Cornelis Gijsbertsz
Esseboom
, *Cillaarshoek ±1610
, † ±3-1680.
Zoon van
Gijsbert ( Esseboom)
.
Cornelis Gijsberts Esseboom was bouwman (= landbouwer) achtereenvolgens in Maasdam (in 1639 aan ’Sheerendijck’), onder de Sint-Anthoniepolder (1656 en 1659) en Strijen (vanaf 1660).
Corn. Ghijse Esseboom wordt op 24-1-1657 genoemd bij een belending aan een huis op het dorp Maasdam.
Cornelis’ derde vrouw, Neeltje Corsse, was bij hun huwelijk weduwe van (1) Herman Adriaensz Polderman, (2) Andries Pietersz Munter, (3) Willem Jans Bosman, (4) Cornelis Reijniersz Vos.
De heer Sijmen Crom, als testamentaire voogd over de minderjarige erfgenamen van de heer Adryaen van Beaumont, transporteerde bij akte van 8-7-1660 aan Corn. Gijsse Esseboom een ’huys, schuyr en meljoratie van erve’ aan ’den dijck van outbonaventura’.
In 1661 woonde Cornelis Esseboom bij de sluis van Oud-Bonaventura en gebruikte in die polder 2½ morgen huurland.
Maasdam, dd. 12-11-1664:
Cornelis Gijsen Esseboom, wonende onder de jurisdictie van Strijen, bekent verkocht en getransporteerd te hebben aan Jan Cornelis Barendrecht, een’geheel huys, schuyr’ en de beterschap van het erf etc. gelegen in het dorp Maasdam, belend O. den Dijck, Z. Jelis Reynierssen Krol, W. de Vliet en N. Staen Jacobssen Nooteboom, voor 518 Car. gld. De 40e penning bedraagt 12 gld. 19 st.
Akte getekend door de schout, schepen de Rucht ensecretaris J. van Heysen. Montaen plaatst zijn handmerkje.
Adres: Sint Anthoniepolder van 1656 tot 1656
Adres: Oud-Bonaventura van 1661 tot 1661
Adres: Nieuw-Bonaventura van 1677 tot 1677
Beroep: Bouwman
Hij was Armmeester te Maasdam.
Overleden tussen 7-2-1680 en 27-4-1680.
Op 7-2-1680 compareerden
- enerzijds Jan Dammesz. Oudeclem, getrouwd hebbende Aeltgie Corn.dr., en
- anderzijds Gijsbert Corn. Esseboom, Cornelis Teeuwensz. Dolaert, getrouwd hebbende Heijltgie Corn.dr., en BAstiaen Jacobsz. Hoogewerff, getrouwd hebbende Annitgie Corn.dr.,
gezamelijke kinderen van Cornelis Gijsz. Esseboom.
Zij verklaarden dat tussen de partijen onenigheid was ontstaan, omdat Oudeclem vanwege zijn vrouw pretendeerde recht te hebben op een bedrag van 259 gld. 16 stuivers met de verlopen en onbetaalde interesten en dat volgens zeker extract getrokken uit het weesboek van Maasdam.
De tweede partij opperde echter geen kennis hiervan te hebben, omdat dit al zolang geleden speelde (in 1659), toen Oudeclem met Aeltgie in het huwelijk was getreden. Voorts verklaarden zij hun vader nooit hierover hebben horen spreken en vonden zij dat Oudeclem niet na al die jaren met deze vordering op de proppen kon komen. De zaak werd aan de Strijense schepenen voorgelegd.
Uiteindelijk verklaarde Oudeclem zijn vrouws portie te laten aan de weduwe van haar vader, Neeltgie Corsdr. Spruijt. Allen zetten hun handtekening.
×
Cillaarshoek ±1637
(otr Maasdam 31-10-1636)
Anneken Rutten (Annetge Rutten) (van Reijnoeij)
, * 1608
, ~Maasdam 20-9-1608
, † <2-1639.
Dochter van
Ruth Cornelis (Ruijt Cornelis) (van) Reijnoeij
en
Maeijke Staesse (Mariken Staes)
.
