Ingetje Gerritsdr
(Ingentgen Geridtsdr)
, * ±1555
, † >1625.
Dochter van
Gerrit
(?)
.
Geschat geboortejaar.
Zij is overleden tussen 1626 en waarschijnlijk 1638.
×
Dingman
.
×
(otr 10-6-1583)
Antonis Huijgensz (Thonis Huigen) Blaeck
, * ±1555
, † <1626.
Ingetgen Gerritsdr. was weduwe van ene Di(n)gman. Op 10-6-1583 hadden zij een akte van huwelijkse voorwaarden opgemaakt.
Kinderen: Dingman, Huijch en Jaepie.
Zie: Ons Voorgeslacht 2014 & 2015.
Kinderen:
-
Marichie Dingmans (Maritje Dijngmansdr)
, † <1615 .
Marigen Dingman was gehuwd met Jacob Pieters Hoffman en zij hadden 2 onmondige kinderen.
Mijnsheerenland, 20 januari 1626:
Jan Pietersz. Schilling, schoenmaker op de Westmaas, bekent schuldig te zijn aan de 2 nagelaten weeskinderen van Maritje Dyngmansdr., wijlen huisvrouw van Jacob Pietersz. Hofman,
de som van 214 gulden, 13 stuivers en 8 penningen, geleend uit de opbrengst van de op 20 januari 1615 verkochte goederen van genoemde Maritje.Randbemerking van de secretaris Simon Huigensz. Splinter:“Dese principaele obligatie bij den comparant mitsgaders schout en heemraden elcx geteijckent bij mij op ten 23e februarij 1626, wesende op eenen maendach ’s morgens ontrent 9 vuijren an Dyngman Thonisz. als voocht van de kinderen en borge in desen vsz. oble geroert te sijnen huijse op de gote gelevert”
Mijnsheerenland, 15-3-1614:
Jacob Pietersz. Hoffman, echtgenoot van wijlen Marichge Dingman(sdr) en wonende in het Heilige Geestblok onder de ban van Moerkercken, doet samen met Dingman Thonisz. en Huijch Thonisz. uitkoop van de achtergelaten kinderen van de overleden Marichge Dingman.
Jacob Pietersz. Hoffman blijft in het bezit van het huis, de berg, keet en de beplanting, staande op het land van ’t Heilige-Geest-Sacramentsgasthuis te Dordrecht. Tevens blijft hij nog in bezit van de ploegen, eggen, inboedel en 2 mrg. eigenland in 2 partijen.
×
±1610
Jacob Pietersen Hofman
, † ±1647.
Zoon van
Pieter Adriaensz Hofman
en
Gooltge Jacobs
.
Zij hadden een zoon Dingeman Jacobse Hofman.
Hij trouwde in 1610 met Marichie Dingemansdr.
Woensdag den 9. september 1615: Emanuel van der Steen contra Jacob Pietersz. Hoffman, Pieter Cornelisz. Lopicker, Cornelis Ariensz. van der Kest, Jacob Jan Heyensz. en Pieter Jan Heyensz. voor de Hoge Vierschaar van Z.H.
Jacob Pietersz. Hofman wordt op 11-12-1625 in Mijnsheerenland genoemd bloedvoogd van de kinderen van zijn broer en zuster.
Pieter Adriaensz. Hoffman en Gooltge Jacobsdr., ouders van Jacob Pietersz. Hoffman, worden op 24-6-1628 in Mijnsheerenland vermeld.
Puttershoek, 8 december 1599:
Ommaert de Montanie (Montagné), beëdigde Kolfdragervan Zuid-Holland, verkoopt in Puttershoek in het openbaar 2 paarden van Adriaen Danen, pensionaris op Heinenoord. Frans Alewijnsz. te Dordrecht had een koopaandeel aan de paarden. De paarden zijn in bewaring bij Jacob Pietersz. Hofman voor 6 stuivers en 8 penningen per etmaal.
