Ariaentge Ariaensdr , † <4-1543.
Dochter van ? .



×
    Cornelis Joosten (Cornelis Joistenz) , † <3-1563.
Kinderen:
  1. Claertge Cornelis Joostenzoonsdr ("Claertge Jan Hermans Huisvrouw") , † >11-1575 .

      Claertge Cornelis Joostensz. "heeft 3 kinderen nagelaten, waarvan nog 1 dochter in leven is" begin 1626.

      Claertge Jan Hermans huisvrouw, de moeder van Maritge Staes Jacobszoonsdr. en grootmoeder van het weeskind, zou haar kleding ontvangen vanwege ‘goeden dienst bij Claertge an haire dochter Maritge in haer leven bewezen’.

      Mijnsheerenland, 27 maart 1544:
      Boedelscheiding tussen Cornelis Joosten, weduwnaar van Ariaentge Ariaensdr., en de kinderen, met namen: Ariaen Cornelisz., Pieter Cornelisz., Joost Cornelisz., Claertge Cornelisdr., onmondig: Cornelis Cornelisz., Jan Cornelisz., Bastiaen Cornelisz., Ariaen Cornelisz., Machteld en Neeltge Cornelisdr.

      Mijnsheerenland, 9 april 1561 na Pasen:
      Jan Hermansz. van Maasdam, e.v. Claertge Cornelisdr.,eerder weduwe van Staes Jacobsz., verk. aan Adriaen Woutersz. uit Molenaarsgraaf, en dit ten behoeve van Joost Staesz. en Maritge Staesdr., 1 mrg 1½ hond land in het Heilige-Geestblok onder de ban van Moerkercken in een hoeve van 10 mrg zaailand.

      Mijnsheerenland, 12 april 1561 na Pasen:
      Adriaen Woutersz. uit Molenaarsgraaf, voogd van de achtergelaten kinderen van Staes Jacobsz., va Cornelis en Adriaen Lambrecht Cornelisz.een jaarlijkse losrente van 12 Cgld verzekerd op 3½ mrg land in het Heilig-Geestblok over de Polderweg.
      Genoemd: Heyltge en Maritge Lambrechtsdr., Lijske Lauwen, Geertge Claesdr., ev Lambrecht Cornelisz., en Jan Hermansz., stiefvader van de kinderen van Staes Jacobsz.

      Mijnsheerenland, 29-8-1552:
      Huich Jacob Staesz. verkoopt aan Lauris Claesz., de man van zijn zuster, 2 morgen en 1½ hond land in het Heilig Geestland onder de ban van Moerkercken, deze Huich Jacob Staesz. aangekomen
      en aanbestorven bij overlijden van Maritge, huisvrouw van Jacob Staesz. van Maasdam, zijn moeder. Gelegen in een weer of kamp genaamd De Hoeve van 11 morgen, gemeen voet onder
      voet met Jacob (Jacob) Staesz., Ingen Jacob Staesdr., Lauris Claesz. en de weduwe van Staes Jacobsz. met haar kinderen; hebbende op het oosten Herman Oom Danielsz., Heer Jan van de
      Linde en Claes van Renesse, schout van Puttershoek.

      Op 21-7-1573 in Mijnsheerenland kwam Pleun Huigensz., weduwnaar van Maritge Staes Jacobszoonsdr., tot vertichting met Cornelis Hughensz., als gemachtigde van Huijch Jacobsz., bakker te Dordrecht, en Adriaen Woutersz. van Molenaarsgraaf, als voogden van moederzijde van Jaepge Pleune, onmonidge dochter van Maritge bij Pleun. Pleun zou in de boedel blijven, betaande uit o.a. een woning met vee, koren te velden, eigen land in het Oudeland van Mijnsheerenland, in het Heilige Geestblok onder Moerkerken en in de Sint Anthoniepolder, waarvan de helft het weeskind toekwam. Het kind kreeg voorts 500 car. gld. toebedeeld en Pleun zou het land van zijn weeskind gebruiken tijdens haar onmondigheid. Claertge Jan Hermans huisvrouw, de moeder van Maritge Staes Jacobszoonsdr. en grootmoeder van het weeskind, zou haar kleding ontvangen vanwege ’goeden dienst bij Claertge an haire dochter Maritge in haer leven bewezen’.

