Geeraert Huijgensz
(Geerit Huijgensz)
Cranendonck
, *IJsselmonde ±1575
, [] IJsselmonde 1624.
Zoon van
Huijg Pieters Cranendonck
en
Margrieta Gerrits (Ghrietgen Gheerits)
.
Afb. IJsselmonde met het rond 1550 gebouwde kasteel
Gerrit was eigenaar van een boerderij met land gelegen aan de Oude Smeetlandse Zuiddijk onder West-IJsselmonde. Na 1600 kreeg Gerrit steeds meer schulden, o.a. door aankoop van land in de polder 68 Morgen. In 1622 verkocht Gerrit landerijen onder West-IJsselmonde en Carnisse. Na zijn overlijden werd zijn boedel failliet verklaard. Zijn het land in Smeetsland viel weer terug aan de boedel van zijn moeder en zou gelijkelijk onder haar erfgenamen worden verdeeld. In 1632 verkochten Gerrit’s kinderen zijn land in de polder 68 Morgen onder West-IJsselmonden. De boerderij en het daarbij gelegen land aan de Smeetslandse dijk werd verkocht aan Gerrit’s nicht Pietertje Willemsdr Cranendonck, weduwe van Aert Eeuwoutsz Verschoor.
Maertgen Geeritsdr en Willem Geeritsz, mit Geerit Geeritsz voor hem selven, [zijn] kinderen van Geerit Huygensz Craennendoncq.
Oost-IJsselmonde, 21-12-1620:
Margrieta Geeraertsdr., weduwe van Huygo Pietersz Craennendoncq, maakt haar testament op. Zij legateert 100 pond aan de armen van IJsselmonde. Geeraert Huygensz Craennendoncq, haar zoon, is haar dit geld nog schuldig wegens achterstallige pacht 1650 roeden land in Dircksmeetsland. Hij zal het land zijn leven lang mogen gebruiken tegen 20 pond per jaar. Na diens overlijden zal het land verdeeld worden over zijn kinderen.
Oost-IJsselmonde, 17-10-1626:
Pieter Huygensz Craennendoncq, Adriaen Heindricxsz Boots, Willem Lenertsz en Pieter Dick Willemsz, mannen en voogden van hun
vrouwen en gemachtigden van Neeltgen Huygensdr Craennendoncq en Pieter Huygensz Craennendoncq voogd van Maertgen Geeritsdr en Willem Geeritsz met Geerit Geeritsz, kinderen van Geerit Huygensz Craennendoncq, erfgenamen van wijlen Margriete Geeritsdr, weduwe van Huygo Pietersz Craennendoncq, stemmen toe in revisie en liquidatie van de nalatenschap op verzoek van Querijn Arensz Huyser, man van Neeltgen Geeritsdr, dochter van Geerit Huygensz Craennendoncq.
In IJsselmonde op 17-6-1627 comp.
- Pieter Huijgen Craennendoncq, voor zich zelf en mede als bloedvoogd van
- Maertgen Geerits en Willem Geeritsz met Lenaert Jans Zoetentijt als oppervoogd, en Querijn Arensz Huijser, man en voogd van Neeltgen Geeritsdr, Geerit Geeritsz en Pieter Geeritsz, allen kinderen van Geerit Huijgensz Craennendoncq,
- Neeltgen Huijgen Craennendoncq, weduwe van Aert Bastiaensz, met haar zoon Pieter Aertsz als haar voogd,
- Willem Lenertsz Arijeswaeger, man en voogd van Maertgen Huijgensdr Craennendoncq,
- Adriaen Heindricxsz, man van Niesgen Huijgensdr Craennendoncq,
- Dirck Heindricxsz, man van Maertgen Huijgensdr Craennendoncq, en
- Pieter Dircksz Wittens, man en voogd van Neeltgen Huijgensdr Craennendoncq;
zij zijn allen erfgenamen en kinderen voor 7 achtste delen van Margrieta Geeritsdr, weduwe van Huijgo Pietersz Craennendoncq, hun ouders of grootouders, verkopen aan Adriaen Geeritsz Boots, man en voogd van Willempgen Huijgensdr Craennendoncq, mede erfgenaam voor het resterende achtste deel, hun 7 achtste delen in 8 morgen, 223 roeden land, zijnde 7 morgen, 195 roeden, gelegen in het land van genoemde Adriaen Geeritsz Boots in het Oudelant, strekkende van de Hordijck in het zuidwesten tot aan Heindrick Jansz Int Velt c.s. in het noordoosten, ten zuidoosten begrensd door Willem Lenertsz en ten noordwesten door Arije Cornelisz Hordijck. Het land ligt gemeen met de koper en de Armen van IJsselmonde. De hoeve is 18 morgen, 323 roeden groot. Dit alles is in overeenstemming met de overeenkomst tussen Arije Geeritsz Boots en wijlen genoemde Margrieta Geeritsdr en een uitspraak daarover d.d. 7 augustus 1626 van 4 onpartijdige mannen.
