Andries Dierickx
Aert Oom
, * ±1551
, † ±1622.
Zoon van
?
.
Andries was polderwerker en rijshoutschipper te Puttershoek.
In 1572 had hij "wijf en cleijne kinderen" en woonde "aan de Damp-Candt" te Puttershoek. Dat jaar probeerden de geuzen tegen te houden, die de kerk van Puttershoek in brand wilden steken, maar Andries Dirckx Aert Oom, oud omtrent 28 jaren, samen met Simon Adriaensz en Freek Ruijtsnijder uit Mijnsheerenland, een schamel snijder, boden verzet met "haer roeren en andere geweer", so dat "alsdoen daar nijct gesmeten is worden dan naderhant, als die geusen aldaer quamen met grote macht van vlocke".
Na 1597 was hij schipper te ’s-Gravendeel, waar hij tot 1620 in de Zuid-Voorstraat vlakbij de Zeedijk woonde en na 1620 aan de Boendersweg even buiten het dorp.
Als schipper heeft hij goed verdiend en liet hij een ruime erfenis na aan zijn kinderen.
Het dorp ’s-Gravendeel is ontstaan omstreeks 1562, nadat de Nieuw-Bonaventurapolder was ingedijkt.
Mogelijk stamt Andries Dierickx af van "Aert Oom", een boer in de buurtschap Vraechelen tussen Raamsdonk en Oosterhout.
In het jaar 1572 probeerden Andries Dircxz alias Aerdt-oom en Simon Adriaensz, beiden arme schippers, inwoners van Puttershoek, samen met Freeck rietsnijder uit Mijnsheerenland, met hun musketten de kerk van Puttershoek te verdedigen tegen plunderende geuzen. Uiteindelijk moesten ze het opgeven toen de geuzen er hun vriendjes bij haalden en de kerk alsnog vernielden.
Vanaf 1562 werd een stuk gors in de Hoekse Waard bij Puttershoek ingepolderd dat de naam "Nieuw-Bonaventurapolder" zou krijgen. Andries Dircxz alias Aerdtoom en Simon Adriaensz waren in 1572 als rijshoutschipper (“schuytenaer”), werkzaam bij de inpoldering. De geuzen trokken, nadat ze in 1572 Den Briel hadden veroverd op de Spanjaarden, plunderend en kerken vernielend rond op het platteland. De gewone man heeft de geuzen in dat jaar echt nog niet als bevrijders beleefd. Andries, Simon en Freeck kregen op 9 Juni 1572 in Dordrecht een pluim voor goed gedrag van de naar Dordrecht gevluchte schout van Puttershoek, Aert Jansz van Lexmonde, en van schout Drenckwaert van de stad Dordrecht. Het drietal had overigens andere zorgen, want Andries Diericxz was getrouwd, had kleine kinderen en zijn vrouw lag op sterven, en Simon Adriaensz was de zoon van een arme weduwe met acht kinderen. Freeck was een arme rietsnijder.
“… Ter instantie van Andries Dircxz alias Aerdt-oom en Simon Adriaensz en Freeck ruyt snyder uyt Mynsheerenlandt requirant. Aert Jansz van Lexmonde, schout van Pietershouck, nu ter tyt residerende binnen Dordt, oud omtrent 60 jaren, en Andries Aertsz, 28 jaar oud, (verklaren) Dat zy deposanten over langen tyde goede kennisse gehadt hebben aen requiranten voornoemt weesende de voorschreven Andries Dircxz en Simon Adriaensz, goede deuchdelijke personen en scamele schuytenaers, (wesende Andries) belast met wyff en cleyne kinderen (en leggende zijn huysfrou in doots noot), en de voorschreven Freeck een scamel snyder van zijn ambacht / Dewelcke hen selven tot allen tijde eerlijk en vromelijk gehadt ende gedragen hebben als goede en vrome luyden behoeren te doen, … als goede catolyken personen.
Verclaeren voorts dat de voorschreven Andries Dircxzoon ten tyde als die geusen gecomen waren op Maesdam om bij nachte de kerk van Maesdam en Puttershouck te spolieren, de voorschreven Andries Dirxz alsdoen met hen vieren de voorschreven geusen met haer roeren en andere geweer geresisteert hebben Soe dat alsdoen daer nyet gesmeten is worden / dan naederhant als die voorschreven geusen aldaer quamen met groter macht van volcke. Affirmeren voorts dat de voorschreven Simon es een scamele weduwen soene Die anders neyt inde weerelt en heeft dan de voorschreven Simon met sijn handen en wordt belast met acht kinderen”.