      Mijnsheerenland, 4 januari 1626:
      De 62-jarige Gerrit Pietersz. Steen verklaart op verzoek van Pieter Pietersz. Dousburch dat hem kennelijk is, dat Pieter Pietersz. Dousburch een natuurlijke zoon is van
      - Pieter Cornelis Joostensz., gewoond hebbende in Moerkercken, welke Pieter Cornelis Joostensz. nog 3 broers en 5 zusters heeft gehad, namelijk:
      - Adriaen Cornelis Joostensz., Joost Cornelis Joostensz., Bouwen Cornelis Joostensz., Neeltge Cornelis Joostendr., Claertge Cornelis Joostendr.,
      - Marichge Cornelis Joostendr., echtgenote van Joost Joostenz. aan de Blaak onder Heinenoord,
      - Ariaentge Cornelis Joostendr. en Machteltge Cornelis Joostendr.
      Van welke personen gedescendeert zijn volgende personen: Van Pieter Cornelis Joostensz. de voornoemde Pieter Pietersz. Dousburch, nog 1 broer en 2 zusters.
      - Adriaen Cornelis Joostensz. heeft nagelaten 7 kinderen, waarvan nog 1 zoon, genaamd Adriaen Adriaensz. metselaer, 1 zoon heeft nagelaten, tegenwoordig wonende in Rotterdam. Joost Cornelis Joostensz. heeft 1 zoon nagelaten met name Adriaen Joostensz. Bouwen Cornelisz. heeft 3 kinderen nagelaten, waarvan nog 1 dochter in leven is.
      - Neeltge Cornelis Joostendr. heeft 8 kinderen nagelaten, waarvan nog 2 in leven zijn en kindskinderen.
      - Claertge Cornelis Joostensz. heeft 3 kinderen nagelaten, waarvan nog 1 dochter in leven is.
      - Marichge Cornelis Joostendr. is nog in leven en huisvrouw van Joost Joostensz. Ariaentge Cornelis Joostendochter heeft 5 kinderen nagelaten, waarvan 5 nog in leven zijn. Machteltge Cornelis Joostendr. heeft 1 zoon nagelaten, verwekt bij Cornelis Pietersz., genaamd Pieter Cornelisz. of anders geheten Pieter Eliasz., omdat zijn huisvrouw een dochter is van Elias Bastiaensz., eertijds secretaris op Heinenoord, die gestorven is zonder enige kinderen na te laten.
      De attestant verklaarde van moeders zijde de gerechte erfgenaam te zijn van de overleden Pieter Cornelisz.

    × ±1545   Staes Jacobsz , † ±1550.
        Zoon van Jacob Staessen (Jacop Staesz) en NN. Willem Korstendr .
      Kinderen: Joost & Maritge.

      Staes Jacobsz. ’op die Maesdam’ was boer.

      Mijnsh. 10-3-1547: Staes Jacobsz. op Maasdam, va. Adriaentge, weduwe van Wouter Jansz., een jaarlijkse losrente van 2 Cgld. en 7 stuivers, verzekerd op 3½ morgen vrijland in het Heilige Geestland (Heilige Geestblok) onder de ban van Moerkercken, voet onder voet met zijn vader en zuster.

