Steven
van der Amelvoert
, * ±1350
, † ±1387.
Zoon van
?
.
Steven van der Amervoert kocht nog eind 1385 een erfcijns af.
De hier genoemde Steven had een zoon Steven en veel kleinzoons die naar hem vernoemd waren. In 1429 wordt verwezen naar de huwelijksvoorwaarden die tussen Henrick Stevensz. van der Amervoert en Lijsbeth Jansdr. den Boer waren gemaakt. Daarover werd een verklaring afgelegd door Thomaes Sthevensz. van der Amervoert en Jan en Bartholomeeus, zijn broers. In die verklaring is sprake van de zeven jongste kinderen van wijlen Steven.
Een aantal van die zeven jongsten is op te diepen uit de archieven: Steven, Willem, Goijaert, Elisabeth die trouwde met Willem van Riel, Katelijn, die trouwde met Jan van den Loe en Peter die in 1420131 en 1444 expliciet als broer van Bartholomeeus wordt genoemd. Zoon Thomas wordt met zwager Wouter van den Loe Jansz. op 16 februari 1426 vermeld waarbij wordt verwezen naar de goederen die hun broer Stheven zijn aangekomen van zijn overleden vader Stheven en hem nog mogen aankomen van zijn moeder Elisabeth. Peter had weer een dochter Elisabeth.
Bosch Protocol tot Udenhout, "zaterdag na Philippus en Jacobus 1381":
2 lopense rogland in Berkel tegen het eind van voornoemde 6 lopense tussen Wouter Boekellaer en de ergen. Van Eng. Van de Leempoel;
9 lopense rogland "die Vanderic" in Berkel tussen Steven vander Amervoert en Wouter Boekellaer;
5 lopense rogland "Bronckelbossche" in Berkel tussen Steven vander Amervoert en Gerit van Eersel;"
"daags na Michiel 1381":
"Cristina weduwe van Jan Coptiten, verpacht aan Hessel Wouter Doerman voor 1 mud rog: een stuk hei en een stuk beemd in Udenhout tussen Steven vander Amervoert en Hubrecht Piggen, (die stukken behoorden vroeger aan Frederik die Becker (pistor))."
"Lambrecht 1383":
"Peter van Loen, snijder (=kleermaker) draagt op aan Godevaert Enghel Goden zoon: de helft van een stukje land in Udenhout tussen Jan vande Scoer en Elizabeth Beijs;
En het aan Berijs Piggen toekomende deel in een beemd bij Asscot neven Steven vander Amervoert;
Alsmede een pacht van 1 lopen rog, welke Kathelijn Jan Leijten soensdochter, weduwe van Berijs Piggen, beurde uit een akker in Tilborch tussen Claes Lebben en Willem Roekeloes."
16 maart 1393, Tongerlo, afschriften:
"Juet weduwe van Berthout zoon van wijlen Wouter van Berckel, haar dochters Alyt, Juet, Elizabeth en Godelt met hun momboren, Wouter, Herman en Hubrecht, zonen van voornoemde Juette; Willem Stevens zoon man van Engelberte en Geerwyn Thielmans zoen van Baerdwijck man van Clarisse, haer zwaeghere, ook voor de nog onmondige Berthout zoon van genoemde Juette hebben ontvangen van de abt en convent des godshuis van Onze Lieve Vrouw van Tongerlo (1) een goed met zijn timmeringhe en toebehoren van genoemd godshuis, gelegen in de parochie Oisterwijk te Udenhout tussen het goed van Gielis van Goerle en tussen een erf van de vrouwe van Batenborch, strekkend van de straat tot aan de beemd die van wijlen Jan Bruistens zoon was; (2) een stuk land te Berkel in voornoemde parochie bij de kerk tussen een erf van heer Willem Costers, priester en tussen Diederic van Braeckel, strekkend van erfgenamen van wijlen Steven van der Amervoirt en een erf van genoemde Diederic tot een erf van Geerit van Vlaederaecken, welke goederen Juete en haar kinderen in gebruik hebben, voor een jaarlijkse erfcijns van 24 oude groten en een erfpacht van 7 mud 8 lopen rogge op Lichtmis aan den abt en convent van Tongerlo. De rogge moet geleverd worden in Westilborch opten Spijcker van het genoemde godshuis. Tot grotere zekerheid beloven Juet en haar kinderen nog een jaarlijkse erfpacht van 2 mud rogge op Lichtmis uit hun goed te Enschot (Enschyt)."