Een bewijs van goed gedrag ontvangen in het jaar 1572 omdat je een goed katholiek was en de geuzen bestreed? Wel, dat was in Juni 1572 nog even mogelijk. Dordrecht was op 9 Juni 1572 nog koningsgezind, want de streng katholieke schout Jan van Drenckwaert is pas op 23 Juni gevlucht, nadat de schepenen van Dordrecht in overleg met geuzenhoofdman Barthold Entens de Mentheda de geuzen kwartier gaven en zich voor de prins van Oranje verklaarden. Die dag werd Jacob Muys van Holy heeren Pieterszoon benoemd tot schout in plaats van Jan van Drenckwaert.
Jan van Drenckwaert Bouwenszoon was in 1572 dertig jaar oud. Hij is maar twee jaar schout van Dordrecht geweest. In 1572 vluchtte hij via Utrecht naar Brussel waar hij werd benoemd tot lid van de Raad van State. Hij werd er “algemeen ontvanger van ´s konings inkomsten”, dus hoofd van de afdeling belastingen van de Nederlanden. Bovendien werd hij door koning Philips de tweede in de adelstand verheven.
Er is in het jaar 1572 veel gebeurd in en rond Dordrecht. De romanschrijver Theun de Vries sprak van “het revolutiejaar 1572.” Twee schippers uit Puttershoek en een rietsnijder uit Mijnsheerenland waren ooggetuigen van de plunderingen door de geuzen en hadden daar bezwaren tegen die zij kenbaar maakten.
×
<1572
NN.
.
×
<1600
Teuna Ariens
, † >1632.
Kinderen:
-
Cornelis Andriesse Jonge Aertoom
, *Puttershoek ±1570
, † >1621 .
Cornelis Andriesse Jonge Aertoom alias Cornelis Andriesse Slijcboer alias Cornelis Andriesse Schipper.
Cornelis Andriesse Slickboer, weduwnaar van Marijke Andriesse, werd op 7-7-1599 geassisteerd door zijn vader Andries Dircks, sluit akkoord betreffende zijn 2 onmondige weeskinderen Beatrix oud 2 jaar en Jan oud 8 weken, met Pieter Andriesse, oom van moederszijde, vervangende zijn broeder Anthonie Andriesse.
In zijn testament van 1611 werd alleen Beatrix genoemd.
×
<1594
Marijken Andriesse Slijcboer
, † ±5-1599.
Dochter van
Andries Zegersz
en
NN.
.
Met zijn eerste vrouw woonde Cornelis te Puttershoek.
Een kleindochter van Zeger Claesz., met name Marijke Andriesdr., huwt vóór 1594 Cornelis Andriesz., waaruit een geslacht Slickboer.
Overleden tussen april en 17 juni in 1599 - wsl. aan de gevolgen van de bevalling van Jan.
×
±1599
Pieterken Claesse
, † <1614.
Met zijn tweede vrouw vestigde Cornelis zich in de Noord-Voorstraat te ’s-Gravendeel.
×
Papendrecht 1614
Grietgen Dircx
.
Met zijn derde vrouw woonde Cornelis in Papendrecht.
2 kind(eren)
-
Dijerick Andriesz
, *Puttershoek <1573
.
Dijerick pachtte een rietveld te Puttershoek. In 1611 woonde hij als polderwerker in Prinsland.
-
Huijbrecht Andriessen (Huijbrecht Andriesz) Jonge Aertoom
, *Puttershoek <1576
, † ±1639 .
Huijbrecht woonde van 1601 tot 1618 aan de Noord-Voorstraat in ’s-Gravendeel in het eerste huis van de dijk af.
Vermoedelijk verhuisde Huijbrecht daarna naar Princelant (Dinteloord) om samen met zijn broers Dijerick en Thonis mee te helpen bij de inpoldering.
Dinteloord, 24 aug. 1625:
- Huijbrecht Andriessen, geboren van Puttershoek, weduwnaar van Grietken Pieters, trouwt met
- Anneken Ariens van Colijnsplaat, weduwe van Lenert Clasen, beide hier wonend.
Overl. ná 1638 en vóór juli 1640.
×
Grietken Pieters
, † <9-1625.
×
Dinteloord 24-8-1625
Anneken Ariens
.
Anneken Ariens van Colijnsplaat, weduwe van Lenert Clasen.
-
Jan Andriessen Aartoom
, *Puttershoek <1577
, † <8-2-1631 .
×
±1605
Jannigje Pieters de Vries
, † ±1618.
×
>1618
Ariaantje Ariens de Man
, † ’s-Gravendeel 1635.
Dochter van
Adriaan Adriaansz Brieff
en
Barber Ingens (van Crimpen)
.