Cornelis Gijsbertsz, j.g. van Cillaarshoek, Anneken Rutten, j.d. van Maasdam, tr. te C’hoek.
Zij was een dochter van Ruth Cornelis en Mariken/Maiken Staesse, die in 1640 in de kerk van Maasdam werd begraven. Zij was een kleindochter van Jacob Staessen uit de Sint-Anthoniepolder.
Corn. Gijsbertsen, weduwnaar van Annetge Ruttendr., kwam op 27-1-1639 voor het gerecht te Maasdam met Ruth Corn., als grootvader en voogd, en Heijman Jacobsen, schout van Maasdam als oppervoogd der wezen, tot vertichting van zijn vijfvierendeel jaar (1 jaar en 3 maanden) oude dochtertje Aeltge Corn.dr.
In 1651 was Jacob Cornelis Sneuckelaer gerechte bloedvoogd van Aelty Cornelisdr., het nagelaten weeskind van Annetye Rutten.
Maasdam, dd. 20 december 1653:
Liquidatie en afrekening bij de kinderen en erfgenamen van Jacob Corneliss. Snuekelaer zaliger met Cornelis Gijsbrechtss. als vader en Heyndrick Corneliss. Post als voogd van Aeltge Cornelisdr., nagelaten weeskind van Annetge Rutten, waarvan voornoemde Jacob Corneliss. Snuekelaer zaliger de administratie gehad heeft van de goederen bij Maerijken Staesen en Rut Corn(elis), beiden zaliger, nagelaten en gedaan ten overstaan van de stadhouder en heemraden van Maasdam.
Volgt rekening en vervolgens komen de partijen tot een akkoord. De kinderen of weduwe van Jacob Corneliss. Snuekelaer zullen van het weeskind boven de 4 gld. 2 stuivers ontvangen 5 gld. en dat voor de voogdijschap en administratie die Snuekelaer gehad heeft. Akte ondertekend door stadhouder Jan Aryensen Maesdam en de heemraden Harmen Lodewijckxss. Montaen en Jan Dirckxss. van der Wier plaatsen hun handmerkje.
Corn. Gijsbertsen, weduwnaar van Annetge Ruttedr. kwam op 27-1-1639 voor het gerecht te Maasdam met Ruth Corn., als grootvader en voogd, en Heijman Jacobsen, schout van Maasdam als oppervoogd der wezen, tot vertichting van zijn vijfvierendeel (= 1 jaar en 3 maanden) oude dochtertje Aeltge Corn.dr.
Cornelis zou in de boedel blijven zitten, bestaande uit een "huijs, schuijer, betalinge en plantagie" aan ’sheeren dijck’ te Maasdam, zuidelijk door genoemde dijk belend en noordelijk door ’de bosem vliet’, alsmede de koeien, paarden, de inboedel, etc. Daarvoor zou Cornelis bij de leeftijd van 18 jaar van zijn dochter aan haar 75 Car. gld. uitkeren. Cornelis stelde zijn woning als zekerheid.
×
Mijnsheerenland 27-1-1639
Neeltgien Pieters Loopicker
, * ±1615
, † ±1676.
Voor schout en schepenen van Maasdam werd op 22-3-1649 een acte opgemaakt door Cornelis Gijsbrechtsz. en zijn in barensnood verkerende vrouw Neeltge Pietersdr., waarbij de kinderen Aeltge (uit zijn eerste huwelijk), Heijltge, Gijsbrecht en Annetge zijn genoemd.
×
1679
(otr Strijen 14-6-1679)
Neeltge Corsse Spruijt
, *Strijen ±1624
, † >1683.
Neeltge Corsse
trad op als getuige bij
de doop van
Corstiaan Theunisse ( Polderman)
,
de doop van
Corstiaan Pieters (Cors Pieters) Spruijt
.
Dochter van
Corstiaan (Cors Pieters) Spruijt
en
Aeltje Jacobs ( Hoogwerff)
.
Cornelis Gijsz. Esseboom, laatst weduwenaar van Neeltgie Pietersdr., wonende ’ontrent den dorpe Strijen, als toekomende bruidegom, en Neeltge Corsdr. Spruijt, laatst weduwe van Corn. Vos, inwoonster van het dorp Strijen, toekomende bruid, maakten op 14-6-1679 voor de notaris te Strijen huwelijkse voorwaarden.
