Fijgen Gijsbertsdr
, † 1599.
Dochter van
?
.
Fijgen Gijsbertsdr. won. te Puttershoek en was gegoed te Maasdam.
De op Puttershoek wonende Fijken Gijssen verklaarde op 24 november 1585 aan haar ‘swager’ [lees hier: schoonzoon] Pieter Heijndricxs. een melkkoe in bruikleen te hebben gegeven, maar die uitdrukkelijk haar eigendom bleef: ‘off ick dad tot mijnen huisse hadde staende’.
Op 21 januari 1586 deed Fijken Gijsen ‘van Pietershouck’ voor het gerecht te Maasdam overlevering van goederen toebehorende (haar schoonzoon) Pieter Heijndrixs en dat vanwege door haar en (haar zoon) Adriaen Ariaens gestelde borgtocht.
Joris Corneliss. uit Puttershoek transporteerde bij akte van 31 januari 1596 aan de - mede in Puttershoek wonende - Gijs Arienss. 7 hont in het ambacht van Maasdam, dat aan de noordzijde werd belend door (zijn schoonmoeder) Fijken Gijssen van Puttershoek.
Gijsbert Arijenss. ‘van Pietershouck’ verklaarde bij akte van 2 november 1600 gekocht te hebben van Arijaen Bastiaenss., zijn ‘neeff’ wonende aan ‘de Glypperdijck’, 325 roeden tijnsland in Maasdam, gelegen in drie verscheidene stukken, welke Arijaen Bastianss. waren aanbestorven van Fijgen Gijsbertsdr. ‘zijn wijffs bestemoeder’.
Op 24 april 1601 compareerden Adrien Arienss. Jonghe, voor hem zelf en als voogd van zijn zuster Jaepge Ariensdr., die mede present was, Corn(elis) Arienss.,
Pieter Heyndrix, Arien Damisz. en Corn(elis) Arienss. van Rijderkerck, als voogd van de nagelaten weeskinderen van zaliger Gijsbert Ariess., geassisteerd met de schout
van Puttershoek als oppervoogd der wezen van ‘s-heren wege, tezamen erfgenamen van Fijken Gijsbertsdr., weduwe van Arien Janss., hun moeder en vader, en transporteerden landerijen te Maasdam.
Voor schout en schepenen van Maasdam werd op 10 december 1597 een op 6 oktober 1597 voor notaris Sijmon Muijs in het huis ‘vande drye garnaet appelen’ binnen Dordrecht gepasseerde akte ingeschreven, waaruit blijkt dat Fijken Gijsbrechtsdochter, weduwe van Arijaen Jansz. op Puttershoek, geassisteerd door haar voor de gelegenheid gekoren voogd, de op Maasdam wonende Pieter Hendricxs., en Gijsbert Arienss., wonende op Puttershoek, Maerten Arienss., wonende in Sint Anthoniepolder, en de voornoemde Pieter Heijndricxs., zich elk voor hen zelf alsmede vanwege Fijken, als borgen hadden gesteld voor ‘haer comparants soone’ Ariaen Damen, wonende in Sint Anthoniepolder, en dat voor de som van 1441 Car. gld. 5 st. met de interest van dien vanwege een op 6 oktober 1597 te Dordrecht verleden akte, waarin Ariaen Damen dit bedrag verklaard had schuldig te zijn aan Jan Corn(elis)z. de Bouff, koopman van ‘greynen’ (= zaden).
De schout en heemraden van Maasdam taxeerden op 2 september 1599 ten verzoeke van de kinderen en erfgenamen van Fijken Gijsbertsdr., weduwe van Arijen Jansz. op Puttershoek, 3 morgen en een halve hont cijnsland, hetwelk de kinderen van hun moeder aanbestorven was. De waarde werd begroot op 450 gld. de morgen en in totaal 1422 rijnsgld. 10 st. Ten behoeve van Jan Corn(elis)z. de Bouffgen, koopman in ‘greynen’ te Dordrecht, rustte er een hypotheekbrief op gedateerd 10 december 1592 ten bedrage van 1741 Car. gld. 5 st. met interesten.
Op 24 april 1601 compareerden Adrien Ariensz. Jonghe, voor hem zelf en als voogd van zijn zuster Jaepge Ariensdr., die mede present is, Corn(elis) Ariens, Pieter Heijndrix en Ariens Damisz., alsmede Corn(elis) Ariensz. van Rijderkerck als gerechte bloedvoogd van de nagelaten weeskinderen van Gijsbert Ariensz.