4 juli 1415:
"Jacop Hessel Jacop Hessels heeft opgedragen aan Reijner Schaden:
Een hoeve in Udenhout tussen de gemeijnt en Eefs, weduwe van Henrick van Mierde, strekkende van de gemeijnt tot Arnt Moelneer; Bouw en broekland aldaar tegenover de woning van wijlen Steven vander Amervoert" (Jacop had die hoeve in erfpacht van zijn vader Hessel Jacop Hessels) .
Oud Rechterlijk Archief Oisterwijk:
Op 13-10-1420 gaf Wijtman Peter Huben zoen uit aan zijn broer Aerd Peter Huben 1/5 in
1. landen en weiden in Udenhout aan de Groenstraat, tussen een weg en tussen Walterus Priems, beiderzijds strekkend aan voornoemde Walterus Priems,
2. land en wei, in Udenhout achter Wouter Priems, strekkend ter heide toe uit, tussen Wouter Priems en tussen de broers Peter en Bartolomeeus zonen van Stephanus van Amervoert, strekkend aan Wouter Priems en aan Wouter Priems en Sijmon van den Rijt, voor 1/5 van een erfcijns van 6 schillingen en voor een erfpacht van 17 lopen rogge, te leveren waar dat volgens recht en gewoonte verschuldigd is uit alle goederen die voornoemde Wijtman van zijn vader Peter en zijn moeder Katelijn ten deel gevallen zijn."
"Voornoemde Aert Peter Huben zoen verkocht aan zijn broer voornoemde Wijtman
1. zijn deel in een beemd, genaamd de Reit, dat hem verstorven is van zijn moeder Kathelijn, waarvan zijn vader Peter zijn tocht afstond, en het deel in genoemde beemd dat genoemde Aert gekocht heeft van zijn zwager Jan Daneel Pijers zoen, welke beemd eertijds toebehoorde aan Berijs Piggen en zijn vrouw Kathelijn, gelegen in Udenhout, tussen Peter van den Scoer en tussen Tijelman die Vet,
2. zijn deel in een beemd, genaamd de Twee Bunder, die eertijds was van Berijs Pigghen en zijn vrouw Katelijn, tussen de Brand en tussen voornoemde Tijelman die Vet.
Op 8-8-1429 verklaarden Henric Jans van den Boer en Thomaes Sthevens van den Amervoert dat zij erbij waren toen Henric Sthevens van den Amervoert Lijsbeth Jans van den Boer tot een wettige vrouw nam. Toen heeft Stheven van den Amervoert aan zijn zoon voornoemde Henrick in huwelijkse voorwaarden beloofd een erfpacht van 2 mud rogge, te kwijten met 70 hollands gulden.
Jan van den Amervoert en zijn broer Bartholomeeus, zvw Stheven van den Amervoert, verklaarden dat dit inderdaad gebeurd is.
De broers Thomaes Sthevens, Jan en Bartholomeeus verklaarden voorts dat hun vader niets van deze erfpacht gekweten heeft.
De broers Jan, Thomaes en Bartholomeeus, zvw Stheven van den Amervoert, verklaarden dat toen hun vader Stheven overleed, dat toen Henric, Jan en Thomaes, zvw Stheven van den Amervoert, afstand deden van het pachtgoed in Udenhout, dat hun vader Stheven in erfpacht gekregen had van Dirck Storck van Breda en van ½ van de have waarin hun vader Stheven bestorven is, ten behoeve van de andere (jongste) kinderen van Steven. Daarna hebben de 7 jongste kinderen gevest aan Henrick, Jan en Thomaes, aan elk van hen een erfpacht van 2 mud rogge, uit voornoemde pachtgoederen te leveren, zoals hun vader Stheven hen dat in huwelijkse voorwaarden gegeven had.
