Dat is de rente van de verschenen landpachten, het hoofdgeld bedroeg 16 karolus gulden.
-
Sebastiaen Claess
, * ±1523
, † >1597 .
De natuurlijke broer Adriaen Claessen (bastaard) is in 1540 voogd over Sebastiaen totdat deze 20 jaar oud is. Hij is dus geboren na 1520. Op 26-9-1593 blijkt Sebastiaen Claess 70 jaar oud te zijn, zodat hij rond 1523 geboren is.
Op 17-2-1583 is Sebastiaen Claessen gezworene van Leerbroek.
In 1598 leeft hij nog.