Dirck Florijsz
(Dirck Florisz den Jongen)
( Verschoor)
, *IJsselmonde ±1510
, † 1572.
Zoon van
Florijs Diericxz ( Verschoor)
en
NN.
.
Afb. IJsselmonde rond 1550
Dirck Florisz. den Jongen trouwde met een boerendochter van de Hordijck in Barendrecht en vestigde zich op een hoeve aan de Hordijck in de polder Dirk Smeetsland onder de juristdictie van Weest-IJsselmonde.
Dirk Florisz van Schoer en Neeltje Hendricks, die een dochter was van Hendrick Aerts en Lijsbeth Pieters, dochter van Pieter Dircks en een Van Driel.
Dirck Florijsz wordt door Ploen Dircksz Verschoor te West-IJsselmonde als zijn vader genoemd.
In de periode 1559-72 was Dirck Florijsz. den Jongen hoogheemraad van de 4 polders van West-IJsselmonde. In 1571 was hij hoogheemraad van Varkensoord.
Dirck Florijsz. (geb. naar schatting rond 1510, overl. 1571, wonende te West-IJsselmonde, vader van Pioen en Pieter Dircksz. Verschoor en Pouwel Florijsz. (zegelde in 1556 als schepen van Charlois met het wapen Verschoor.
IJsselmonde, 8 juni 1598:
Adriana Adriaensdr, weduwe van Willem Pietersz Cranendonck, wonende in Barendrecht, geassisteerd door haar voogd Cornelis Willemsz Jonckynt, verklaart dat haar man eertijds 7,5 morgen land van Ploen Dircxsz Verschoor heeft gekocht, gelegen in de Eerste Hoeve van het Oostambacht in het Oudelant, groot 15 morgen, ten zuiden begrensd door het Oude Dijkxken, ten noorden door Damis Jansz, Hendrick Pietersz en de weduwe van Dirck Cornelisz, ten oosten door de morgen land, genaamd Zevenbergen, en ten westen door de Hordijck. Dit land komt Aert Eewoutsz, man en voogd van haar dochter Pietertgen Willems nu toe. Haar man heeft het land gekocht met een jaarlijkse losrente van 24 gulden, die ten profijte van Adriaen Goossen was en nu toekomt aan Goossen Adriaensz Groenhout. Als verzekering hiervoor had wijlen Dirck Florisz zijn 3 morgen land hieraan verbonden, gelegen in Smeetslant, ten oosten begrensd door genoemde Florisz, nu Ploen Dircxsz, zoon van genoemde Dirck Florisz, en ten westen door de weduwe en erfgenamen van Heijman Adriaensz van de Kethel, nu Gijsbrecht Adriaensz Schout.
×
<1555
Neeltje Hendriks
, *IJsselmonde ±1515
, † 2-12-1594, [] IJsselmonde .
Kinderen:
-
Applonis Dircxs (Ploen Diericxz) Verschoor
, *IJsselmonde ±1540
, † IJsselmonde ±1624 , [] IJsselmonde .
×
<1575
Marichgen Adriaense
, * ±1550
, [] IJsselmonde 6-1600.
×
<1606
NN.
, [] IJsselmonde ±1609.
Behalve een zoon Ploen jr., waren er ook 2 jong gestorven kinderen uit het 2e huwelijk van Ploen sr.
Haar naam is onbekend [=NN.].
Op 27-11-1605 was de huisvrouw van Ploen Dircksz. tot IJsselmonde doogetuige te Ridderkerk bij een kind van [haar stiefschoonzoon] Crijn Arijensz. [Huijser].
De vrouw van Ploen Dircxs Verschoor werd in IJsselmonde begraven tussen 18-5-1609 en 17-2-1610.
7 kind(eren)
-
Pieter Dircksz Verschoor
, *IJsselmonde ±1555
, † 13-1-1618 , [] IJsselmonde 1618.
Pieter Dircksz. van der Schoor / Verschoor
Hij was boer, schepen, heemraad en laagheemraad te IJsselmonde. Verder schout van het ambacht Oost-IJsselmonde, dijkgraaf van het gemene land van Oost-IJsselmonde en schout van de polder Oost-IJsselmonde.
Pieter Dircksz. voer ook met een schuit.
IJsselmonde, 1608:
Goosse Jacobsz, eijsscher contra Pieter Dircxsz Verschoor, verweerder. D’eijsscher eijscht indempnatie vande alsulcke veertich guldens als schoudt ende heemraden rechtelijk hebben belooft aen meester Jan Aelbrechtsz, cherugijn vuer het curereren zijnder huijsvrouwe gebroocken been alsoo t zelve faict door Dirck Pietersz zijn zoon is te werck gebrocht, concludeert daer op tot condempnatie cum expensis.
Heemraden ijsen dat partijen bijden anderen sullen compareren op hope van goet accoordt ende soo niet acoorderen sullen heemraden ter naester vierschaer wijsen ofte slagen als recht is.
Goossen Jacobsz eist een schadevergoeding van 40 gulden van Pieter Dircxsz Verschoor omdat zoon Dirck Pietersz de beenbreuk van zijn
vrouw zou hebben veroorzaakt.
Heemraden veroordelen Goosse Jacobsz in de eis van Johan Aelbrechtsz, chirurgijn te Rotterdam. Indien de veroordeelde zulks wenst, dient te heelmeester te bewijzen dat de kwetsuur geheel genezen is.
Heemraden veroordelen Pieter Dircxsz Verschoor in de eis van Goosse Jacobsz met de kosten.
Pieter Dircxsz Verschoor, schout, werd begraven in IJsselmonde tussen 30-9-1617 en 9-8-1619. Zijn zerk had als wapen een molenrad.
×
±1577
Maertgen Pieters
, [] IJsselmonde ±1624.
Kinderen: Grietgen, Heindrick, Dirck, Cornelis en Lijntgen.
Maertgen Pietersdr. was waarschijnlijk weduwe van Cornelis Heindricksz., boer in de 15e hoef van Oost-IJsselmonde en kerkmeester van IJsselmonde. Hij is overl. in of kort ná 1574.
Oost-IJsselmonde, 18-7-1624:
Cornelis Pietersz Vendrecht te IJsselmonde, voor hemzelf en als voogd van Maertgen Pietersdr, zijn moeder, weduwe van Pieter Dircxsz. Verschoor, schout, en Willem Pietersz, man van Lyntgen Pietersdr, eisen van Dirck Pietersz Verschoor achterstallige reparatiekosten van diens woonhuis. De verweerder vraagt drie of vier weken de tijd.
Maertgen Pietersdr., weduwe van Pieter Dircxz. Verschoor, schout, werd te IJsselmonde begraven tussen 18-7-1624 en 18-7-1625.
5 kind(eren)