Henric Jans van den Boer, Thomaes Sthevens van den Amervoert, en zijn broers Jan en Bartholomeeus verklaarden dat wijlen hun vader Stheven van den Amervoert eerder overleed dan Lijsbeth Jans van den Boer, die wettige vrouw was van Henric Sthevens van den Amervoert.
--
Steven was een zoon van òf BARTHOLOMEUS (Meeus) òf JAN vander Amervoert . Steven’s vrouw heette mogelijk Elisabet .
Jan van der Amervoert werd in 1416 genoemd toen Willem, zoon van wijlen Steven van der Amervoert, zoon van wijlen Jan van der Amervoert aan zijn broer
Thomas 2/7e deel overdroeg, te weten zijn deel en dat wat hij van zijn broer Goijart verkreeg in een hoeve onder Udenhout en Tilburg.
Een Steven van der Amervoert, zijn vrouw Elisabeth en Jan van der Amervoert en diens vrouw stichten een jaargetijde in de kerk van Oisterwijk 14e of begin 15e eeuw.
Zie ook: Kwartierstaat Verduijn-De Haan in Kwartierstatenboek XVIII, 2003.
--
Steven van der Amervoert, overl. tussen 14-12-1385 en 9-4-1388.
Kinderen:
-
Jan Stevensz van der Amelvoert
.
Jan VAN DEN AMERVOIRT van Tilborch tr. met Heijlwich Cort Daneels.
Hyllegont, dr. w. Gherijt Beyen, weduwe v. Denijs geheiten Lange Daneelssoen, geeft haar tocht in ½ mud rog aan haar kinderen Daneel, Jan, Gherijt en Marie en aan Jan Mutsaert, man van A
leyt, aan Andries Saelmonts, man van Oede, en aan Marten Willem Melijssoen, man van Hadewijch, (dochters van Denijs en Hillegont). Dat half mud beurde zij uit anderhalf mud rog,dat Jan Sthevensz. vander Amervoert vergelden moest uit land in Westilborch aan Henrick lange Daneelss van Westilborch, die dat land aan J. S. v. d. A. in erfpacht gegeven had. De bovengenoemde verkrijgers verkopen dat ½ mud rog aan Aert Janss. vander Amervoert.
Op 25-7-1429 maakten Goeswijn Henrics van Buerden en zijn vrouw Kathelijn Henric Conen een testament. De langst levende krijgt jaarlijks met lichtmis 20 lopen rogge. Afgeven aan Stheven Jans van den Amervoert of zijn broer Arnoldus.
Op 7-8-1429 gaf Jan van den Amervoert van Tijlborch zvw Stheven van den Amervoert in huwelijkse voorwaarden aan zijn zoon Steven:
1. een stuk land in Westilburg, aan de Stokhasselt achter de woning van Hadewijg van Buerden, naast Heijn Cort Daneels en naast Hadewijg van Buerden en kinderen;
2. een schrijn zoals Heijlwijch ev Jan van den Amervoert die laten zal;
3. een ijzeren kandelaar die voornoemde Jan en zijn vrouw Heijlwig aangekomen is van Aert Walravens, oom van voornoemde Heijlwijg.
×
<1420
Heijlwich Daneels Cort
.
Kinderen i.e.g. Engelbertken & Stheven.
Aert Walravens was een oom van Heijlwijg, die haar een ijzeren kandelaar naliet.
2 kind(eren)
-
Peter Stevensz van der Amelvoert
, † <1421 .
×
?
Elisabeth (Elisabeth De Oude)
, † 1458.
5 kind(eren)
-
Thomas Stevensz van der Amelvoert
, † >3-1430 .
Thomas zou een zoon Steven hebben gehad met Alijt Engbrechtdr. van de Heesacker.
Thomas Steven vanden Amervoert, man van Aleijt Engbrecht vanden Hezeacker geeft op 2-12-1400 in erfpacht aan Ghijb Quappe ¼ deel (geëfd van Engbrecht vanden Hezeacker) en te erven van diens weduwe Geertruid, moeder van Aleijt) in een hoeve in Udenhout Cleppenscoer om 3 mud rogge Bossche maat op Lichtmis (en de lasten).
