Paulus
(Pouwels Dirksz)
van Haestrecht
, † ±1400.
Zoon van
Dirk Aelrasch (Dirk Alras) van Arkel
en
Swanildis (Swanelt)
.
Paulus (Pouwels) van Haestrecht ridder, heer van Haastrecht, Loon op Zand, Tilburg, Goirle, Drunen en Gansoyen, tresorier van Holland 1393-‘94.
Paulus van Arkel van Haestrecht was geh. met Elsebene van Dalem en had zonen Dirk en Roelof.
Pauwels van Haestricht verkrijgt een heerlijkheid bij pandgeving door hertogin Johanna van Brabant op 17 Nov. 1387.
Hij is een zoon van Dirk Alras van Arkel (Ridder, Heer van Haastrecht 1326, natuurlijke zoon van Jan III, heer van Arkel).
Pauwels en zijn zonen zullen later wel het wapen voeren maar niet de naam van deze familie. Van de eerste jaren van zijn leven is weinig bekend, behalve dat hij in 1371-1372 reed onder graaf Jan van Bloys. Op 1 mei 1376 wordt hij voor genoemd als heer van Haastrecht, dit blijft hij tot 1379. Hierna blijven hij en zijn nazaten zich nog wel “van Haestrecht” noemen.
In 1383 koopt Pauwels de heerlijkheid Loon op Zand, toen nog Venloon geheten. Nadat hij heer is geworden van Loon op Zand en dus als edelman is gegoed in Brabant, gaat Pauwels van Haestrecht hoge ambtelijke functies bekleden binnen Brabant.
Den Haghe 16 april 1383. Heer Pauwets van Haestrecht draagt op van eigen goed: 12 morgen in Herwaerden en 24 morgen Westwaerts van huis ten Berghe benevens een huisen erf „dat hi timmeren sal tot Lone". Hij tocht hier aan
„sine wive die hi nu heeft". Hij wordt daarna beleend door „onse vrouwe Margaretha".
Saterdach na Sint Willebrordsdach 1386. Heer Pouwels van Haestrecht compareert en draagt de heerlijkheid Tienhoven op aan de graaf ten behoeve van zijn zoon Roelof, die hij nu heeft bij vrouwe Elsbeen van Dalem, behoudens Elsbene haar tocht.
Op 10 juli 1389 deed Otto heer van Arkel uitspraak tussen Willem Jansz. van Haestrecht en diens oom heer Paulus van Haestrecht, heer van Loon (op Zand). Willem zal zijn handen aftrekken van pachtgoederen die Paulus heeft van het Domkapittel te Utrecht (geëffectueerd voor het gerecht te Haastrecht 28 februari 1390); hij doet afstand van de helft van het veer te Haastrecht waarmee Otto vervolgens Paulus beleent (geëffectueerd december 1389).
Op 21-3-1390 was srpake van Heer Paulus van Haastrecht, hofmeester van de leenheer, met het goed van Willem Kenemaar en diens zoon in het kerspel ’s-Heeraartsberg en Stolwijk
Op 1 juni 1397 krijgt Pauwels, samen met zijn zoons Dirk en Roelof een geleide van acht man naar slot Loevestein. Hieruit zijn zij ontsnapt, wanneer en hoe dit is gebeurt is niet bekend.
In een geschil op 24-8-1400 tussen Jan Gillisz. voor de heer van Arkel tegen heer Paulus van Haastrecht, heer van Loon, wordt de laatste in het huis, dat hij in achterleen had, gehandhaafd door
Arnout van der Dussen, heer van de Haag, baljuw van Zuid-Holland, ridder.
Paulus had een Bastaardzoon Jan vann Haestrecht, die werd 26 sept. 1432 beleend met het dagelijks gericht van Baardwijk.
Zie: Nederl. Leeuw 1966.
Paulus van Haestrecht was in de 14e eeuw een belangrijk machthebber in de regio van Loon op Zand en Tilburg. Volgens de overlevering zou Johanna van Brabant geld van hem hebben geleend en hem als onderpand onder andere de dorpen Drunen, Tilburg, Goirle hebben geschonken. Sporen die van hem achterbleven zijn het Witte kasteel van Loon op Zand, de oude turfvaart en het voormalige kasteel van Tilburg.
Zijn echtgenote wordt in 1401 weduwe genoemd. Ergens tussen augustus 1400 en dat moment in 1401 is Pauwels van Haestrecht overleden.
×
NN.
, † <1386.
×
<1386
Belia (Elsabene) van Dalem
, † >1-1415.
Dochter van
Roelof (Roelof II) van Dalem
en
Beatrix van Duivenvoorde
.
Zij hadden samen een zoon Roelof.
Zij zou een dochter zijn van Roelof van Dalem en Beatrix van Duvenvoorde. Zij zou broers Jan, Floris en Willem hebben.
Op 17 febr. 1415 nog in leven.
Kinderen:
-
Dirck Pouwelsz van Haestrecht
, † ±1438 .
×
NN. ("Hadewigis")
, † 4-10-1420.