Als gezamenlijke erfgenamen van Fijken Gijsbertsdr., weduwe van Arien Jansz., hun moeder en vader, transporteerden zij aan Jan Corn(elis) de Bouffgens, koopman in ‘greynen’ te Dordrecht., 3 morgen 150 roeden cijnsland in het ambacht van Maasdam. Het betrof een drietal percelen en wel van 1½ morgen, de helft van 7 hont, gemeen met de weduwe van Gijs Ariensz., en 700 roeden. De verkopers verklaarden voldaan te
zijn van de borgtocht die Fijken bij leven voor Adrien Damenz. in Sint Anthoniepolder was aangegaan en waarvoor het voornoemde land was verbonden. De Bouffgens zou nog 200 gld. betalen en dat in mindering van de 400 Car. gld. vanwege de voornoemde borgtocht, welke bij voornoemde Cornelis Ariensz. en zaliger Gijs Ariensz. waren opgenomen
Overl. in 1599 tussen 10 mei en 2 sept.
×
Adriaen Jansz (Arien Janss)
, † <7-1584.
×
Damas
.
Fijgen Gijsbertsdr. was wed.e van ene Damas.
Kinderen:
-
Adriaen Adriaenss (Arien Arienss) Jonghe
, † ±1601 .
Adriaen was boer te Maasdam en in 1601 heemraad van Maasdam.
Arijen Arijens Jonghe werd op 4 juli 1598 genoemd met zijn moeder Fijken Gijssen, weduwe van Arijen Janss.
In een akte van 18 februari 1599 wordt Arijaen Arienss. Jongen genoemd als belender van een stukje executabel
land van zijn zwager Gijsbert Arijaensz. (= de man van zijn zus Jaepken Adriaensdr.) in de jurisdictie van Maasdam.
Overl. tussen 24 april 1601 en 10 mei 1602.
×
<1584
Gerrittgen Pietersdr
, † >6-1620.
Kinderen: Pieter, Maritgen, Gijsbert, Cornelis.
Geeriken Pieters op’t Gat werd in 1609 lidmaat van de kerk te Maasdam.
Geertgen Pietersdr., weduwe van Arien Ariensz. Jongen, met (haar zoon) Pieter Ariensz., als haar voor de gelegenheid gekoren voogd, verklaarde bij akte van 10 mei 1602 aan Jan Elantsz. met zijn zusters 233 Car. gld. 11 stuivers 1 oortgen schuldig te zijn vanwege verschenen landpachten. Voor de betaling hiervan verzekerde zij haar ‘huissinge, barch ende worven’, zoals dan door haar gebruikt op het dorp Maasdam. Dit goed was belend noord: den Ouden Dijck’, oost: het huis en worf van Arien Pieterss. smidt, zuid: de Oude Maas, en west; de erfgenamen van Lenert Janss. Verder verbond zij in het speciaal nog ‘een swarte koeye’ die op het land van Jan Elants en de zijnen geweid werd en welke zij niet mocht vervreemden.
Op de op 20 juli 1602 te Maasdam gehouden extra-ordinaris rechtdag eisten de weduwe en kinderen van Arien Arienss. Jongen van Claes Corn(elis)s. Snaijers schadeloosstelling van de door paarden van Snaijers aangerichte schade aan gewas.
Gerradt Dircxss., als last en procuratie hebbende van zijn zwager Corn(elis) Ariens (den) Jongen, procedeerde op de op 30 juni 1620 te Maasdam gehouden rechtdag tegen (zijn achterneef) Jacob Lenertss. Cornelis was wettig gekoren voogd van zijn moeder Gerittgen Pieters en Gerrit trad mede op namens haar zoon Gisbert Ariens. Zij eisten van Jacob betaling van 9 pond 11 st. als rest van landpachten tot verschenen Kerstmis 1619.
4 kind(eren)
-
Ghijsbrecht Adriaensz (Gijssbert Arienss)
, † <2-1586 .
Hij won. te Maasdam. De naam van zijn vrouw is onbekend. Zij hadden een dochter Jannige Ghijsbrechtsdr.
In een akte van 20 jan. 1589 is het weeskind van Gijssbert Arienss. vermeld als belender van land ‘aende maeskant’ te Maasdam.
Adriaen Adriaenss., wonende op Maasdam, als voogd geweest zijnde en de administratie gehad hebbende van het nagelaten weeskind van zaliger Ghijsbrecht Adrijaenss., genaamd Jannige Ghijsbrechtsdr., kwam op 22 februari 1598 met haar man en voogd Adriaen Sebastiaenss., tot verrekening van de pacht die hij van haar land had gehad. Na verrekening van zijn diensten als voogd was hij nog 25 Car. gld. schuldig.
Bij transport op 24 april 1601 door de erfgenamen van Fijken Gijsbertsdr. trad Corn(elis) Ariensz. van
Rijderkerck op als gerechte bloedvoogd van de nagelaten weeskinderen van Gijsbert Ariensz. Dit betekent dat
er tenminste nog twee minderjarige kinderen waren.