Willem Steven Janss vander Amervoert heeft op 19-3-1416 opgedragen aan zijn broer Thomas 2/7 deel (van Willem en zijn broer Goijart) in een hoeve onder Udenhout en Tilborg. Behalve land in Udenhout, dat Hessel Doerman verkregen had van de kinderen van Steven vander Amervoert. (die hoeve was vroeger van Dirck Sterc van Breda; vroegere pachter was Jan van Eerssel;
lasten: een grondcijns; 2/7 van 15 mud rog uit de hele hoeve; 2 mud rog aan Goijart Stevens vander Amervoert).
Op 27-6-1429 stond Kathelijn Peter Vannijs af aan haar zwager Wouter Willem Loders de tocht in alle goederen die zij kreeg van Jan Peter Vannijns en zijn zwager Aert Henrics van Beke, te weten alle erfelijke goederen die hen verstorven mogen zijn van Gherijt Peter Vannijns, zoals in schepenbrieven van Oisterwijk, gelegen in Udenhout aan de Winkel, naast Jan Tiel tFets in het oosten, naast de Gomelaarstraat in het westen, aan Yde des Rademakers in het zuiden en aan Gherijt Vendijck in het noorden. Voornoemde Wouter Loder man van Elisabeth, ndv voornoemde Katharina en Walterus Pijgghen, verkocht deze erfelijke goederen aan Wouter Hubrecht Gherijt Huben, belast met een erfpacht van 13½ lopen rogge aan Elisabet ev Gijelijs van Heijst en haar kinderen, een erfpacht van 7½ lopen rogge aan Thomaes Sthevens van den Amervoert, een erfpacht van ½ mud rogge aan Wouter Prijem en ½ van een erfcijns aan de hertog van 4½ oude grote met sint Thomas.
Op 5-9-1429 verkocht Mijchiel Stheven sHaerden aan Weijndelmoede Jans Laets een erfpacht van 8 lopen en 2 delen van een lopen rogge uit een erfpacht van 1½ mud rogge die hij kocht van de broers Wouter en Ghijsbrecht zvw Wouter Loeders en die Thomaes Sthevens van den Amervoert met lichtmis moet leveren uit ½ van alle goederen eertijds van voornoemde Wouter Loeders in Udenhout en in Westilburg, van welke goederen Willem Loeder bv wijlen Wouter de andere ½ bezit. Thomaes Sthevens kreeg genoemde ½ voor de erfpacht van voornoemde Wouter Wouters Loders en van zijn kinderen Wouter, Ghijsbrecht, Henrick en Elisabeth, zoals in schepenbrieven van Oisterwijk. Ghijsbrecht Wouter Loders zag af van vernadering.
Op 24-1-1433 beloofde Thomaes Sthevens van der Amervoert in huwelijkse voorwaarden aan zijn zoon Thomaes ten behoeve van hem en van zijn broer Henric een erfpacht van 5 mud rogge, met lichtmis te leveren, ingaande na overlijden van voornoemde Thomas en zijn vrouw Aleijt.
×
Aleijt Engbrecht vanden Hezeacker
.
Kinderen wsl. Stheven, Thomas & Henric.
Aleijt’s ouders zijn Engbrecht vanden Hezeacker en diens weduwe Geertruid, moeder van Aleijt.
1 kind(eren)
-
Godevaert Stevensz (Goijaert Stevenss) van der Amelvoert
.
Op 24-8-1418 droeg Godevaert Stevens van den Amervoert, man van Godelde, over aan zijn zwager Bruijsten van Andel een erfpacht van 1/2 mud rogge, hem aangekomen van zijn schoonvader Hessel Snabbe, gaande uit een erfpacht van 5 mud rogge, te leveren met lichtmis, gaande uit goederen van Hessel Snabbe in Oisterwijk in Udenhout, aan een zijde van de straat naar Oisterwijk en naar Haaren, zoals in schepenbrieven van Oisterwijk.
