Dirck Woutersse (Dierick Woutersz) Verduijn , *Rotterdam, Charlois ±1580 , † 1632, [] Ridderkerk 1632.
Zoon van Wouter Hendricksz Verduijn en Lijntgen Eeuwouts Verschoor .



× (otr Ridderkerk 30-10-1616)
    Neeltjen (Neeltgien Ariens) Baes , *Ridderkerk 1596 , ~Ridderkerk 28-4-1596 , † <1669.
Kinderen:
  1. ? Lijntgen Dircx Verduijn .
    Lijntgen Dircx trad op als getuige bij de doop van Arien Bastiaensen van (den) Nes (?) , de doop van Lijntje Jafets in ’t Veld , de doop van Dirck Janse in ’t Velt .

      Ridderkerk, 6-10-1660: Vranck Willemsz van den Nes en Lijntgen Dircx Verduijn zijn echtgenote, die zwanger is en ziek op bed ligt, (hun woning staat naast het huis ten Donck op Slikkerveer) benoemen elkaar tot erfgenaam.

    × <1655   Franck Willemsen (Vranck Willemsz) van den Nes , * 1628 , ~Ridderkerk 13-3-1628 .
        Zoon van Willem Bastiensz van den Nes en Jorisken Bastiaenen .
      Frank, v. Willem Bastiaensse, m. Jorisken Bastiaenen, g. Arijen Aertse.

      Ridderkerk, 29-10-1648: Leendert Bastiaensz van den Nes wonende op de Nes te Rijsoord geeft opdracht zijn testament van 27 augustus 1648, opgemaakt door notaris Daniell Eelbo te Dordrecht en getuige Cornelis Arijensz Boer (schout van Heer Oudelands Ambacht en secretaris van Hendrik Ido Ambacht) en Arent van Neten, nietig te verklaren. Bij deze prelegateert hij aan de drie kinderen van zijn overleden broer, Cornelis Bastiaens, met name Franck, Cornelis, Maijken en Teuntgen, die bij hem inwonen, 6.000 carolusguldens. Aan Bastiaen en Marichen (zij is getrouwd met Pieter Quirijnen) en de kinderen van voornoemde Cornelis Bastiaensz, elk een bedrag van 500 gulden. Tenslotte aan Bastiaen Willemsz en Vranck Willemsz, beiden zonen van Willem Bastiaensz, zijn broer zaliger, elk een bedrag van 500 carolus guldens. De erfgenamen van zijn na te laten goederen zijn eveneens de eerdergenoemde personen.

    2 kind(eren)


  2. Martijntgen Dircx (Martijnken Dircks) Verduijn , * 1618 , ~Ridderkerk 22-4-1618 .
    Get. bij de doop: Adriaen Adriaensz (Arijen Arijense) (Jonge Swaen) Baes (?) .
    Martijnken Dircks trad op als getuige bij de doop van Joris Bastiaensen van (den) Nes , de doop van Dirck Japhetsen in ’t Veld , de doop van Dirck Wouters Verduijn , de doop van Dirck Francken van den Nes , de doop van Dirck Emontsz Cranendonck , de doop van Neeltje Emonds (Neeltje Iemens) Cranendonck , de doop van Lijntjen Emonds (Lijntje Imants) Cranendonck , de doop van Dirk Dirksz int Velt , de doop van Dirck Emontsz Cranendonck .
      Doopget. Arien Ariensz, Jan Mattheusz, Mariken Ariensd.

      Jan Hendrix int Velt, Martijntjen Dircx Verduijn, Geerit Pleunen de Hen, Lijsbeth Geeritsen en Jacob Willemsen waren op 6-3-1650 de getuigen bij de doop van Barbertjen, dochter van Antonis Koeck en Catharijntjen Jans.

    × Ridderkerk 19-3-1634   Jan Hendriksz in ’t Velt , † >5-1680.
        Zoon van Heijndrick Jansz in ’t Velt en Grietie Lenerts Jaeffete .
      Kinderen o.a. Trijntje, Neeltje, Hendrik en Dirk.

      Jan werd stiefschoonzoon van zijn broer Lenert door zijn huwelijk met diens stiefdochter Martijngje Verduijn

      Ridderkerk, 5-1-1662: Pleun Arijensz van Noort, waarsman van Oud-Reijerwaard, Pieter Arijensz van Noort, waarsman van Nieuw-Reijerwaard en Wouter Jacobsz ’t Hoen, gaarmeester van de verpondingen in Ridderkerk, machtigen Sr. Govert de With, notaris te Dordrecht, om voor hen proces te voeren inzake penningen die hen toekomen van Jan Henricxsz in ’t Velt wonende te Ridderkerk..