3 kind(eren)
-
Rudolf Paulusz (Roelof Pouwelsz) van Haestrecht
, † ±1442 .
Roelof van Haestrecht, heer van Tienhoven.
Roelof is de vader van Wouter, Paulus en Willem. Roelof had nakomelingen in Breda in de 16e eeuw.
Saterdach na Sint Willebrordsdach 1386. Heer Pouwels van Haestrecht compareert en draagt de heerlijkheid Tienhoven op aan de graaf ten behoeve van zijn zoon Roelof, die hij nu heeft bij vrouwe Elsbeen van Dalem, behoudens Elsbene haar tocht.
Den Haghe ’s Woensdach na O.L.V.dach Conceptio (8 dec.) 1393. Belening van Roelof van Haestrecht Heren Pouwelsz. met 14 morgen in den Roggenbroec in de parochie van Slupewick na opdracht door Claes van den Zevender.
Belening met de tiende van Kraaiestein ten westen van Schoonhoven, strekkend van de Lekdijk tot Groot Tienhoven op 1-1-1408 aan Dirk Beyn bij overdracht door Rudolf van Haastrecht heer Paulusz., te komen op Jan en Herman, zijn zoons bij Katharina, zijn vrouw.
Belening met 12 morgen land in ’s-Heeraartsberg in Zuid-Holland ten oosten van het huis ten Berge op 21-2-1408 op Rudolf van Haastrecht bij overdracht door Dirk, zoon van Paulus van Haastrecht, ridder, zijn broer, voor zijn erfdeel.
Deken en kapittel ten Dom te Utrecht op 18-10-1411, die als eigen hadden gekocht, krijgen na verzuim ten eigen, nadat zij grote hinder van de erven van Paulus van Haastrecht hadden ondervonden.
Dit betr. één van zijn kleinzonen:
Verlijdt Roeloff van Haestrecht bij overgifte van Pieter van Wijsschei, anno 1480.
Verlijdt Cornelie Henricx de Veens dochter bij dode van Roeloff van Haestrecht haer oude vader, anno 1505.
Verlijdt Joncvrouw Cornelia de Veen Hendricx dochter, anno 1540.
Verlijdt Heer Roeloff Muylaert bij dode van Cornelia voorschr. sijn moeder, anno 1559
4 kind(eren)
-
Swanelde van Haestrecht
, † <1439 .
Swanelda van Haestrecht, tr. vóór maart 1393 Jan van Renesse van Everinge, overl. vóór 18 juli 1430, zn. van Costijn van Renesse Hendrikszoon, heer in Baarland.
Middelburg des Vridaghes na O.L.V. dach Annunciatio (25 maart) anno (1392 H.v .H. =) 1393. Tocht Jan van Renesse zijn vrouw Jonckvr. Zwanelde Heren Pouwetsdochter van Haestrecht aan al zijn tienden en goed: 11 gemeten in Nieuwe en Oude Avesaet, 8 gemet in Hoedekenskerke. enz.
Jan van Renesse van Everinge geeft op 3 September 1394 ingevolge de huwelijksvoorwaarden met jonckvrouwe Zwanelde, dochter van heer Pauwels van Haestrecht, 300 gulden ’s jaers, verzekerd op zijn huis Elwoutsdijck in Everingen enz.
×
<3-1393
Jan van Renesse
, † <8-1430.
Zoon van
Cosijn Hendriksz van Renesse
en
?
Jan van Renesse van Everinge, zn. van Costijn van Renesse Hendrikszoon, heer in Baarland, en zijn vrouw Margaretha.
Middelburg des Vridaghes na O.L:V. dach Annunciatio (25 maart) anno (1392 H . v . H . = ) 1393:
Tocht Jan van Renesse zijn vrouw Jonckvr. Zwanelde Heren Pouwetsdochter van Haestrecht aan al zijn tienden en goed: 11 gemeten in Nieuwe en Oude Avesaet, 8 gemet in Hoedekenskerke. enz.
Op 3 September 1394 geeft Jan van Renesse van Everinge in gevolge de huwelijksvoorwaarden met jonckvrouwe Zwanelde,
dochter van (heer Pauwels van Haestrecht, 300 gulden ’s jaers,
verzekerd op zijn huis Elwoutsdijck in Everingen enz.
Jan van Renesse van Everingen, die stierf róór 6 april 1431, op welke datum zijn oomzegger Jan van Lyere zijn goed overdroeg aan Aelbrecht van Naeldwijck.
-
Jan Pouwelsz van Haestrecht
.
Jan is een buitenechelijke zoon.
Op 26 september 1432 wordt beleend Jan van Haestrecht, bastaardbroeder van Dirck van Haestrecht, heer van Venloon, met het dagelijks gericht van Baerdwijck.
Dat Dagelijcx gerecht van Baertwijck tot negen schellingen toe.
Verlijdt Jan van Haastrecht bij overgifte van Dirck van Haestrecht sijn B :, anno 1433.
Verlijdt Heer Pauwels van Haestregt bij gifte vanden grave, anno 1393.