      Mijsnheerenland 24-4-1548:
      * Staes Jacobsz. van Maasdam verk. a. Claes Cornelis Clementsz. te Dordrecht een jaarlijkse losrente van 7 Cgld, verzekerd op 3½ morgen vrij land in het Heilig Geestblok onder de ban van Moerkercken, in een hoeve van 11 morgen, voet onder voet met Jacob Staesz. en Domas Lenertsz., e.v. Maritge Jacob Steasr., ten oosten van de Groeneweg. Genoemd wordt Jan Jacob Staesz., broeder van Steas Jacobsz.
      * Staes Jacobsz van Maasdam bekende dat hij verkoopt mits dezen Klaas Cornelis Clemensz uit Dordrecht, de som van zeven karoli gulden, jaarlijkserenten de penning XVI, twintig stuivers voor de gulden gerekend, die hij hembewezen, verzekerd en gehypothekeerd heeft op morgen vrijland, gelegenin het Heilige Geestland onder de ban van Moerkerken, in een hoeve van 11 morgen, gemeen met Jacob Staasz en Thomas Lenertsz als man en voogd van
      Margriet Jacob Staasdr.; aan de Oostzijde van deze landen is gelegen ThomasLenertsz., aan het zuideinde en westeinde Jacob Staasz en in het noorden deGroeneweg.

      Mijnsheerenland, 7 juni 1556:
      Kors Pietersz. verkoopt aan de onmondige kinderen van Staes Jacobsz. een jaarlijkse losrente van 19 gouden Cgld verzekerd op 6 mrg 150 roe land in het OvM en nog op het land gekocht van de kinderen van Aert Eeuwoutsz. uit Korendijk.
      Genoemd: Joost Staesz., Maritge Staesdr., Maritge Lauris Claesdr. en Adriaen Woutersz. van Molenaarsgraaf.
      Overl. tussen 24 apr. 1548 en 29 aug. 1552.

    × <1553   Jan Hermansz (van Maasdam) , † ±1573.
      Jan Hermansz wordt in april 1561 genoemd als stiefvader van de kinderen van Staes Jacobsz. Jan was zelf ook eerder gehuwd geweest, maar de naam van zijn eerdere vrouw is onbekend.

      Mijnsheerenland, 18 december 1554;
      Jan Hermansz., nasaet [= echtgenoot van de weduwe] van Staes Jacobsz., va Maritge van den Poel een jaarlijkse losrente van 6 gouden Cgld verzekerd op de ene helft van 3½ mrg land in het HG-blok in een hoeve van 11 mrg gemeen met Jacob Staesz. en Louris Claesz., ev Maritge Jacob Staesdr.

      Mijnsheerenland, 8 januari 1562:
      Gemeenschappelijke kaveling tussen Huyman Bleijenburg Adriaensz., Jacob Staesz. van Maasdam, Lauris Claesz. van Dordrecht en Jan Hermansz. van Maasdam. Dit stuk land, genaamd “De Hoeve” is gelegen in het Heilige-Geestblok, strekkende van de Groene Weg zuidwaarts tot aan de Maas.
      Jan Hermansz. is overl. tussen 25 okt. 1571 en 13 okt. 1575.

    2 kind(eren)


  2. Joost Cornelis Joostensz (Joist Cornelis Joistenz) .

      Joosten Corneliss heeft 1 zoon nagelaten met name Adriaen Joostensz.

      Joost Cornelis Joostenz. bruikt 1 morgen 585½ roeden land in Westmaas-Nieuwland voor jaarlijks 19 ponden 15 schellingen, komt voor den pacht 1573 de som van 19 ponden 15 schellingen.

      Mijnsheerenland, 31 mei 1608:
      Adriaen Joostenz. bekent verkocht te hebben aan Aernt Maertensz., ambachtsheer van Schobbelandsambacht, 6 mrg en 125 roe land in het NvM ten westen van de Kruisweg. De verkoper aangekomen en aangesuccedeerd mits het overlijden van Joost Cornelis Joostensz. en Ghijsbrechtge Schalcksdochter, zijn ouders, en zijn zaliger vader aangekomen bij koop van het Regulierenklooster St. Jan binnen Amersfoort.