Geb. ca. 1620-1625.
Zij is een dochter van Corstiaen Pieters Spruyt en Aaltie Jansdr. Hogewerff. Haar vader was weduwnaar was van Emmetje Adriaensdr van Driel.
Zie: "Prometheus Kwartierstaten III".
Op 17-12-1654 compareerden voor het gerecht van Charlois:
- Willem Jansz Bosman, getr. met Neeltje Corsen, wed. van Andries Pietersz Munter,
- Arijen Laeurisz van Dijck, getr. met Adriaentje Pietersdr.,
- Jan Teunisz Polderman als voogd van Heijndrickge Pieters, Machteltge Pieters en Herber Pietersz Munter,
alle kinderen en erfgenamen van Pieter Andriesz Munter en Joosge Jans, beiden zaliger, en verklaarden te hebben getransporteerd aan hun meerderjarige broeder en mede-erfgenaam Cornelis Pietersz Munter " huijs, berge, schuere, telinge ende plantagie met de werff daer ’t selve op staet, groot ontrent drie hont", gelegen in Smeetslant onder de jurisdictie van Charlois.
Zie: "De Nederl. Leeuw" 1974.
Vermeld in Strijen op 4 mei 1664: Cornelis Vos, gehuwd met de weduwe van Willem Jans Bosman.
Strijen, 27 april 1667: Testament van Cornelis Vos en Neeltie Corsse Spruyt.
Kinderen:
-
Aeltge Cornelisse Esseboom
, * 1637
, ~ ±11-1637
(kraambed) , [] Strijen 5-2-1692.
Geboren rond november 1637, wsl. in of onder Maasdam.
Corn. Gijsbertsen, weduwnaar van Annetge Ruttendr., kwam op 27-1-1639 voor het gerecht te Maasdam met Ruth Corn., als grootvader en voogd, en Heijman Jacobsen, schout van Maasdam als oppervoogd der wezen, tot vertichting van zijn vijfvierendeel jaar (1 jaar en 3 maanden) oude dochtertje Aeltge Corn.dr.
In 1651 was Jacob Cornelis Sneuckelaer gerechte bloedvoogd van Aelty Cornelisdr., het nagelaten weeskind van Annetye Rutten.
Jan Damisz. Oudeclem, won. in de Klem onder Strijen, maakte op 28-2-1659 in Dordrecht huw. voorw. met Aeltgen Cornelisdr. uit Sint Anthoniepolder. Pleun Adriaensz. van der Swaen, won. in de Klem, was getuige.
Op 20-12-1653 kwamen de kinderen en erfgenamen van Jacob Cornelis Sneukelaer [getrouwd met Bastiaentje Staes, een zuster van Mariken Staes] en Cornelis Gijsbrechts [Esseboom], als vader, en Heijndrick Cornelis Post, als voogd van Aeltge Cornelis, nagelaten weeskind van Annetge Rutten, tot liquidatie en afrekening van de goederen, die door Maerijken Staesen en Rut Corn., beiden zaliger, waren nagelaten.
Overl. ná juli 1678. Begr. in Strijen op 5-2-1692 in de kerk in het laag koor.
×
1659
Jan Dammisse Oudeclem
, *Strijen ±1635
, † Strijen ±25-10-1698.
Zoon van
Dammas Adriaensz (Dammas Arijensz) Oudeclem
en
Roocxken Simons Gijsbertsen ( Smits)
.
Otr. op 28-2-1659
in Dordrecht.
Get. bij het huwelijk:
Pleun Adriaensz (Ploen Aerijens) van der Swaen
(?)
.
Het echtpaar testeerde te Strijen op 19-6-1670. Zij lieten op 19-11-1672 in Strijen een zoon Dammis dopen, die in 1726 en 1728 dijkgraaf van de Klem was. Dammis trouwde met Pleuntje Dricxs Quartel. Zoon Sijmen trouwde met Aaltje Bastiaanse Boer. Via haar beide zoons had Aaltje kleinkinderen.
