Jan Heijndricksz
Bos
, *Lange Linschoten ±1585
, † ±1660.
Zoon van
Heijndrick Jansz Bosch
en
Marrichgen
.
Afb. Jan Heijndricksz Bos woonde in Lange Linschoten tussen Linschoten en Montfoort.
Geboren aan de Lange Linschoten, een veenriviertje.
Jan Heijndricksz / Hendriksz Bos werd geboren in de buurtschap Lange Linschoten, maar vestigde zich later in de buurtschap Oud-Bodegraven nabij de hoge heerlijkheid Vrije Nes.
Op 2-11-1630 werd Jan Hendriksz Bos genoemd bij de weeskamer van Bodegraven:
De weeskinderen van Neeltgen Leendertsdr, geteelt bij Jan Heijndricxsz Bos, een doos mit een verticht brieff den ijen november 1630 inde kist geleijt.
Opden xxviijen julij 1635 Gerrit Dircxsz schout vuijt de doos van den voorsz weeskinderen gelicht ter somme van daer van te betaelen behoorl. intrest ijC gul.
Dese twee hondert gul. heeft de schout wederom aen Jan Heijndricxsz Bos opgeleijt ende affgelost ende dat mit een halff jaer renten daer bij tot vijff gul., alsoo de pen. opte halff jaer al gereet lagen.
Actum desen xxxjen martij 1636.
Op huijden den 24e feb. 1638 heeft Jacob Leendertsz van der Wolff aen den voorsz voochden ten vollen voldaen ende betaelt seeckere obligatie van 300 gl. capitaels mette renten vandijen die hij van den voorn. weeskinden op interesse jegens vijer ten hondert int jaer hadde gelicht. Actum uts, present schout, Pieter Amelsz van Nijerop, Meijndert Ottesz van der Hout, ende Jan Huijbertsz, weesmrn.
Ick Jan Hendricxsz Bos weesmr. kenne bij desen wt de weeskist gelicht te hebben, mijner kinderen doos, geprocreert bij Neeltgien Leendertsdr, met alle de brieven daer toe behoorende bedanckende van haerent wegen schout ende weesmrn. van haer administratie, goede opsichte ende sorge dieswegende gehadt. Actum ende toirconde get. den xixe novemb. 1649. Present Thomas van Blijdesteijn schout, Jan Elbertsz Bijeman ende Jan Claesz., weesmrn.
- Thijs Jansz Bos,
- Huijbert Jansz Bos,
- Hendrick Jansz Bosch,
- Willem Cornelisz, getrouwd met Marritjen Jansz Bosch,
- Jan Dircksz Gravesteijn, getrouwd met Grietgen Jansdr. Bos,
- Maerten Jansz, getrouwd met Kniertjen Jansdr. Bos,
- mede Jan Hendricksz Bos en Claes Leendertsz van der Wolf, als voogden over Hillitgen Jansdr. Bos;
allen als kinderen van wijlen Neeltjen Leendersdr. en [haar weduwnaar] Jan Hendricksz Bosch.
Zij verkochten op 4-5-1654 in Zwammerdam aan mr. Gijsbert Honcoop, advocaat te Gouda: 2 morgen 2 hond land in de Boriffkampen, strekkend van de Aeffwetering tot de Oud Bodegraafsedijk, belend ten westen de koper, voor de koopsom van 1400 gulden.
Op 29-4-1676 werd in Bodegraven 1/5 deel van een boerderij met 10 m. 4 h. land verkocht aan de Noordzijderpolder, Buitenkerk, belend aan de Oude Meije in het noorden en het Jaagpad in het zuiden, uit de erfenis van Jan Heijndricksz Bos. De koper, Huijbert Jansz Bos, betaalde ƒ1200,-. De erfgenamen waren: Maarten, Trijntje, Arien, Heijndrick, Leendert en Neeltje Matthijsz Bos, gehuwd met Dirck Aertsz Vijffwinckel, alleen kinderen van Matthijs Jansz Bos. Ook Heijndrick Jansz Bos werd bij het transport genoemd.