      --

      Mogelijk is dit familie:

      Mijnsheerenland, 27 maart 1544:
      Boedelscheiding tussen Cornelis Joosten, weduwnaar van Ariaentge Ariaensdr., en de kinderen, met namen: Ariaen Cornelisz., Pieter Cornelisz., Joost Cornelisz., Claertge Cornelisdr., onmondig: Cornelis Cornelisz., Jan Cornelisz., Bastiaen Cornelisz., Ariaen Cornelisz., Machteld en Neeltge Cornelisdr.

      Mijnsheerenland, 13 april 1572:
      Joost Cornelisz. en Bastiaen Cornelisz. bekennen hun broeder Pieter Cornelisz. te ontlasten van de rente die Pieter Cornelisz. ondergenomen heeft van het onmondige kind van Pieter
      Willem Aelbrechtsz. Zij verzekeren het 4e deel van de rente op al hun goederen

      Mijnsheerenland, 1 september 1560:
      Joost Cornelisz., ev Gijsken Schalcksdr., herroepenalzulke artikelen van zekere huwelijkse voorwaarden tussen hunluiden bij vrienden raad geordonneerd.

      Mijnsheerenland, 31 mei 1608:
      Adriaen Joostenz. bekent verkocht te hebben aan Aernt Maertensz., ambachtsheer van Schobbelandsambacht, 6 mrg en 125 roe land in het NvM ten westen van de Kruisweg. De verkoper aangekomen en aangesuccedeerd mits het overlijden van Joost Cornelis Joostensz. en Ghijsbrechtge Schalcksdochter, zijn ouders, en zijn zaliger vader aangekomen bij koop van het
      Regulierenklooster St. Jan binnen Amersfoort.

      Mijnsheerenland, 11 januari 1616:
      Elisabeth Joostendr., weduwe van Cornelis Cornelisz. transporteert in presentatie van Neeltge Joistendr. te Dordrecht 3 morgen weiland zonder aanwas aan Jacob Jansz. Linsen, eertijds schout van de Westmaas, ten oosten van de Kerksloot. Dit land is met nog 3 andere morgen land gekomen van wijlen Jacob van Diemen.

      Mijnsheerenland, 4 januari 1626;
      De 62-jarige Gerrit Pietersz. Steen verklaart op verzoek van Pieter Pietersz. Dousburch dat hem kennelijk is, dat
      Pieter Pietersz. Dousburch een natuurlijke zoon is van Pieter Cornelis Joostensz., gewoond hebbende in Moerkercken, welke Pieter Cornelis Joostensz. nog 3 broers en 5 zusters heeft gehad, namelijk: Adriaen Cornelis Joostensz., Joost Cornelis Joostensz., Bouwen Cornelis Joostensz., Neeltge Cornelis Joostendr., Claertge Cornelis Joostendr., Marichge Cornelis Joostendr., echtgenote van Joost Joostenz. aan de Blaak onder Heinenoord, Ariaentge Cornelis Joostendr. en Machteltge Cornelis Joostendr.
      Van welke personen gedescendeert zijn volgende personen: Van Pieter Cornelis Joostensz. de voornoemde Pieter Pietersz. Dousburch, nog 1 broer en 2 zusters. Adriaen Cornelis Joostensz. heeft nagelaten 7 kinderen, waarvan nog 1 zoon, genaamd Adriaen Adriaensz. metselaer, 1 zoon heeft nagelaten, tegenwoordig wonende in Rotterdam. Joost Cornelis Joostensz. heeft 1 zoon nagelaten met name Adriaen Joostensz. Bouwen Cornelisz. heeft 3 kinderen nagelaten, waarvan nog 1
      dochter in leven is. Neeltge Cornelis Joostendr. heeft 8 kinderen nagelaten, waarvan nog 2 inleven zijn en kindskinderen. Claertge Cornelis Joostensz. heeft 3 kinderen nagelaten, waarvan
      nog 1 dochter in leven is. Marichge Cornelis Joostendr. is nog in leven en huisvrouw van Joost Joostensz. Ariaentge Cornelis Joostendochter heeft 5 kinderen nagelaten, waarvan 5 nog
      in leven zijn. Machteltge Cornelis Joostendr. heeft 1 zoon nagelaten, verwekt bij Cornelis Pietersz., genaamd Pieter Cornelisz. of anders geheten Pieter Eliasz., omdat zijn huisvrouw
      een dochter is van Elias Bastiaensz., eertijds secretaris o p Heinenoord, die gestorven is zonder enige kinderen na te laten.
      De att estant verklaarde van moeders zijde de gerechte erfgenaam te zijn van de overleden Pieter Cornelisz.