      Op 12-6-1666 compareerde de te Ridderkerk wonende Jan Henricxz int Velt, getrouwd met Martijntgen Dircx Verduijn, en verklaarde 400 Car. gld. schuldig te zijn aan de kinderen en erfgenamen van sinjeur Quirijn van der Linde, in leven koopman te Rotterdam, en dat naar aanleiding van verschuldigde landpachten, die hij ten achter was als beschadigde borg voor zijn broer Lenert Henricxz int Velt. Er werd verwezen naar een huurcedule gedateerd op 23-10-1668, opgemaakt voor notaris Gerrit van der Hout te Rotterdam. Als zekerheid voor de betaling stelde Jan diens boerderij op het dorp Ridderkerk.

      Ridderkerk, 1680: Jan Hendricxsse int Velt sijnde een out gebreckelijck man die gebroocken is ende sijn kinderen dagelijcks int velt gaen arbeijden om haer vader te onderhouden alsoo anders den armen hem soude moeten onderhouden.
      Op 1-6-1680 was Jan "een out en gebreckelijck man die gebroocken is ende sijn kinderen dagelijks int velt gaen arbeijden om haer vader te onderhouden alsoo anders de Armen hem soude moeten onderhouden".

      Jan Hendriksz trad op als getuige bij de doop van Dirck Japhetsen in ’t Veld .

    4 kind(eren)


  3. Wouter Dircksen (Wouter Dircxz) Verduijn , * ±1624 , ~Ridderkerk 5-1-1625 , † <1681 .
    Wouter Dircxz trad op als getuige bij de doop van Lenaert (Leendert Jafeths) in ’t Veld , de doop van Willem Francke van den Nes .

      Wouter Dircksen Verduijn werd lidmaat na belijdenis in1650 in Ridderkerk.

      In Ridderkerk op 16-12-1654 zijn voor de kerkeraad verschenen: Wouter Dircksen Verduijn met sijn vrouw Aeghjen Ariens, klagende, gelijck sij des sondaghs tevooren oock gedaen hadden, over Pieter Jansen, ouderlingh, ende lit van de vergaderinge tegenwoordigh sijnde, hoe dat hij een huisken van haer hadde gekoft, en dat hij met het sijne niet te vreden en was, maer meer aen hem trock als hem toequam, te weten eenen sekeren uijtpadt en seker tuijnken. En dat hij tot tweemaelen toe de behijninge daervan hadde om verre gesmeten, sonder hem tot noch toe tot eenige redelijckheijt konnende brenghen. Waer door den cooper van haer ander huijs, daer de voornoemde uijtpadt en tuijnken aen behooren, weijgerigh is sijne koop-penningen oer te geven. En versochten daerover de hulpe van de kerckenraet, also nu het tweede Avontmael aenstaende was, dat dese saecke alsoo gestaen hadde, beloovende van hare sijde, dat se op het oordeel des kerckenraets acquiesceren sullen.
      Hierover is de coop-cedul geleswen van haer beijden, dewelcke van geen overpat, noch tuijnken vermelde, maer alleen van ’t huijsken soo als ’t betimmert en beheijnt was.
      Omdat Pieter Jansen dwars bleef liggen, werd hem te verstaan gegeven dat hij "aen de H. Tafel des Heeren niet en sal moghen verschijnen, noch sijne plaetse als ouderlingh bekleeden soo langh als de saecken soo sullen staen".

      Op 17-8-1659 wordt te Ridderkerk een verklaring afgelegd door:
      - Cornelis Meeusz, 54 jaar,
      - Wouter Dircxsz Verduijn, oud heemraad te Ridderkerk, 35 jaar, en
      - Jan Pietersz Schoon, 25 jaar.
      Zij verklaren op verzoek van Dirck Cornelisz Legendijck dat zij een aantal dagen geleden bij Pieter Daemen van Driell te Barendrecht op het zaadfeest zijn geweest tezamen met voornoemde Dirck en Gerrit Gerritsz Visch (alias Mon) en nog een aantal personen. Zij vertellen hoe de ruzie ontstond en hoe het afliep.

      Wouter Dircxsz Verduijn, oud heemraad alhier, legt op verzoek van Willem Dircxsz, timmerman wonende alhier, een verklaring af op 23-1-1661 te Ridderkerk. Het betreft een bezoek op nieuwjaarsavond in Klaaswaal ten huize van Bastiaen Arijensz Baas, een neef van Wouter. Johan Oem Hermansz, wonende te Dordrecht, valt Willem regelmatig lastig inzake een borgtocht ten behoeve van Johan van Slingelant die tijdens zijn leven woonde in Gorcum.

      Wouter Dirckse Verduijn wordt op 7-4-1665 genoemd betreffende een belending aan land gelegen in de Nieu Rijerwaart.

    × Ridderkerk 10-5-1654   Aeghen Ariens (Aeghjen Ariens) .
      Aeghen Ariensd. was wed. van Aert Sijmonsz.
      Kinderen: Dirck, Arjaentje en Neeltjen. In 1680 was er sprake van 2 kinderen boven de 10 jaren.

      In Ridderk. op 20-12-1649 is Aeghjen Ariens, vrouw van Aert Simonsen, tot lidmaat aangenomen.