Het boerenhuis van de familie Bos was gelegen aan de toenmalige Zuyt Syder Kade (de hedendaagse Oud Bodegraafseweg) op enkele tientallen meters van een schuilkerk, waar later de sint Willibrorduskerk werd gebouwd. Het land dat bij de boerderij hoorde lag in de omgeving van de hoge heerlijkheid Vrije Nes.
Op 4-5-1654 was Jan weduwnaar. Hij is enkele jaren daarna overleden, wsl. zo rond 1660. In maart 1672 wordt hij als overleden zijnd vermeld.
Tot Jan’s erfenis behoorde een boerderij met ruim 10 morgen land in de Noordzijderpolder van Bodegraven. Jan’s zoon Huijbert woonde daar.
×
±1608
Neeltgen Leenderts van der Wolf
, *Bodegraven ±1587
, † 1630 (kraambed).
Kinderen:
-
Marritjen Jans Bosch
.
Willem Cornelisz was getrouwd met Marritjen Jansz Bosch.
×
Willem Cornelisz
.
-
Grietgen Jans Bos
.
Haar dochter Neeltje trouwde met molenaar Gerrit Janssen en had kinderen.
×
Jan Dircksz Gravesteijn
.
Zij hadden een dochter Neeltje.
Jan Dirksz. Gravensteijn wordt op 8-8-1656 vermeld in de weeskamer van Bodegraven.
Een Dirk Jansz. Gravensteijn wordt op 2-1-1672 vermeld in de weeskamer van Bodegraven, mogelijk was hij een zoon.
1 kind(eren)
-
Heijndrick Jansz Bos
, *Bodegraven ±1608
.
Heijndrick Jansz. Bos vestigde zich in de Weijlandse polder van Bodergraven.
Mogelijk had hij een zoon Jan, die op 23-11-1677 in de weeskamer van Bodegraven werd vermeld.
Hij zal de vader zijn van Marrigje Hendricks Bosch, die in 1653 trouwde met Willem Dirksz. Ramp.
1 kind(eren)
-
Mathijs (Thijs Jansz) Bosch
, *Bodegraven ±1615
, † Bodegraven <4-1672 .
×
±1639
Marrigje Maartens
, *Bodegraven ±1615
, † Bodegraven <6-1672.
8 kind(eren)
-
Kniertjen Jans Bos
, *Bodegraven ±1615
, † <4-1676 .
Op 19-3-1676 was er in Bodegrave sprake van de erven van Maarten Jansz Linschoten en Kniertje Jans Bos. De erven waren Gerrit Sijmonsz Schoenmaker en Neeltje Maertens Linschoten. Voogden over de minderjarige kinderen Linschoten waren Jan Jansz van Hellem en Huibert Jansz Bos. De erven waren hypotheekgevers van een hypotheek op een boerderij met 15 morgen land in de polder Weijland en Meijepolder.
Op 9-5-1692 werden genoemd: Jan Meertensse van Linschoten, Gerrit Sijmensse, schoenmaker, getrouwd met Neeltje Meertensdr. van Linschoten, Arrijs Ghijsen Stehouder, getrouwd met Grite Meertensdr. van Linschoten, vervangend Cornelis, Geertje en Marretje Meertens van Linschoten.
×
Maerten Jansz van Linschoten
, † <4-1676.
5 kind(eren)
-
Huijbert Jansz Bos
, *Bodegraven >1615
, † 1683 .
Huijbert woonde op een boerderij in de Noordzijderpolder van Bodegraven, die van zijn vader was geweest. Voor diens overlijden gebruikte Huibert alles al en daarna huurde hij de delen - die hij niet erfde - van zijn broers en zussen, die elk 1/5 van het land (2 morgen per persoon) hadden geërfd. Zodra hij geld had, kocht Huijbert al die delen van zijn broers en zussen (of hun erfgenamen), omdat het bij zijn boerderij hoorde.
Op 21-4-1683 bezat Huijbert Bos inmiddels 8 morgen land en kocht hij de laatste 2 morgen van Gerrit Jansen Blonck, korenmolenaar onder Zwammerdam, die via zijn vrouw erfgenaam was van zijn zus Grietgen Bos. Huijbert betaalde voor dat land, maar stierf enkele dagen later, voordat de overdracht van het land had plaatsgevonden.