Op 25-9-1420 werd vermeld dat Bruusten van Andel voor zijn gebrek, te weten 10 mud rogge eens, die Godert Stevens zoen van der Amervoert aan voornoemde Bruusten schuldig is, gericht is aan 2 stukken land te Berkel bij de kapel,
1. tussen Heijn van den Woude (dat hij verworven had van Godevert Hessel Gobelens zoen) en tussen erf van de vrouwe van Merre,
2. tussen voornoemde Godert Hessels en tussen een weg en Meeus Stevens;
en verkocht voor zijn gebrek aan Wijtman Wouters zoen van den Dael.
×
Godelde Hessels Snabbe
.
Op 24-08-1418 droeg Godevaert Stevens van den Amervoert, man van Godelde, over aan zijn zwager Bruijsten van Andel een erfpacht van 1/2 mud rogge, hem aangekomen van zijn schoonvader Hessel Snabbe, gaande uit een erfpacht van 5 mud rogge, te leveren met lichtmis, gaande uit goederen van Hessel Snabbe in Oisterwijk in Udenhout, aan een zijde van de straat naar Oisterwijk en naar Haaren, zoals in schepenbrieven van Oisterwijk.
-
Elisabeth Stevensdr van der Amelvoert
.
×
Willem van Rijel
.
-
Willem Stevens van der Amelvoert
.
Op 9-2-1420 verkocht Engbrecht Stert aan Wouter Jans van den Loe een erfpacht van 12 lopen rogge, te leveren met Andries, gaande uit huis en hof, destijds van Willem Stevens van den Amervoert die er ook in woonde, in Oisterwijk in Udenhout, en uit een stuk land ten einde voornoemde hof tot aan het hek, tussen Ghijsbrecht sVetten, welke erfpacht Engbrecht Stert gekocht had van voornoemde Willem Sthevens van den Amervoert, zoals in schepenbrieven van Oisterwijk. Jan Brabant zag af van vernadering. Wauter van den Loe heeft de oude brief en betaalde de brief.
×
<1393
Engelberna Berthout Bac van Berckel
.
Dochter van
Berthout Woutersz
(?) en
Juet
(?).
Zij is een dr. van Berthout Grootwouters van Berckel ("Berthout Bac") en Juet; een kleindochter van Wouter Groet Wouter (geheeten Grootwouter) en Enghelberg Bac.
Zie: Gen. Tijdschr. Midden- en West-Brabant 2011.
Op 14 augustus 1395 droegen Juet, Elizabeth en Goedele, dochters van wijlen Berthout, zoon van wijlen Wouter geheten Groot Wouter van Berkel, Willem, zoon van wijlen Steven van der Amervoert, gehuwd met Engelberne, Gheerwijn Tielmansz., gehuwd met Clarisse, Peter Vannij, zoon van Jan geheten Willemz., gehuwd met Aleijt, dochters van wijlen Berthout voornoemd bij Juet, dochter van wijlen Herman die Vrieze aan Wouter, Herman en Hubert, zoons van wijlen Berthout, zoon van wijlen Wouter geheten Groot Wouter van Berkel de goederen over die hen zullen aankomen na de dood van Juet, hun moeder in de helft die haar was aangekomen na het overlijden van haar ouders, te weten in een hoeve in Enschot van wijlen Herman Vrieze, vader van voornoemde Juet en in een beemd van wijlen Herman in Tilburg.
Zie: Ons Voorgeslacht 2024.
-
Steven Stevensz van der Amelvoert
.
Steven had zonen Diderick en Aert.
Op 16-4-1433 verkocht Peter Peters van den Loe aan de broers Diderick en Aert, zvw Stheven Sthevens van den Amervoert, 5 lopen land met de timmeringen daarop, zuidwaarts af te meten van erfenissen die Aert Peter Huben had liggen in Udenhout, naast Wouter Prijems in het oosten, naast de straat in het westen en aan Aert Peter Huben in het noorden, welke 5 lopen land met de timmeringen daarop voornoemde Peter van den Loe kocht van zijn zwager voornoemde Aert Peter Huben, zoals in schepenbrieven van Oisterwijk. Meeus Stevens van den Amervoert zag af van vernadering ten behoeve van de kopers, zijn neven Dirck en Aert.
Voornoemde Dideric en Aert beloofden aan Petrus van Loe 62 gouden aarts gulden en (als pacht daarvan) 1 mud rogge met mei over 1 jaar.