Jan was bouwman en woonde aan de Weel onder Strijen.
Jan Dammesz. Oudeclem was bouwman (akkerbouwer) te Strijen.
In 1670 lag Jan ten gevolge van een ongeluk te bed en testeerde hij met zijn vrouw. Hun kinderen zouden gezamelijk 3000 carolus guldens erven. Tot voogden van manszijde werden aangesteld Pieter Dammasz. Oudeklem, Gijsbert Cornelisz. Esseboom (halfbroer) en Andries Meerenburg, aangehuwd neef.
In 1674 woonde hij aan de Weel onder Strijen.
Jan Dammes Oudeclem was in 1677 één van de schepenen van Strijen. Hij bezat landerijen in de oudeklempolder.
Hij was een zoon van Dammas Ariensz Oudeclem uit de Sint-Anthoniepolder en Rooxken Simonsdr van Charlois. Damis Arijens Oudeklem was hertrouwd op 20-2-1666 in de Sint-Anthoniepolder met Ida Everts van der Linden.
Zie: "Ons Voorgeslacht" 1979 en 2008.
Functie: Schepen van Strijen van 1666 tot 1697
Functie: Heemraad van de Oudeklempolder van 1682 tot 1682
6 gulden impost betaald op 25-10-1698 in Strijen
7 kind(eren)
-
Heijltie Cornelisse Esseboom
, * 1640
, ~Maasdam 6-5-1640
, † <6-1691 .
×
±1667
Cornelis Teeuwensz (Cornelis Theuwe) Dolaart
, *Strijen ±1635
, † <6-1691.
6 kind(eren)
-
Gijsbert Cornelisz Esseboom
, *Maasdam ±1645
, † Strijen ±29-12-1699 .
Gijsbert Cornelisz. Esseboom was boer in de polder Nieuw-Bonaventura.
Bij akte van 17-5-1677 verklaarde de in Nieuw-Bonaventura wonende Gijsbert Cornelisz. Esseboom 1000 Car. gld. schuldig te zijn aan Ingentie Pietersdr. Maesdam, weduwe en boedelhoudster van Cornelis Aerijensz. Spruijt, vanwege de koop van 3 morgen 109 roeden land in N ieuw-Bonaventura.
In 1698 werd Gijsbert Cornelisz. Esseboom genoemd als ’out schepen in wette’ van Strijen.
Quotisatie in Strijen op 18-5-1677: Gijsbert Cornelis Esseboom 12.--.-.
Beroep: Boer in Nieuw-Bonaventura
Functie: Schepen van Strijen van 1679 tot 1679
Impost 6 gld.
×
±1672
Catrintie Andriesse (Trijntgen Andries) Munter
, *Strijen ±1651
, † Strijen ±14-1-1719.
Dochter van
Andries Pietersz Munter
en
Neeltge Corsse Spruijt
.
Gijsbert en Catrijntje waren stiefbroer en -zuster. Zij trouwden tussen 13-9-1670 en 10-3-1674. Op 7-6-1680 maakten zij een testament op de langstlevende.
Kinderen o.a. Andries, Cornelis, Neeltje, Pieternella en Corstiaan.
Geboren tussen 16-2-1651 en 14-8-1652.
Op 7-6-1680 maakten Catharijntge Andries Munter en Ghijsbert Cornelissen Esseboom, beiden wonend onder Strijen, een testament op.
De erfgenamen van Pieter Willems de Jongh transporteerden bij akte van 11-12-1708 voor 320 gld. per morgen ca. 2 morgen 295 roeden land op ’de sandekens’ in Nieuw-Bonaventura aan Catharina Munters, weduwe van schepen Gijsbert Esseboom.
Impost 6 gld. betaald in Strijen op 14-1-1719
6 kind(eren)
-
Annetge Cornelisse (Anneken Cornelijs) Esseboom
, *Maasdam ±1646
, † <1691 .
In 1679 werd Annechie Cornelisdr. Esseboom genoemd als weduwe wonende onder Strijen.
×
±1670
Isack Pleunenz Hardincxvelt
, † ±1678.
Zoon van
Pleun Jacobsz Hartigsveld
en
Neeltje Cornelisse
.