Puttershoek, 20 december 1600:
Rechtzaak tussen Frans Adriaensz. en Jacob Pietersz. Hofman. Genoemd: Willem Michielsz., die 2 morgen land gekocht had van de weduwe en erfgenamen van Johan van Nuijssenburg.
Mijnsheerenland, 30-7-1609: Anthonis Jorisz. in Nieuw-Bonaventura verklaart verkocht te hebben aan en ten behoeve van Jacob Pietersz. Hoffman, wonende onder de jurisdictie van Moerkerken, 2 morgen land in het Zomerland voor de Blaeck. Dit land is gelegen in het hoofdland van de kavel van zaliger Jan Jacobsz. Pentionaris. Oost: het land van Cornelis van Beveren te Dordrecht, gekocht van de kinderen van zal. Jan Jacobsz. Pentionaris. Zuid: de dijksloot van de Blaakse dijk. West: Johan van Muijlwijck, dijkgraaf van Heinenoord. Noord: de sloot van de Reeweg. Dit land is de verkoper aangekomen bij koop van Michiel Aertsz. Hacke, schout te Puttershoek.
In Dordrecht op 15 mei 1614 werd verkocht: 2 morgen land in St. Anthoniepolder in de Hoekse Waard van Zuid-Holland. De verkoper Jacob Pietersz. Hoffman, eerst gehuwd met Marichge Dingemans en - na diens overlijden - met Ariaentie Cornelisdr., stamt uit een oud boerengeslacht dat o.a. boerde in de dorpen Puttershoek, Mijnsheerenland en Maasdam.
Jacob Pietersz., in 1609 wonend in het Heilig Geestblok onder de jurisdictie van Mijnsheerenland, was een zoon van Pieter Adriaensz. Hoffman, een landbouwer en veehouder, die gehuwd was met Gooltje Jacobsdr. Deze op zijn beurt was een zoon van Adriaen Willemsz. (den) Hoffman, die in 1547 in Puttershoek overleedt.
Bedoelde 2 morgen land, gelegen in St. Anthoniepolder in een weer ter grootte van 5 morgen en 288 ½ roeden akkerland – dat Marichge Dingemans bij haar huwelijk als huwelijksgift van haar vader had verkregen – wordt verkocht aan een zekere Dingeman Thonisz., wonend onder de heerlijkheid van Strijen. Samen met zijn broer Huijch Thonisz. doet Dingeman Thonisz. op 15 maart 1614 uitkoop van de achtergelaten kinderen van Marichge Dingemans.
Mijnsheerenland, 24-5-1627: Jacob Pietersz. Hoffman, wonende in het Heilige Geestblok onder de ban van Moerkercken, verkoopt aan Willem Basetiaensz., eveneens wonende aldaar, een geheel huis mitsgaders een berg van 5 roeden, staande op het land van het Sacramentsgasthuis te Dordrecht, alsmede de beterschap van het erf ter grootte van 109 roeden. Oost en zuid van het land het voornoemde gasthuis te Dordrecht, west de sloot van de grens van ht Heilige Geestblok en de verbrande hoeve van Maasdam en noord de Groene- of Sarisweg. Dat huis en erf waren de verkoper aangekomen bij koop van Willem Willemsz. op 11-6-1601. Voor het erf moet een jaarlijkse erfpacht ten bedrage van 5 gulden en 9 stuivers worden betaald aan het Sacramentsgasthuis te Dordrecht, volgens de erfpachtbrief de dato 16-3-1599.
Mijnsheerenland, 19 oktober 1628:
De schipper Dammas Adriaensz. te Dordrecht verkoopt met procuratie van Belichge, Leentge en Ariaentge Adriaensdochters, zijn zusters, 2 morgen land met de aanwas, gelegen in he t Zomerland voor de Blaak aan Claes Jacobsz. Blaeck. Dit land is de verkopers op 6 december 1627 aangekomen bij erfenis van hun grootouders. Oost de erfgenamen van Meijnert van Segwaert, zuid de dijksloot, west Adriaen Yngensz. aan de Blaak en noord de Reeweg.