Ariaantje kwam uit Ridderkerk. Zij was een dochter van Adriaen Adriaensz Brieff en Barber Ingensdr van Crimpen.
’s-Gravendeel, 2-4-1680 (sic): De schepen Dirck Gerritsz. van Bommel verklaart,
- dat Aryen Aryens Man een zoon is van Aryen Aryens Man. Hij verklaart ook,
- dat Jannegie Jans Aerdoom een dochter is van Arjaentjen Aryens Man.
Genoemde ouders zijn samen met Joost Aryens Man en Martijntien Aryens Man, kinderen van Aryen Aryens Man en Barber [……] welke twee laatste personen te Ridderkerk zijn overleden. Zij kwamen te ’s-Gravendeel wonen. Martijntie Aryens Man zei omstreeks 1650, dat Piertie (vermoedelijk Pieter Aryens), vader van Ary Pietersz., die onlangs te Ridderkerk overleed, de bloedoom van Martijntien Aryens Man was. Bovenstaande akte bevestigt de herkomst van dit geslacht uit Ridderkerk.
6 kind(eren)
-
Thonis Andriesse Aertoom
, *Puttershoek <1578
, † >1647 .
In 1603 woonde hij in ’s-Gravendeel.
-
Lijsbeth Andriesse Aartoom
, * ±1580
, † ±1608 .
Rond 1603 trouwde zij Jan Thonisse Hansken. Zij woonden bij de brug aan de schutskooi in de Langestraat. Zij hadden een zoon Thonis Jansz, geboren in mei 1603 in ’s-Gravendeel, die mede-erfgenaam was van zijn grootvader Andries. Thonis Jansz overleed ongehuwd in ’s-Gravendeel in 1624.
-
Arie Andriesz (Arijen Andries) Aartoom
, *’s-Gravendeel ±1595
, † ’s-Gravendeel 17-6-1671 .
Arij Andriesz Aartoom / Arijmaet. Hij was boer, in 1670 ouderling en vele jaren schepen van ’s-Gravendeel.
Arijen Andriessen Aertoom alias Arijmaet op ’s-Gravendeel wordt op 27-10-1663 vermeld.
Arijen Maertens Maesdam, won. op ’s-Gravendeel, en zijn hsvr. Geertjen Ariens, worden op 19-7-1671 genoemd samen met Arijen Andries Aertoom, overleden op ’s-Gravendeel.
Arijen Andriesse Aertoom te ’s-Gravendeel, overdracht koeien en paarden op 28-2-1671.
Poortugaal, 19-5-1681:
- Mees Eldertsz. wonende onder Poortugaal oud omtrent 45 jaar en Maertjen Elders wonende in Pernis oud omtrent 43 jaar, zoon en dochter van Eldert Meessen, medeerfgenamen van Neeltjen Elderts zaliger die weduwe was van Arij Arentsz. Vos, constitueren Hendrick de Man notaris en procureur wonende te Schiedam om te innen, vorderen en ontvangen van
- Pieter Cornelissen Couwenhoven, wonende onder Hoogvliet, mitsgaders van
- Arijaentje Jacobs, weduwe en boedelhoudster van Cornelis Cornelisz. Vrijlant, in zijn leven schout van Pernis, wonende onder Poortugaal, alsmede van
- de kinderen en erfgenamen van Cornelis Huijbreghtsz. Bogaerdtman zaliger en van enige van hun erfgenamen
pro parte de som van 750 gld. als door voorn. Couwenhoven, Vrijlant en Bogaerdtman als oppervoogden van de comparanten ten tijde van haar minderjarigheid uit handen van Arij Jansz. Sneep, Arijen Andriesz. Aerdtoom en Bastiaen Hendricxsen van der Linde als mede-erfgenamen van voorn. Neeltjen Elderts voor en ten behoeve van de comparanten op 14-1-1649 ontvangen zijn, met alle verlopen en onbetaalde interesten vandien.
Beroep: Boer
obiit 17-06-1671
×
±1636
Aagje Jans (Aegtgen) Sneep
, *’s-Gravendeel ±1599
, † 3-1653, [] ’s-Gravendeel 12-3-1653.
Dochter van
Jan Adriaensz (Jan Ariens) Sneep
en
Anna Pieters
.
Kinderen: Jan, Andries, Geertje, Annetje, Teuna.
Jan Ariensz trouwde op 25-5-1670 in Cillaarshoek met Jobje Pieters Maasdam. Andires Ariensen trouwde wsl. met (1) Geertje Dirkx, (2) Geertruijd Heijmens.
5 kind(eren)