Adres: Smeetslandse dijk, West-IJsselmonde
Beroep: Landbouwer
Beroep: Schepen van West-IJsselmonde. van 1601 tot 1622
Beroep: Laagheemraad van 1602 tot 1622
Beroep: Penningmeester van de polder Dirk Smeetsland van 1613 tot 1615
Beroep: Hoogheemraad van West-IJsselmonde van 1614 tot 1624
Overleden tussen 1-1-1624 en 11-4-1624. Begraven in de buik van de kerk van IJsselmonde.
×
<1600
Machteltge Bastiaene
, † <7-4-1619.
×
Barendrecht 7-4-1619
Jannetje Aertsse Spruijt
, *Barendrecht ±1595
, † <5-1654.
Dochter van
Aert Sebastiaensz Spruijt
en
Teuntge Sijmensdr
.
Zij is een dcohter van Aert Sebastiaensz Spruijt, landbouwer in Pendrecht en heemraad van West-Barendrecht, en Tuentge Sijmonsdr.
Op 3 juni 1650 maken Jan Pietersz Schellinck en Jannigje Aarts Spruijt hun testament en dispositie van uiterste wille.
Strijen, 29-6-1654: Claes Jansz Schellincx is erfgenaam van Janneke Aarts, die lest huijsvrouw was van Jan Pietersz Schellincx. Transport van "saeilant aen en t.b.v. Huijgh Gerrits Melieff".
Overl. ná 1650 en vóór 10-4-1654.
Kinderen:
-
Geerit Geeritsz Cranendonck
, † ±1730 .
Ongehuwd overleden tussen 17-6-1727 en 29-5-1632.
-
Neeltge Geeraerts (Neeltge Gerrits) Cranendonck
, *West-IJsselmonde ±1600
, † Ridderkerk >3-1640 .
×
IJsselmonde 1625
Quirijn Arijens (Krijn Ariens) Huijser
, *Rotterdam, Charlois ±1569
, † >11-1649.
6 kind(eren)
-
Maritgen Gerrits (Maertgen Geerits) Cranendonck
, * ±1609
, ~Barendrecht 7-2-1610
, † <1664 .
×
±1630
Dirck Adriaen Jorisz Huijsman
, *Rotterdam, Katendrecht ±1600
, † 1649, [] Rotterdam, Charlois 1649.
Zoon van
Adriaen Jorisz
en
?
Zij trouwden vóór 29-5-1632. De kinderen uit dit huwelijk namen de naam Cranendonck aan.
Hij is een zoon van Adriaan Jorisz uit Charlois.
Dirck Adriaen Jorisz Huysman, wonende in catendrecht, eysscher ende arrestant op alle alsulcke penningen als op renten beleyt syn ten behouve van Willem Geeritsz Craennendoncq, zyn eysschers huysvrouwe overleden broeder zaliger, onder Ploen Ploenen Verschoor ende Adriaen Geeritsz Boots contra Queryn Huyser, synen swager nomine uxoris wonende tot ridderkerck, gedaechde ter deffencie vandien nevens den voornoemde verschoor ende boots eysch doen ende t selve doende concludeert dat d arresten in desen gedaen verclaert sullen worden wel ende te rechte gedaen te wesen ende stathouden ten uytende vande sake dat de gearresteerde penningen in subsidie vande arreste by den eysscher gedaen onder elisabeth ploenen wonende in west iselmonde opten 18 deser loopender maent juny zullen worden verclaert verbonden ende executabel voor soodanigen sentencie zulcx als den eysscher ende arrestant in desen tot laste vande gedaechde voor schout ende schepenen van west iselmonde voorsegd sal moegen comen t obtineren maeckende eys van costen schaden ende intresten ofte tot anderen etcetera.