Genoemd: Jacob Pietersz. Hoffman en Damis Adriaensz., voogden van de kinderen van Adriaen Danen.
Op 24-5-1627 taxeerden de schout en heemraden van Mijnsheerenland zekere 109 roeden land in het Heilige Geestblok, mitsgaders een huis en berg op dit land staande, gekocht door Willem Bastiaensz. van Jacob Pietersz. Hoffman.
Jacob Pietersen Hoffman trad in 1632 op als voogd van de weeskinderen van Adriaen Pietersen Hoffman.
Op 27-3-1647 in Mijnsheerenland verveilt Jacob Hoffman ten overstaan van schout en gerechten zekere havelijke goederen. Genoemd worden o.a. Willem Hoffman, Willem Bastiaen en Dingeman Jacob Hoffman, Jan Jorisen Blaeck, Goris Gorissen op Puttershoek, Arijen Jacobs Hoffman, Job Joosten op Puttershoek, Willem Bastiaens en Jan Willems, zijn zoon.
Obligatie voor Bastyaentge Bastyaens dochter houdende op Jacob Pieterss. Hoffman op 1 mei 1641 in Maasdam:
Heyman Jacobsoon, schout, Job Leendertss. Vogelaer, heemraad. Jacob Pieterss. Hoffman, wonende ’int heylich geest lant’ onder Mijnsheerenland van Moerkerken, bekent schuldig te zijn aan Bastyaentge Bastiaens, dochter van zaliger Bastiaen P(iete)r(s) Hoffman, 270 Car. gld. 6 stuivers vanwege de 136 gld. 6 st. ’vuyt goede gedaen rekeninge’ en de resterende 100 gld. de voornoemde Bastyaentge aangekomen bij testament haar gemaakt van Gooltge Jacobs, zijnde de voornoemde Bastyaentge’s ’beste moeder’. Hij belooft dit geld heden over een jaar terug te betalen tegen interest de penning 16 in het jaar. Hiervoor stelt hij zijn persoon en roerende- en onroerende goederen. Deze akte is ondertekent door schout Heyman en heemraad Vogelaer en secretaris J.W. Hoffman.
2 kind(eren)
-
Huigo Anthonisz (Huijch Tonisse) ( Blaeck)
, † ±1640 .
×
±1615
Neeltje Bastiaensdr (Neeltien Bastiaenen)
, *Sint Anthoniepolder 1593
, † >10-1656.
4 kind(eren)
-
Jaepie Tonisdr ( Blaeck)
, † <4-1618 .
Jaepie trouwde Jan Pietersz. Schellinxs., schoenmaker te Westmaas, ald. begr. op 5-3-1667. Hij was een zoon van Pieter Lambrechtsz. Schellincx/Schellingh, schout van Cillaarshoek, en Trijntje Jans Lievensdr/Levinusdr. Hij hertrouwde met Marieke Claesdr. Melcker. en Jannetje Aertsdr. Spruijt, dochter vna Ert Sebastiaensz. Spruijt.
-
Dingeman Anthonisz (Digman Anthonisz) ( Blaeck)
, * <1592
, † ±1627 .
Hij is geboren tussen 1583 en 1591 en hij is vernoemd naar wijlen de 1e man van zijn moeder.
Hij was boer aan de Houcxewech in het Oudeland van Strijen. In 1620 woonde hij te Strijen. In de periode 1611-1626 was hij heemraad van de Sint-Anthoniepolder.
Hij trouwde ná 16-4-1607 met Ariaentgen Jorisdr., weduwe van Jan Cornelisz. Houcxewech, boer aan de Houcxewech in het Oudeland van Strijen. Zie: Ons Voorgeslacht 2015.
Dingman Anthonisz. transporteerde op 22-12-1620 een stuk land nabij den Ouden Bonaventuresen Dijck, waarbij Hendrick Pouwelse als belender werd genoemd.
Overl. in de periode 1626 en okt. 1627.
×
>1606
Ariaentgen Jorisdr
.