Zij zijn vóór okt. 1675 getrouwd.
Hij was boer in het Land van Essche. Hij werd op 18-5-1677 voor 10 gld. aangeslagen ter reparatie van de kerk en toren in Strijen.
Op 8-8-1678 rond de klok van 8 uur ’s avonds maakten de ziek te bed liggende Isaack Pleunen Hartighsvelt en zijn gezond zijnde vrouw Annitgie Cornelisdr. Esseboom in hun huis in het Land van Essche een testament op de langstlevende. Deze zou als voogd hun kinderen tot mondigheid moeten groot brengen en vervolgens aan hen allen 200 Car. gld. uitreiken. Isack plaatste zijn handmerkje. Zij tekende als ’Anneken Cornelijs’.
Overleden òp of kort ná 8-8-1678.
×
Numansdorp 3-7-1679
Bastiaan Jacobs Hoogerwerff
, *Heinenoord 1648
, ~Heinenoord 23-2-1648
, † Strijen ±23-7-1709.
Otr. op 14-5-1679
in Numansdorp.
Huwelijkse voorwaarden opgemaakt op 27-5-1679 in Strijen.
Bastiaan Jacobs Hogerwerf/Hoogwerf, zoon van Jacob Arijensz. en Aerijaentien Aertsdr.
Hij was schepen van Strijen in 1706, 1707 en 1709.
De erfgenamen van Maeijke Reijne transporteerden bij akte van 16-8-1694 voor 115 gld. aan BAstiaen Jacobsz. Hooghwerff een huis en melioratie van erf ’in den bos’ te Strijen, westelijk belend door ’den buyren path’. Hooghwerff droeg dit huis voor 105 gld. over aan Jan Jans Steenbergen.
Impost, 3 gld., betaald op 23-7-1709.
1 kind(eren)
-
Andries Esseboom
, * ±1650
.
Andries Esseboom was in 1705 één van de schepenen van Strijen.
Hendrick Gerritsz. van den Honaert transporteerde op 11-5-1712 voor 100 gld. aan de Strijense schepen Andries Esseboom een huis en erf op het dorp, noordelijk belend aan ’den buyren straet’.
S.A.P. 8-11-1714: Willem Bastiaans Polderdijk, Jan Bastiaans Polderdijk, Pieter Hendriks Zevenhuijzen x Jannigje Bastiaans Polderdijk, Pieter Jans Geus, Cornelis de Belder x Willempje Bastiaans Polderdijk, erfgenamen van Neeltie Bast. Polderdijk. Zij dagvaarden Andries Esseboom om een inventaris op te maken (is wdr. van Neeltie Bastiaans).
×
±1711
Neeltje Bastiaensen (Neeltje Bastjaens) Polderdijk
, *Sint Anthoniepolder 1659
, ~Sint Anthoniepolder 16-2-1659
, † <1715.
Dochter van
Bastiaen Willemsz Polderdijck
en
Leentje Jans ’t Jonge Ruijter
.
Get. Neeltie Willems
Neeltie Bast. Polderdijck, j.d. trouwde op 18-5-1687 in de Sint-Anthoniepolder met Jan Bast. Kooijman, j.m.
Strijen, 11-10-1708: geefft Corn. Jans Rijderkerck hem aen gegeven om te trouwen met Neeltje Bastjaens Polderdijk, woonende in St. Anthonis polder, onder de Classis van _ _ 6:0:0:
Op 9 mei 1714 transporteert Willem Bastiaens Polderdijk, voor zich zelf en als lasthebber van de verdere erfgenamen van Neeltie Bastiaens Polderdijk, een huis in Strijen.
Neeltje, weduwe van Cornelis Jans Reijerkerk, verkocht op 4 november 1709 haar huis aan Pieter Jacobs Zevenbergen.
Get. bij de doop:
Neeltje Willems Polderdijk
.
Neeltje Bastjaens
trad op als getuige bij
de doop van
Bastiaan Pieters (de) Geus
,
de doop van
Bastiaantje Pieters Sevenhuijsen
,
de doop van
Neeltje Pieters Sevenhuijsen
.