Annetien Joosten
Vermaes
, *Maasdam ±1602
, † Maasdam ±1652.
Dochter van
Joost Dircxe Vermaes
en
Marichje Cornelis (Marichie Cornelis Wijten)
.
Afb. Maasdam
Dordrecht, 13-2-1649:
Bastiaen Henrijcksz. van der Linden, won. op ’s Gravendeel, maakte huw. voorw. met Anneken Joostendr. te ’s Gravendeel, wed. Maerten Jansz.
Cornelis Aertsz. Gelder, won. op Klaaswaal was voogd.
In Maasdam op 8 maart 1659 compareren:
- Jan Arentsen Gelder, Cornelis Arentse Gelder, voor hen zelf en hen sterk makende voor Marigie Arentsdr.,
- Ary Maertse, voor hem zelf en als last en procuratie hebbende van Dirck Joosten, volgens de procuratie ons schout en schepenen vertoond,
- Ariaentie Joostendr., geassisteerd met Jacop Joosten, haar gekoren voogd in dezen,
- Jacop Joosten, voor hem zelf en testamentaire voogd van de weeskinderen van
- Jaeppie Joosten en voogd van de minderjarige kinderen en kindskinderen van zaliger
- Annigie Joosten,
- Pieter Ariens Sneep, voor hem zelf en hem sterk makende voor Jan Ariensen Sneep, en
- Cornelis Aerts van Schravendeel, voor hem zelf als medeerfgenaam van Annigie Joosten.
Zij zijn gezamenlijk erfgenamen van zaliger Joost Dirckse en Marigie Cornelisdr., zijn huisvrouw, in hun leven gewoond hebbende op het dorp van Maasdam.
Zij transporteren aan Theunis Cornelisse de Rucht, mede erfgenaam van de voornoemde Joost Dirckse en Marigie Cornelis dochter, een geheel huis met de beterschap van het erf "met bedt, buldt, kisten, kasten, coper, tin als anders welcke voors. huys is", staande in het dorp maasdam, belend O de gemeenlants dijck, Wde vliet, Z de werff van Aert Janse van Es, en N den gemeene dijck.
Akte getekend door de schout, de secretaris F. van Breedenhoff, schepen Vas. Montaen zet
handmerkje. Het huis met het goed is verkocht voor 500 gld., waarvan de inboedel door schout en
schepenen is getaxeerd op 200 gld.
De portie van de Rucht in de erfenis bedraagt de som van 40 gld., komt het huis op 260 gld. De 40e penning bedraagt hierop 6 gld. 10 st. en voor de taxatie 1 gld. 12 st.
In Maasdam op 12 juni 1659 compareren:
- Jacop Joosten, voor hem zelf, en als testamentaire voogd van de kinderen van
- Jaeppie Joosten en voogd van de minderjarige kinderen van
- Annigie Joosten en de kindskinderen van voornoemde Annigie Joosten,
- Ary Maertens, voor hem zelf, en hem sterk makende voor
- Cornelis Aertsen, als getrouwd hebbende Lintje Maertens,
- Pieter Ariense Sneep, als getrouwd hehbende Marygie Maertens, voor hem zelf;
Zij zijn gezamenlijk erfgenamen van zaliger Joost Dirckse. Zij verklaren verkocht en getransporteerd te hebben aan Theunis Cornelisen de Rucht een stuk ’teellandts’ groot 4 mergen 300 roeden ’int Lagie’ voor
Maasdam, belend N Jan Ariensen, Ode Vliet, Z Jan Corn(elis) timmerman en W den dijck, en dat zoals hen aanbestroven bij overlijden van Joost Dirckse voornoemd. De comparanten stellen hun persoon en goederen als zekerheid voor de vrijwaring van die land.
Maasdam, 9 november 1682:
De schout en gerechten hebben ten verzoeke van Jacob Joosten V(er)maes, wonende op het dorp Maasdam, getaxeerd 2 mergen 92 roeden zo weide- en zaailand in Nieuw-Bonaventura onder de jurisdictie van Maasdam, toebehoord hebbende Ariaentie Joosten V(er)maes, belend O:de gemenelants vliet, Z: Isaac Vassen V(er)maes, W: den dick en N: Gisbert Jansen van Es. Getaxeerd op een waarde van 600 Car. gld. Dit land is belast met 200 Car. gld. hypotheek ten behoeve van Reijnier Gillisen Krol, zodat het land op 400 gld. is begroot om daarover de collaterale successie te betalen.