Tevens bleek uit deze akte de weduwe van Gijsbert de helft van 7 hont land in Maasdam te bezitten, dat gemeen lag met een gelijke hoeveelheid dat nagelaten was door Fijken Gijsbertsdr.
JANNIGE GHIJSBRECHTSDR, mogelijk al overl. voor 24 april 1601, huwde vóór 22 februari 1598 met
Adriaen Sebastiaensz., woonde aan de dijk van het Oost-Zomerland (1599), te Puttershoek (1600, 1601), aan de Glypperdijk (1600), waard te Puttershoek (vóór 1598),
boer op een gepachte stee te Puttershoek (1601), overl. ná 10 mei 1601.
-
Adriaen Damasz (Ariaen Damen)
.
A(d)riaen Damen/Damasz. was boer te Sint Anthoniepolder.
Op 10 mei 1599 compareerden nogmaals Arijen Adriaensz. Jongen, Pieter Heijndricxz., Adriaen Damusz. en Gijs Arijaensz., allen kinderen ‘ofte swagers’ van Fijken Gijsbertsdochter, en verklaarden wegens hun moeder schuldig te zijn aan Adriaen Arijaensz. Vastenavont ‘op ten Houck’ (= Puttershoek) de som van 350 Car. gld. en dit vanwege aan hun moeder verstrekte penningen, welke zij beloofd had aan Jan Corn(elis)z. de Bouffge.
De comparanten beloofden dit geld eerstkomende Bamis 1599 met interest terug te betalen.
Hiervoor zetten zij een perceel cijnsland in het ambacht van Maasdam op hypotheek, westelijk belend door het weeshuis (van Dordrecht), noord door ‘den Groenenwech’, zuid door voornoemde Gijs Arijensz. en oost door genoemde Arijen Arijensz.
Deze schuldbrief was in 1603 afgelost.
-
Cornelis Adriaensz
, † <4-1624 .
Cornelis Adriaensz. "van den Houck" was boer te Puttershoek en aldaar heemraad 1596-1601.
Overl. tussen wsl. 24 mrt 1620 en apr. 1624.
×
<1585
Marijken Jansdr
, † >7-1635.
5 kind(eren)
-
Annetgen Adriaensdr
, † <1605 .
×
<7-1584
Pieter Heijndricxz ("Swart Heijn")
, † <1605.
Pieter was boer aan de Achterdijck te Maasdam. In 1587 was hij heemraad van Maasdam.
In oktober 1584 handelen diverse akten over een aan Pieter Heijndericxs. ‘alijas’ Swaert Heijn toebehorende koe die getaxeerd werd.
Op 21 oktober en 6 november 1584 gaf Adriaen Janss. Donder voor het gerecht te Maasdam vee in handen van Staes Jacobsz., Pieter Heijndericxs. ‘alijas’ Swaert Heijn, en Donders zoon Jan Adrijaenss., en dat vanwege het in gebreke blijven in de verponding. Mogelijk waren zij dan ook gezamenlijk inners van de verponding.
In 1585 wordt Pieter Heijndricxs. ‘alijas’ Swaert Heijn genoemd in een zaak over een paard in de schutskooi dat hij van het gerecht van Maasdam op 23 februari dat jaar aangenomen had te ’voederen en wateren’.
Op 16 maart 1585 liet de deurwaarder van het Hof van Holland – na akte van condemnatie voor dat Hof d.d. 16 oktober 1584 en akte van executie van 5 december 1584 - te Maasdam rechtelijk beslag leggen op vier koeien van Pieter Heijndricx en dat ten verzoeke van de rentmeester van de vrouwe van Raesfelt en Moerkerken om 77 rijnsgeld. 6 st. 4 p. te verhalen die Pieter schuldig was vanwege de koop (kennelijk van de tienden) in het jaar 1584 van het 18e blok in het Oudeland.
Op 24 november 1585 kreeg Pieter een melkkoe in bruikleen van zijn schoonmoeder Fijken Gijssen.
Jan Janss. van Vlardingen, wonende op Cillaarshoek, eiste op de op 17 juni 1599 te Maasdam gehouden rechtdag van Pieter Heyndricxss. Swairt Heijn de betaling van 19 rinsgld. 16 st. als rest van de koop van een slachtbeest met Kerstmis 1598. Hij verzocht onmiddellijke betaling hiervan met de gemaakte kosten voor het proces.
Overl. tussen 17 juni 1599 en 12 dec. 1604.
-
Jaepken Adriaensdr
, * ±1593
, † <6-1616 .
×
<1593
Ghijsbrecht Adriaensz (Gijs Arienss)
, † ±1601.
5 kind(eren)