De kinderen en erfgenamen van Huijbert Bos hebben deze 2 morgen in 1692 alsnog laten overschrijven.
In de loop van het Rampjaar 1672 vielen de Fransen de Nederlanden binnen. Stadhouder Willem III van Oranje-Nassau leidde de verdediging van het gewest Holland vanuit een schans tussen Bodegraven en Nieuwerbrug. Bodegraven lang achter de waterlinie en dus werd de omgeving onder water gezet.
In december 1672 bevroor het water en trokken de Fransen over het ijs op. Bij Gouwsluis onder Alphen a/d Rijn werden ze teruggedreven door staatse troepen.
Vervolgens trok het Franse leger over het ijs naar de Bodegraafse Meije. Het begon echter te dooien en de Fransen zakten door het ijs. Een legermacht van ca. 20.000 man keerde om richting Woerden, dat in Franse handen was. Eind december bereikten de verbitterde Fransen Zwammerdam en vervolgens trokken zij door de Noordzijdepolder Bodegraven binnen. In beide dorpen ging dat gepaard met plunderingen, brandstichting en moord. Veel bewoners waren gevlucht, maar wie geen goed heenkomen had gezocht werd alsnog afgemaakt. In de Noordzijdepolder werd een boerderij naast die van Huibert Jans Bos totaal verwoest. Van de gereformeerde kerk in Bodegraven bleef alleen nog een stuk van de toren staan. In januari 1673 werd begonnen met de Wierickerschans bij de Rijndijk aan de Wiericke, die in juli klaar was.
Op 19-3-1676 werden Jan Jansz van Hellem en Huibert Jansz Bos genoemd als voogden over de minderjarige kinderen Linschoten.
In Bodegraven op 9-2-1677 compareerden Maerten Thijsz Bos, Arien Thijsz Bos, Heijndrick Thijsz Bos en Trijntjen Thijsdr Bos, meerderjarige kinderen, Trijntjen Thijsdr geassisteerd door haar oom en gecoren voogd Huijbert Jansz Bos. Ook Leendert Thijsz Bos, nog minderjarig, geassisteerd door dezelfde Huijbert Jansz Bos, zijn oom en voogd, met procuratie van Dirck Aertsz Vijffwinckell getrouwd met Neeltjen Thijsdr Bos, gepasseerd voor notaris Laurens Balbian te Gouda d.d. 18-10-1676, ons schout en schepenen getoond, alle kinderen en erfgenamen van Mathijs Jansz Bos en Marrijtjen Maertensdr, hun overleden vader en moeder. Ze hebben verkocht aan de heer Adriaen Loeff, schepen, raad en vroedschap te Gouda, een stuk land van 7m 2h 25r gelegen in de Zuidzijderpolder onder Bodegraven, met de voorwaarde dat de koper het land moet aannemen, ook al zou de schans later gesloopt worden, strekkend uit de Rijn tot in de Houenswetering [??], belend ten oosten de erfgenamen van de heer Duijckenburg en ten westen de koper zelf. De koopsom bedraagt 1.500 gulden, waarvan 500 contant geld en de rest uiterlijk meidag 1678 met 4% rente.
Daarbij compareerde voor de secretaris van Bodegraven Huijbert Jansz Bos, als voogd in deze brief gemeld, die namens alle genoemde personen laat weten dat de koopsom volledig is betaald. Compareerde mede de heer Paulus Loeff die het geld nog schuldig was en die vandaag het laatste geld en rente heeft betaald, d.d. 3-6-1685.
Op 26-9-1679 in Bodegraven verkocht Hubert Jansz Bos aan Stoffel Gerritsz Camericker en Pieter Pancken van der Hulm een huis en erf bij de boerderij van Willem Dircx van der Neut voor ƒ820. Het huis was gelegen tussen de Ommeloop in het noorden en de Rijn in het zuiden.
-
Hillitgen Jans Bos
, * 1630
, † <1660 .