Jan Jansz
Vos
, † ±1561.
Zoon van
Jan Henrick Peters (Jan Heijnricksz) Vos
en
Katherijne
.
Gherit Lamberts bekent op 27-12-1558 schuld aan Jan Jans Vos en Cornelis Jans Vos ten behoeve van het weeskind van Lijske Jan Heijnricks Vos, met name Marike Wijnen.
Jan Jans Vos draagt op 1-2-1560 over aan Cornelis Jans Vos: ½ geseet met geheel huis over waarin Jan Heijnricks Vos in de laatste dagen van zijn leven woonde, oost de andere helft, west de erfgenamen van Adriaen Heijnricks die Vos. Vervolgens draagt Jan aan zijn broer Cornelis ½ huis over waar hun vader en moeder op het laatst van hun leven woonden, te weten de westzijde.
Deling op 9-11-1560 tussen Cornelis Mathijsz., enerzijds, en Beatrix, zijn huisvrouws voor- en nakinderen:
Cornelis krijgt negen schuldbrieven e.d., drie geerden in Rom Dirck Rommen land met ½ geerde, gemeen met Aen van Waelwijcks weduwe, de del naast Clootwijcks erfgenamen, de del naast de Nieuwstraat aan de zuidzijde, de toekomende del waar Goeijert Dircks en Loos Laucken de moer van hebben, en huis, schuur, hofstad en akker waar hij met Beatrix tijdens haar leven woonde.
Cornelia Wijten krijgt vooruit 50 Rijnsgulden, beleend op Peter Ariaen Henricks, een brief van 22 gulden op Aen die Comen, 15 gulden en Rom Heijn Papen 13 gulden, waarnaast zij haar kindsdeel zal krijgen.
De erfgenamen krijgen negen schuldbrieven e.d., twee geerden land, gelegen met Baijen Peters met 25 gulden die Cornelis Mathijsz hen uitreiken moet, de del aan de Cruijsbrug, onverdeeld met Waelwijcks weduwe, drie akkers in Vrijhoeve met 14 £ van Cornelis Mathijsz, 10 £ gekomen van de del van Jan Hendricks Maes en 38 gulden van Cornelis Mathijsz van hetgeen hij uit het erfhuis kocht.
Melchior Wouters en Neelke Wijten krijgen twee geerden, getaxeerd op 375 gulden, met vier schuldbrieven.
Jan Jans Vos en Aen Lemmen krijgen de drie akkers in Vrijhoeve, getaxeerd op 175 gulden, en de del aan de Cruijsbrug, getaxeerd op 50 Rijnsgulden, alsmede zes schuldbrieven.
Marijke Aert Goeijerts huisvrouw heeft vooraf haar deel ten huwelijk gehad, waarmee zij tevreden zijn.
Op 25-8-1561 was een koopdag van de goederen van de weeskinderen van Jan Jans Vos. Kopers zijn onder meer Cornelis Jans Vos, Peeter Jan Heijn Vos, Heijn Vos. Volgt de deling tussen de kinderen van Jan Jans Vos en Lijske, de weduwe van Jan. De weduwe krijgt de goederen onder Loon, een rente van 16 Rijnsgulden op Claes Melis’ erfgenamen, huisraad, drie Rijnsgulden van de kinderen, moet het weeskind één jaar onderhouden en mag nog één jaar in het huis wonen. De kinderen krijgen het geseet met huis waarin hun vader Jan Jans woonde met Jan Vossens ½ geseet en de gehele pleit. Heijn Vos en zijn zwager krijgen de turf die dit jaar is gedolven. Heijn krijgt nog een oshokkeling voor acht Rijnsgulden en moet de gereedste schuld betalen.
Zie: Gens Nostra 2013.
Jan Jans Vos, overl. tussen 28-12-1560 en 25-8-1561.
×
Jacobke Lambertsdr
, † <3-1553.
×
Lijske
, † >7-1561.
Kinderen:
-
Cornelisken Jans (Neltke Jan Jans)
, † <4-1613 .
×
Hendrick Jan Michielsz
, † ±1583.
3 kind(eren)
-
Henrick Jansz (Heijn Jansz) Vos
.
-
Dingen Jan Jans Vos
.
Henrick Jans, gehuwd met Nelken Jan Jansdr, draagt op 23-1-1569 aan Henrick Jans Vos zijn aandeel over in de nalatenschap van Jan Jans Vos, zijn huisvrouws vader en moeder. Hetzelfde doet Dingen Jan Jans Vosdr., geassisteerd met voogd Cornelis Jans Vos.
-
Jan Jansz Vos
.
De kinderen van Jacopke Lambrechts, huisvrouw van Jan Jans Vos, met name Henrick Jans Vos, Jan Jans Vos en Cornelis[ke] Jansdr, geassisteerd met haar vader, beloven op 17-3-1558 dat zij geen goederen zullen verkopen noch kopen voor meer dan vijf stuiver voor zij 24 jaar oud zijn, of voor zij gekomen zijn tot een eerlijke staat, hetzij door huwelijk, hetzij anderszins na goedkeuren door vader en naaste vrienden, tenzij de vader of de vrienden van moederskant vanwaar de goederen gekomen zijn het oirbaar achten te kopen of verkopen.