Maasdam, 11-10-1692:
- Maria Maertens, weduwe van Pieter A(rien)sen Sneep,
- Willem Barentsen, in huwelijk hebbende Lena Maertens,
- Maerten A(rien)sen Maesdam, Aert Corn(elis)sen Moockhouck, zo voor hen zelf, en
- Arij Pieterse Sneep, als oom en voogd van de nagelaten weeskinderen van Lijsbet Jans Sneep, “des nood sijnde’,
+ tezamen kind of kindskinderen van Annetien Joosten; item nog
- Schilleman Diercxse, Wouter Jansse, getrouwd met Willemtie Jacobs, en Johannes de Lange, in huwelijk hebbende Maritie Jacobs,
+ tezamen kinderen van Jaepien Jooste,
+ allen gezamenlijke erfgenamen van Arijaentie Jooste, op Maasdam overleden, volgens het testament van d.d. 11-4-1682, gepassseerd voor notaris Justus Casteleijn te Puttershoek.
×
Maasdam 1623
Maerten Jansz Maesdam
, *Maasdam ±1600
, † <5-1645.
Maerten Janssen, jg. van Maasdam, getr. met Anneken Joosten, jd. van Maasdam.
Kinderen: Arie, Lijntje, Annetje, Marietje.
×
(otr Dordrecht 13-2-1649)
Bastiaen Heijndriks van der Linden
, *’s-Gravendeel ±1620
, † ’s-Gravendeel ±13-11-1703, [] ’s-Gravendeel .
Get. bij de overl. aangifte:
Hendrick Bastiaensz van der Linden
.
Bastiaen Heijndriks
trad op als getuige bij
de doop van
Neeltje Leenderts Viskil
.
Zoon van
Hendrick Reijne van der Linden
en
Neeltje Jans Sneep
.
Op 27-4-1701 werd hij 80 jaar oud genoemd.
Hij was bouwman (boer) in het Nieuw-Bonaventura buiten ’s-Gravendeel.
Nieuw-Bonaventura, 1673: Bastiaen Hendrixsz. van der Linde gebruikt in huur van Abraham van der Lisse 3 ½ morgen land in de Mookhoek voor 11 gulden de morgen en van de Vrouwe van de Mijl op de grond van de Mijl onder Bonaventura 7 of 8 morgen land voor 6 gulden de morgen.
’s-Gravendeel, 1674: "Bastiaen Hendricx van der Linden 18-0. Den 16 Julij 1688 verclaert geen duijsent gl. gegoet te sijn dus geroijt."
Bastiaen Hendricxsz. v/d Linden en broer te ’s Gravendeel sloten op 22-2-1675 een pachtovereenkomst.
Poortugaal, 19-5-1681:
- Mees Eldertsz. wonende onder Poortugaal oud omtrent 45 jaar en Maertjen Elders wonende in Pernis oud omtrent 43 jaar, zoon en dochter van Eldert Meessen, medeerfgenamen van Neeltjen Elderts zaliger die weduwe was van Arij Arentsz. Vos, constitueren Hendrick de Man notaris en procureur wonende te Schiedam om te innen, vorderen en ontvangen van
- Pieter Cornelissen Couwenhoven, wonende onder Hoogvliet, mitsgaders van
- Arijaentje Jacobs, weduwe en boedelhoudster van Cornelis Cornelisz. Vrijlant, in zijn leven schout van Pernis, wonende onder Poortugaal, alsmede van
- de kinderen en erfgenamen van Cornelis Huijbreghtsz. Bogaerdtman zaliger en van enige van hun erfgenamen
pro parte de som van 750 gld. als door voorn. Couwenhoven, Vrijlant en Bogaerdtman als oppervoogden van de comparanten ten tijde van haar minderjarigheid uit handen van Arij Jansz. Sneep, Arijen Andriesz. Aerdtoom en Bastiaen Hendricxsen van der Linde als mede-erfgenamen van voorn. Neeltjen Elderts voor en ten behoeve van de comparanten op 14-1-1649 ontvangen zijn, met alle verlopen en onbetaalde interesten vandien.
Op 16-7-1688 in ’s-Gravendeel verklaarde Bastiaen Hendricx van der Linden "geen duijsent gl. gegoet te sijn dus geroijt". Den 10-8-1703 heeft Bastiaan van der Linden Eedt gedaan dat hij "compt opt consent van den 21en Julij 1687 geen duijsent gl. gegoet was en m. present geen duijsent gegoet is."
Op 6-3-1680, "buitens dorpe in Bonavonteura" nabij ’s-Gravendeel, was sprake van "Bastijaen Heijndricks van der Linde, een bouwman, heel cappitalist".
’s-Gravendeel, 5-9-1702: Hypothecair krediet van 300 gulden ten laste van Bastiaen Hendricxe van der Linden t.b.v. Hendrick Bastiaense van der Linden, zijn zoon. Gevestigd op ca. 1 morgen 530 roeden land in Nieuw-Bonaventura dicht bij het dorp van ’s Gravendeel. Met handtekening van de schepen Leendert van Bommel.