    × <1561   Ghijsbrechtge Schalcksdr (Gijsken Goidschalx) .
        Dochter van Goidschalck Ottens (Schalck Otten) en Luitge Cornelisse .
      Joost Cornelisz., geh. met Gijsken Goidschalksdr.

      Op 17-6-1563 comp.
      - Lenardt Adriaensz., won. in Mijnsheerenland van Moerkerken, geh. met Luit Cornelisdr., eerder weduwe van Goidschalck Ottens, voor de ene helft, en
      - Cornelis Adriaens Meeldijck, won. in Cromstrien, geh. met Barbara Goidschalcksdr. en
      - Joost Cornelisz, geh. met Gijsken Goidschalksdr.,
      als allen erfgenamen van hun vader Goidschalck Ottens zalr. voor de andere helft, tr. aan Willem Petersz., poorter te Gorinchem een griendt en boomgaard etc. te Kedichem.

    1 kind(eren)


  3. Adriaen Cornelis Joostensz .

      De op 9 september 1557 in Mijnsheerenland aangestelde pastoor Adriaen Cornelis Joostenz., ging - na aldaar18 jaren te hebben gediend - tot de protestantse leer over en werd de eerste predikant op diezelfde plaats. In de Classis van Dordrecht staat hij vermeld als een “lopende scheurmaker der Kercke Christi”. Op 5 mei 1579 ondertekende hij als een bejaard man een geschrift tot afstand van zijn ambt.

      Adriaen Cornelis Joostensz. heeft nagelaten 7 kinderen, waarvan nog 1 zoon, genaamd Adriaen Adriaensz. metselaer, weer 1 zoon heeft nagelaten, tegenwoordig wonende in Rotterdam.

    1 kind(eren)


  4. Pieter Cornelis Joostensz , † 29-5-1603 , [] Mijnsheerenland .

    c   Grietge Adriaensdr , † <5-1604.
      Pieter Cornelis Joostensz en Grietgen Adriaensdr. zijn de ouders van Pieter Pietersz Dousburg, maar zijn níet getrouwd geweest.

      Mijnsheerenland, 15 december 1607:
      Pieter Pietersz. Dousburg verkoopt aan Jan Jansz., viskoper, 2 mrg en 300 roe land in het OvM, ten oosten van de weduwe en erfgenamen van de rekenmeester Johan Pauly, en nog enige andere landerijen in deze brief genoemd. Genoemd worden ook zijn ouders: Pieter Cornelis Joostenz. en Grietgen Adriaensdr.
      Op 24-4-1604 verkocht Pieter Piet6ersz Dousburg landerijen die hem aangekomen zijn bij overlijden van zijn vader en moeder.

    × ±1547   Adriaentge Adriaensdr , † <7-1553.

    × ±1551   Maertje Adriaensdr , † <7-1553.

    4 kind(eren)


  5. Cornelis Cornelisz .

      Mijnsheerenland, 27 maart 1544:
      Boedelscheiding tussen Cornelis Joosten, weduwnaar van Ariaentge Ariaensdr., en de kinderen, met namen: Ariaen Cornelisz., Pieter Cornelisz., Joost Cornelisz., Claertge Cornelisdr., onmondig: Cornelis Cornelisz., Jan Cornelisz., Bastiaen Cornelisz., Ariaen Cornelisz., Machteld en Neeltge Cornelisdr.