-
Henrick Stevensz van der Amelvoert
.
In 1429 wordt verwezen naar de huwelijksvoorwaarden die tussen Henrick Stevensz. van der Amervoert en Lijsbeth Jansdr. den Boer waren gemaakt. Daarover werd een verklaring afgelegd door Thomaes Sthevensz. van der Amervoert en Jan en Bartholomeeus, zijn broers.
Op 20-6-1420 verkocht Ghijsbrecht Wouters van Goerle, man van Mechteld Henrics van den Amervoert, aan zijn zwager Steven Henrics van den Amervoert een erfpacht van 1 mud rogge, gaande uit 1/2 van een erfpacht van 3 1/2 mud rogge, die Elizabeth weduwe van Bartholomeeus van den Amervoert met lichtmis leverde aan voornoemde Henrick van den Amervoert, gaande uit alle erfenissen die Henric had liggen in Moergestel, uitgezonderd Henrics gedeelte in Vermetten Beemd, gelegen tussen het Rijsbroek en tussen heren Jans Marghinen Beemd en uitgezonderd zijn deel in het Bunt dat eertijds was van Henric van Spulle, zoals in schepenbrieven van Moergestel. Herman Mijchiels Hermans sHeerden zag af van vernadering.
Voornoemde Ghijsbrecht Wouters van Goerle beloofde aan de broers Jan van den Amervoert en Steven van den Amervoert, zonen van wijlen Henric van den Amervoert en aan hun zwager Henrick zoen Henric Rutghers ten behoeve van hen en van hun andere medeërfgenamen, dat hij een erfpacht van 1 mud rogge, te leveren met lichtmis, gaande uit al zijn goederen in zal brengen ten behoeve van de erfgenamen van Mechteld vrouw van voornoemde Ghijsbrecht, daar hij een erfpacht van 1 mud rogge verkocht heeft van de goederen van voornoemde Mechteld.
×
Lijsbeth Jansdr den Boer
, † >1385.
Kinderen: Steven & Mechteld.
Op 8-8-1429 verklaarden Henric Jans van den Boer en Thomaes Sthevens van den Amervoert dat zij erbij waren toen Henric Sthevens van den Amervoert Lijsbeth Jans van den Boer tot een wettige vrouw nam. Toen heeft Stheven van den Amervoert aan zijn zoon voornoemde Henrick in huwelijkse voorwaarden beloofd een erfpacht van 2 mud rogge, te kwijten met 70 hollands gulden.
Jan van den Amervoert en zijn broer Bartholomeeus, zvw Stheven van den Amervoert, verklaarden dat dit inderdaad gebeurd is.
De broers Thomaes Sthevens, Jan en Bartholomeeus verklaarden voorts dat hun vader niets van deze erfpacht gekweten heeft.
De broers Jan, Thomaes en Bartholomeeus, zvw Stheven van den Amervoert, verklaarden dat toen hun vader Stheven overleed, dat toen Henric, Jan en Thomaes, zvw Stheven van den Amervoert, afstand deden van het pachtgoed in Udenhout, dat hun vader Stheven in erfpacht gekregen had van Dirck Storck van Breda en van ½ van de have waarin hun vader Stheven bestorven is, ten behoeve van de andere (jongste) kinderen van Steven. Daarna hebben de 7 jongste kinderen gevest aan Henrick, Jan en Thomaes, aan elk van hen een erfpacht van 2 mud rogge, uit voornoemde pachtgoederen te leveren, zoals hun vader Stheven hen dat in huwelijkse voorwaarden gegeven had.
Henric Jans van den Boer, Thomaes Sthevens van den Amervoert, en zijn broers Jan en Bartholomeeus verklaarden dat wijlen hun vader Stheven van den Amervoert eerder overleed dan Lijsbeth Jans van den Boer, die wettige vrouw was van Henric Sthevens van den Amervoert.
2 kind(eren)
-
Bartholomeeus (Meeus Stevenss) van der Amervoert
, * ±1380
, † <3-1445 .
×
Aleijt Jan Gijelijs
, * ±1385
.
6 kind(eren)