"Den 10 aug 1703 [in ’s-Gravendeel] heeft Bastiaan van der Linden Eedt gedaan ddat hij compt opt consent van den 21en Julij 1687 geen duijsent gl gegoet was en m. present geen duijsent gegoet is."
Beroep: landbouwer, veehouder
’s-Gravendeel 13-11-1703: "ontfangen van Hendrick Bastiaens van der Linden voort regt van begraven van sijn vader, genaemt Bastiaen Hendricxs van der Linden, aengevinge gedaen hebbende onder de classis van drie gulden, dus f 3:0:0."
’s-Gravendeel 25-8-1720: "doen dier tydt is het nieuwe beenhuys begmaeckt van Ary Kluydt, metselaar, en de eerste beenderen dien der in gekomen zijn die zijn geweest van den oude Bastiaen Hendrickse van der Linden".
Kinderen:
-
Maritie Maertens (Marijgie Maertens) ( Maesdam)
, † >9-1692 .
Marijgie Maertens
trad op als getuige bij
de doop van
Neeltje Jacobs Gout
(?)
,
de doop van
Pieter Huijgen Schilperoort
,
de doop van
Pieter Huijghen Schilperoort
,
de doop van
Marija Arijens Sneep
,
de doop van
Pieter Arijens Sneep
,
de ondertrouw van
Pieter Pieterse Sneep
.
Maasdam, 11-10-1692:
- Maria Maertens, weduwe van Pieter A(rien)sen) Sneep,
- Willem Barentsen, in huwelijk hebbende Lena Maertens,
- Maerten A(rien)sen Maesdam, Aert Corn(elis)sen Moockhouck, zo voor hen zelf en Arij Pieterse Sneep als oom en voogd van de nagelaten weeskinderen van
- Lijsbet Jans Sneep, “des nood sijnde’, tezamen kind of kindskinderen van Annetien Joosten; item nog
- Schilleman Diercxse, Wouter Jansse, getrouwd met Willemtie Jacobs, en
Johannes de Lange, in huwelijk hebbende Maritie Jacobs, tezamen kinderen van Jaepien Jooste;
Allen gezamenlijke erfgenamen van Arijaentie Jooste, op Maasdam overleden, volgens het testament van d.d. 11 april 1682 gepassseerd voor notaris Justus Casteleijn te Puttershoek.
Zij transporteren aan Arij Jacobse Noteb(oom), schepen van Maasdam, twee derde parten van 2 mergen 92 roeden gelegen int landeken van de Graswynckels, belend O: de kreck, Z: Isaack Vasse, W: den dick en N: Gisbert Janse van Es. Voldaan met 940 gld. boven een halve stuiver van elke gulden tot rantsoen.
×
<1658
Pieter Ariensen (Pieter Adriaensz) Sneep
, † <11-1692.
Zoon van
Adriaan Jansz Sneep
en
Lijsbeth Pieters Verdonck
.
Kinderen o.a. Anna, Arij, Maerten, Jan, Pieter en Joost.
In Ridderkerk op 16-4-1655 comp. Pieter Henricxsz, scheepmaker, jonggezel te IJsselmonde, toekomstige bruidegom, geassisteerd door Abraham van Pene, predikant te IJsselmonde en Johan Oem Hermansz te Dordrecht, ter ene, en Janneke Jacobs, jonge dochter te Barendrecht, geassisteerd door Willem Cornelisz Besemer te Klaaswaal, tezamen met Pieter Adriaensz Sneep te Nieuw Beijerland (getrouwd geweest met Marichen Jacobs) als oom en zwager als haar gekozen voogden in deze, alsmede Henrick Cornelisz Anwech, penningmeester in Barendrecht - haar oom - ter andere zijde. Zij gaan trouwen op huwelijkse voorwaarden.
In Maasdam op 12 juni 1659 comp.
- Jacop Joosten, voor hem zelf, en als testamentaire voogd van de kinderen van
- Jaeppie Joosten en voogd van de minderjarige kinderen van
- Annigie Joosten en de kindskinderen van voornoemde Annigie Joosten,
- Ary Maertens, voor hem zelf, en hem sterk makende voor
- Cornelis Aertsen, als getrouwd hebbende Lintje Maertens,
- Pieter Ariense Sneep, als getrouwd hehbende Marygie Maertens, voor hem zelf;
Zij zijn gezamenlijk erfgenamen van zaliger Joost Dirckse. Zij verklaren verkocht en getransporteerd te hebben aan Theunis Cornelisen de Rucht een stuk ’teellandts’ groot 4 mergen 300 roeden ’int Lagie’ voor
Maasdam, belend N Jan Ariensen, Ode Vliet, Z Jan Corn(elis) timmerman en W den dijck, en dat zoals hen aanbestroven bij overlijden van Joost Dirckse voornoemd. De comparanten stellen hun persoon en goederen als zekerheid voor de vrijwaring van die land.