  6. Jan Cornelisz .


  7. Neeltge Cornelis Joostendr , † <1623 .

    × <1575   Thonis Woutersz , † <2-7-1621.

    × <1620   Jacob Sandersz , † ±1625.

    4 kind(eren)


  8. Machteltge Cornelis Joostendr .

      Machteltge Cornelis Joostendr. heeft 1 zoon nagelaten, verwekt bij Cornelis Pietersz., genaamd Pieter Cornelisz. of anders geheten Pieter Eliasz., omdat zijn huisvrouw een dochter is van Elias Bastiaensz., eertijds secretaris op Heinenoord, die gestorven is zonder enige kinderen na te laten.

    ×   Cornelis Pietersz .
        Zoon van Pieter en ?

      Pleun Pietersz., dewelke nog 2 broers gehad heeft, de één genaamd Joost Pietersz. en de andere Cornelis Pietersz. en van welke 3 gebroeders gedescendeert zijn:
      - Neeltge Pieter Pleunen en
      - Ariaentge Pieter Pleunen, weduwe van een zekere Lambrecht Matheusz. kuiper.

      Tevens verklaarde de 81-jarige Joost Joostensz. aan de Blaak op 21-12-1625 dat Cornelis Pitersz. een zoon heeft verwerkt bij Machteltge Cornelis Joostendochter, met name Pieter Cornelisz. of anders geheten Pieter Eliasz., doordien zijn huisvrouw een dochter was van een zekere Elias Sebastiaensz., secretaris op Heinenoord, en welke Pieter Eliasz. lange tijd op Heinenoord heeft gewoond en later vertrokken is naar de bedijkte landen van Zuid-Beijerland, genaamd Colijnsplaat, dewelke Pieter Elisaz. nu overleden is zonder enige kinderen na te laten.

    1 kind(eren)


  9. Bastiaen Cornelis Joostensz , † <1577 .

      Mijnsheerenland, 12 januari 1570/1571:
      Bastiaen Cornelis Joosten, ev wijlen Maritge Heynricxsdr., va zijn onmondig kind Cornelis Bastiaensz., en dit ter presentie van Adriaen Heynricxsz. van Cillaarshoek en Poulus Heynricxsz., een jaarlijkse losrente van 2 Cgld 1 stuiver en 7 duit, verzekerd op 1 morgen vrij land in het NvM.
      Op 1 augustus 1576 heeft Lyske (Claesdr.), weduwe van Bastiaen Cornelis Joostenz., de hoofdsom van deze gelost in handen van Adriaen Heynricxsz. met 33 Cgld 10 stuivers.

      Mijnsheerenland, 2 november 1571: Bouwen Cornelisz., Bastiaen Cornelisz., Aert Stevensz., ev Ariaentge Cornelisdr., en Maritge Cornelisdr. va hun broer Pieter Cornelisz. een jaarlijkse losrente van 2 Cgld, verzekerd op het huis van Herman Hermansz. op Beijerland.

      Mijnsheerenland, 24 jan. 1565/1566:
      Jan Govertsz., schout in Mijnsheerenland en e.v. Magdalena Claesdr., verk. aan Neeltge, weduwe van Steven Willemsz. te Dordrecht, 393 roeden en 9 voeten land in het OvM in het blok van Pieter [=Bastiaan ??] Cornelis Joostenz., hem eertijds aangekomen bij het overlijden van zijn [= Bastian Cornelis Joosten’] schoonmoeder Jaepgen Hughendr., weduwe van Cornelis Adriaensz.

    ×   Maritge Heijnricxs , † <1570.

    × >5-1570   Elijsabeth Claes (Lijsken Claes) , * ±1535 , † <1609.

    1 kind(eren)


Samengesteld door Joan Bos.
Voor meer informatie zie de introduktie of de FAQ.