Oost-IJsselmonde, 24-6-1639:
Dirck Adriaen Jorisz, huisman te Katendrecht, eist het geld dat op rente is belegd ten behoeven van wijlen Willem Geeritsz Craennendocq, zijn zwager door Ploen Ploenen Verschoor en Adriaen Geeritsz Boots op last van Queryn Huyser, zijn zwager te Ridderkerk, bij arrest van Elisabeth Ploenen te West-IJsselmonde.
Procureur Schepens oppert dat Queryn Huyser landpoorter van Dordrecht is, op wiens goederen geen beslag kan worden gelegd en dat de zaak nog voor het gerecht van West-IJsselmonde hangt.
Heemraden oordelen dat het pleit door de vierschaar van WestIJsselmonde dient te worden beslecht.
5 kind(eren)
-
Pieter Geeritsz Cranendonck
, * ±1609
, ~Barendrecht 7-2-1610
, † >3-3-1637 .
Tweeling met Maritgen.
Oost-IJsselmonde, 4-4-1630:
Pieter Geeritsz Craennendoncq, op het punt om naar Oost-Indië te vertrekken, machtigt Pieter Huygensz Craennendoncq en Adriaen Geeritsz Boots, zijn ooms, om tijdens zijn afwezigheid zijn zaken waar te nemen en in het bijzonder om te procederen tegen Querijn Ariensz Huyser, zijn zwager, wegens de koop van land in de 68 Morgen.
In het voorjaar van 1630 vertrok Pieter Gerritsz Cranendonck naar Oost-Indië. Hij was zeeman en wordt in 1637 in ’s-Gravenhage vermeld.
Ondertussen liet hij zijn zaken behartigen door zijn zwager Crijn Ariensz Huijser en zijn ooms Pieter Hijgen Cranendonck en Adriaen Gerritsz Boots.
Toen er een geschil rees over de verkoop van het aandel van Pieter Gerritsz Cranendonck in land in de polder 68 Morgen onder West-IJsselmonde, verklaarde Pieter: "het selve uut geen volcommen ofte hoorlick verstant en kennisse sijner vijff zinnen gedaen te hebben en [omdat hij] dier tijt noch standt onder de gestelde administae van gemelten zijnen swager".
-
Willem Geeritsz Cranendonck
, * ±1612
, ~Barendrecht 1612
, † IJsselmonde 1639 , [] IJsselmonde 1639.
Get. bij de doop:
Elijsabet Ploenen (Lijsbetken Ploenen) Verschoor
.
Doopget. Lijsbetge Pleune.
Willem Geeritsz Craenendoncq.
Oost-IJsselmonde, 24-6-1639:
Dirck Adriaen Jorisz, huisman te Katendrecht, eist het geld dat op rente is belegd ten behoeven van wijlen Willem Geeritsz Craennendocq, zijn zwager door Ploen Ploenen Verschoor en Adriaen Geeritsz Boots op last van Queryn Huyser, zijn zwager te Ridderkerk, bij arrest van Elisabeth Ploenen te West-IJsselmonde. Procureur Schepens oppert dat Queryn Huyser landpoorter van Dordrecht is, op wiens goederen geen beslag kan worden gelegd en dat de zaak nog voor het gerecht van West-IJsselmonde hangt.
Heemraden oordelen dat het pleit door de vierschaar van WestIJsselmonde dient te worden beslecht.
Ongehuwd verleden in 1639, vóór 18 juni. Begraven in IJsselmonde in het koor van de kerk in 1639.