Anneken Andr. Sneep, wed. Wouter Vroman op ’s-Gravendeel, alimentatie op 26-2-1667. Ook haar broer Pieter Arienssen Sneep werd daarbij genoemd.
Pieter Adriaensz
trad op als getuige bij
de ondertrouw van
Pieter Henricxsz
.
10 kind(eren)
-
Lintje Maertens
.
Cornelis Aertsen, als getrouwd hebbende Lintje Maertens, wordt op 12 juni 1659 in Maasdam vermeld.
Willem Barentsen, in huwelijk hebbende Lena Maertens, werd op 11-10-1692 in Maasdam genoemd.
×
<1660
Cornelis Aertsen ( Boender)
, † <1666.
Zoon van
Aert Cornelisz Wijten
en
Joesgen Lenerts
.
1 kind(eren)
-
Annichje Maertens
, * ±1620
, † ±1658 .
×
±1640
Jan Adriaansz (Jan Ariëns) Sneep
, *’s-Gravendeel ±1619
, † ’s-Gravendeel 1678.
1 kind(eren)
-
Arien Maertenssen (Arijen Maertens) Maesdam
, * 1625
, ~Maasdam 30-3-1625
, † ±1681 .
Arijen Maertensz Maesden was boer onder ’s-Gravendeel. Hij was in 1658, 1668 en 1671 schepen van ’s-Gravendeel en Leerambacht.
Arien Maertenssen Maesdam, won. op ’s-Gravendeel, wordt in maart 1679 vermeld.
Op 6-3-1680 werd Arij Maertsens Maesdam, een bouwman (boer) buijtens dorpe in Bonaventeura, vermeld op de lidmatenlijst van ’s-Gravendeel.
Arijen Maertensen Maesdam, [ge]bruiker van land in de Nieuwe Mookhoek op 5-3-1677.
Arijen Maertens Maesdam, won. op ’s-Gravendeel, en zijn hsvr. Geertjen Ariens, worden op 19-7-1671 genoemd samen met Arijen Andries Aertoom, overleden op ’s-Gravendeel.
Wsl. overl. tussen 6-3-1680 en 8-6-1681.
×
Geertruijt Arijens (Geertien Arijens) Aartoom
, [] ’s-Gravendeel ±2-6-1705.
Dochter van
Arie Andriesz (Arijen Andries) Aartoom
en
Aagje Jans (Aegtgen) Sneep
.
Kinderen i.e.g. Maerten, Arij, Maria, Anna en Aagje.
Arijen Maertens Maesdam, won. op ’s-Gravendeel, en zijn hsvr. Geertjen Ariens worden op 19-7-1671 vermeld.
’s-Gravendeel, 8-6-1681: Transport van drije merge 366 roeden lants [in de polder Trekdam], doende is Geertien Arijens Aerdoom, weduwe van Arij Maertens Maesdam op juffr. Gijsberta
Hoogerwerff. Verkocht voor 1.624 gulden.
De wed. Geertgen Aertoom te ’s Gravendeel sloot op 4-10-1686, 12-11-1688 en 20-5-1689 een pachtovereenkomsten.
Geertie, de wed. van Arijen Maertensz. Maesdam op ’s Gravendeel is schuldig 1:9:8 bij de inventaris van de Dordtse lakenhandelaar Willem van Hagen van 16 mei 1691.
’s-Gravendeel, 10-11-1695:
- Overdracht van 3 morgen 391 roeden land in de polder Trekdam door mr. Wouter van Lanschot, rekenmeester van Holland, aan Geertjen Arijens Aertoom, weduwe van Arijen Maertense Maesdam. Verkocht voor 1.268 Carolusgulden 6 stuivers.
- Overdracht van 3 morgen 240 roeden land in de polder Trekdam door mr. Wouter van Lanschot aan Maerten Arijens Maesdam. Verkocht voor 1.269 Carolusgulden 6 stuivers.
Geertien Ariens Aertoom, weduwe op ’s Gravendeel, maakte op 17-10-1698 een testament op.
’s-Gravendeel, 15-5-1699: Overdracht van 3 morgen 224 roeden land in de Strijense polder op de grond van de Mookhoek onder ’s Gravendeel door Anthonij de Ram en Paulus van Houten, voogden over de minderjarige kinderen van Neeltje Teunis Ouboter, weduwe van Wessel de Ram, aan Geertje Arijens Aertoom. Verkocht voor 1.660 Carolusgulden.
Den ii junij 1705 ontfangen van Arijen Maesdam de somme van drie guldens voort regt van bergaven van sijn moeder, genaemt Geertjen Aertoom, aengevinge gedaen hebbende onder de classis van drie gulden, dus ƒ 3:0:0."
Get. bij de aangifte begraven:
Arij Maesdam
.
7 kind(eren)