      Ridderkerk, 1680: Wouter Dircxe Verduijns weduwe, sijnde een arme weduwe, die met haer twee kinderen gebreck is lijdende door haer niet te kenne gevende alsoo de Diaconij haer soude moeten onderhouden. Twee kinderen boven de tien jaren.

    3 kind(eren)


  4. ? Lijntjen Dirckx Verduijn , * 1627 , ~Ridderkerk 27-6-1627 , † <1659 .

    × Ridderkerk 16-12-1646   Japhet Hendriksz in ’t Veld , *IJsselmonde ±1619 , † 8-1687, [] ’s-Gravendeel 20-8-1687.

    5 kind(eren)


  5. Cleijsien Dircks Verduijn , * 1629 , ~Ridderkerk 10-6-1629 .


  6. Arijaentge Dircksdr Verduijn , * 1630 , ~Ridderkerk 14-7-1630 , † ±1631 .


  7. Arijaentge Dircx Verduijn , * 1631 , ~Ridderkerk 21-12-1631 .
    Arijaentge Dircx trad op als getuige bij de doop van Arien Japhetsz in ’t Veld .

      Op 16-12-1656 assisteerde Lenert Heindricxz int Velt met zijn vrouw Neeltgen Arijens Baes zijn stiefdochter Ariaentgen Dircx Verduijn bij het opmaken van de akte van haar huwelijkse voorwaarden met Emont Pouwelsz Kraenendonck. De bruidegom werd daarbij vergezeld van diens vader Pouwels Adriaensz Kranendonck en allen waren doorvoor ten huize van Int Velt tezamen gekomen.

      In Ridderkerk op 22-12-1653 sijn tot litmaeten, nae belijdenisse des christelijcken geloofs ende aenroepinge van Godts naem, aengenomen Marighjen Pleunen, dochter van

    × Ridderkerk 14-1-1657   Emont Pauwelsz Cranendonck , * 1633 , ~Ridderkerk 16-10-1633 .
        Zoon van Pouwels Adriaensz (Pauwel Ariensen) Cranendonck en Antonetta (Teuntien Emonts) van Jonckholt .
      Otr. op 16-12-1656 .
      Get. bij het huwelijk: Neeltjen (Neeltgien Ariens) Baes en Lenert Hendricxz int Velt en Pouwels Adriaensz (Pauwel Ariensen) Cranendonck .

      Ridderkerk, 16-12-1656: Emont Pouwelsz. Kraenendonck, toekomende bruidegom, geassiteerd met Pouwels Adriaensz. Kraenendonck, zijn vader, en Ariaentgen Dircx Verduijn, toekomende bruid, geassisteerd met Leendert Hendricxz. int Velt, haar stiefvader, en Neeltgen Arijens Baes, haar moeder, passeren huwelijkse voorwaarden.
      Kinderen: Arien, Teuntje, Dirck (2x), Pauwel, Anna, Neeltje, Lijntje en Pieter.
      Emont, zn. v. Pauwel Ariens & Teuntje Emondts, geen getuigen.

      Emont was erfgenaam van de familie Jonckholt. Hij liet reeds op 21-jarige leeftijd zijn testament opmaken: "IJmont Pouwels Kraenendonck, jonggesel, ziek, maakt tesament".

      Ridderkerk, 10-9-1654: IJmont Pouwels Kraenendonck, jonggesel, siek, maakt zijn testament. Aan zijn vader legateert hij 1000 Car. gld. met de verlopen interesten tot aan zijn overlijden. Dit bedrag had IJmont bij vertichting als moederlijk erfdeel toebedeelt gekregen. Zijn halve zusters en broeders benoemde hij tot zijn universele erfgenamen.

      Rotterdam, 16-12-1656: Emont Pouwelsz Kraenendonck, toekomstige bruidegom geassisteerd door Pouwels Adriaensz Kraenendonck, zijn vader, en Ariaentgen Dircx Verduijn, toekomstige bruid, geassisteerd door Leendert Henricxsz in ’t Velt, haar stiefvader, en Neeltgen Arijens Baes, haar moeder, geven aan te gaan trouwen op huwelijksvoorwaarden.

      Op 5-8-1656 transporteerde Ariaentgen willems de Kraij, wed. v. Pieter Arijense Schipper, aan Emont Pouwelsen Kraenendonck, geassisteerd met Pouwel Adriaensen Kraenendonck, zijn vader, beide won. Ridderkerk, een huijsinge, boomgaert etc. aen den doprshaeven. Emont betaalde met een schuldbrief van 450 Car. gld.

      In 1658 ging de ingezaaide zomergerst op Emont’s land in de Oud-Reijerwaard verloren door een overstroming, een gevolg van "onbehoorlijk bedijken". Dat land verkocht Emont in 1664 aan zijn neef Arij Jacobsz van der Zegen.

    9 kind(eren)


Samengesteld door Joan Bos.
Voor meer informatie zie de introduktie of de FAQ.