Sijchgen Aerts
, *Lopik ±1595
.
Dochter van
?
.
Sijchgen Aerts was j.d. uit Lopik.
×
Lopik 6-12-1618
Bastiaan Cornelisz Uijl
, *Langerak <1600
, † >6-1666.
Kinderen:
-
Annitje Bastiaens Uijl
, † >1650 .
Rechtdag op 8-4-1651 in Langerak: Cornelis Pieters van Noordeloos contra Annitje Bastiaens den Uijl.
-
Cornelis Bastiaensz Uijl
, *Langerak ±1620
, † ±1673 .
De eerste keer dat de naam van Cornelis Bastiaans den Uijl in het archief van Langerak voorkomt is in 1662. Hij legt samen met Gijsbert Mertens een verklaring af over een vermeende vechtpartij. Enige dagen later wordt hem het verhaal voorgelezen en wordt hem gevraagd of hij bij zijn verklaring blijft.
Cornelis Bastiaens den Uijl verklaart ’out ontrent twee en veertich jaren’ te zijn op 17-7-1662.
Cornelis trouwde Adriaantje Cornelisdr. de Redelijckheit rond 1650.
De eerste keer dat de naam van Cornelis Bastiaans den Uijl in het archief van Langerak voorkomt is in 1662. Hij legt samen met Gijsbert Mertens een verklaring af over een vermeende vechtpartij. Enige dagen later wordt hem het verhaal voorgelezen en wordt hem gevraagd of hij bij zijn verklaring blijft. Daarbij is vermeld, dat hij dan 42 jaar oud is.
Een vermelding van Bastiaan Gijsberts als schoonzoon bij een rechtsgeding in Langerak is belangrijk voor de reconstructie van het gezin van Cornelis Bastiaans den Uijl.
Op 25-1-1715 in Langerak is begraven een kind van Bastiaen Cornelis den Uyl.
Cornelis is nog in leven in 1671, dan pacht hij ruim vier morgen land van Cornelis Ariens Maat. Drie jaar later als Cornelis reeds is overleden, worden zijn kinderen aangesproken voor deze pacht, die niet betaald zou zijn. Van juli tot en met oktober van het jaar 1674 voert Cornelis Maet een proces voor het gerecht van Langerak om de pachtsom te krijgen.
×
±1650
Adriaantje Cornelis de Redelijckheijt
, * 1621
, ~Goudriaan 14-3-1621
.
Dochter van
Cornelis Cornelisz de Redelijckheijt
en
Urseltje Florisdr (Orseltien Floris)
.
Kinderen o.a. Annigje, Cornelis, Claes, Bastiaen.
De doop- en trouwboeken van Langerak beginnen pas in 1682.
Op 20-11-1666 compareerden Cornelis Bastiaens den Uijl en Aerjaentgen Cornelis [Redelijkheijd] desselfs huisvrouw, mitsgaders Aertien Cornelis (Redelijkheijd], huisvrouw van Mr. Bartholomeus Swaagers, alle wonende in Langerak. Zij verklaren dat de haardstee die niet opgegeven is, zich bevindt in een kamer van Teeun Jans weduwe van Jan van Gasten en dat de sleutel van de deur in haar absentie telkens aan Arien Sanderts in bewaring is gegeven. Het echtpaar Den Uijl heeft van TeeunJansniet de opdracht gekregen de haardstede aan te melden.
5 kind(eren)
-
Aert Bastiaens den Uijl
, * ±1625
.
Aert is voogd over de drie onmondige kinderen van zijn broerJan Bastiaens. In 1687 is hij betrokken bij de afwikkeling van de nalatenschap. Hij gebruikte ook de achternaam Van Langerak.
Kort voor het sterven van Jan Bastiaansz. den Uijl (in of kort na 1687) treedt op in Lopik "zijn broer, Aart Bastiaansz. van Langerak" die in andere akten weer gewoon Aart Bastiaansz. den Uijl wordt genoemd. Aart is voogd over de 3 minderjarige kinderen uit het laatste huwelijk van Jan Bastiaansz.
Lopik, 8-2-1690: Wij Aert Bastiaensen Langeraeck en Dirck Claessen Lam, beiden voogden over de onmondige kindren van Jan Bastiaensen den Uijl en Marrichgen Claes Lam, verklaren machtig te maken Nicolaas Bijlandt secretaris van Lopik om de boedel van onze overleden broeder en zuster te redderen. Aert Bastiaens tekent Aert Bastiaansen Langgeraeck.
-
Jan Bastiaensen Uijl
, * >1625
, † 1687 .
Jan Bastiaens den Uijl, wonende in Lopik, Gijsbert Eijmers wonende in Meerkerksbroek, elck voor zich selve ende Tonis Claes Capteijn, ondervangende Willem Tonis, tezamen omen en bloedvoogden over de kinderen van Cornelis Tonis, transporteren op 29-5-1668 ten behoeve van de kinderen van Willem Eijmerts x Maritgen Willems: de landerijen die zij hebben leggen in Teeun Aerts’ weer.
Lopik, 8-2-1690: Wij Aert Bastiaensen Langeraeck en Dirck Claessen Lam, beiden voogden over de onmondige kindren van Jan Bastiaensen den Uijl en Marrichgen Claes Lam, verklaren machtig te maken Nicolaas Bijlandt secretaris van Lopik om de boedel van onze overleden broeder en zuster te redderen. Aert Bastiaens tekent Aert Bastiaansen Langgeraeck.
Al tijdens zijn tweede huwelijk moet hij een grote som geld lenen, die hij niet volledig kan terugbetalen. Kort voor hij overlijdt, draagt hij, in voldoening van de schuld, een weer van zes mergen en 4½ hont land te Lopik over aan zijn schoonzuster, de halfzuster van zijn tweede vrouw.
Zie: GzR Langerak, Gens Nostra 2007, nr. 11, en http://www.den-uijl.nl/genealogy/4157.htm
Overl. tussen 15 jan. en 29 maart 1687. Hiij liet 3 onmondige kinderen na: Bastiaan, Geertje en Teunis.
×
Neeltgen Willems de Best
, † <1660.
Dochter van
Willem Jansz de Best
en
Geertje Theunisdr
.
Neeltje Willems de Best, overl. vóór 1660, dr. van Willen, Jans en Geertje Tonis.
Neeltgen Willems de Best was wedu. Willem IJmerts.
Op 29-3-1655 comp. Neeltgen Willems de Best, wedu Willem IJmerts, geass. met Willem Jans de Best, hare vader, Arien Pieters, als man en voogd van Annetge Willems de Best, zich sterk makende voor Gijs IJmert, als man en voogd van Merrichgen Willems de Best ‘de jonghe’ ter eenre ende Thonis Claasse Capiteijn vervangende Joost Thonis als voochden van de weeskinderen van Cornelis Thonis, getrout gehad hebbende Merrichgen Willems de Best ‘de outste’, beijde zalr., neffens Hilligje Willems de Best etc.
Op 31-5-1655 comp. Jan Gerrits den Uijl, ter eenre, en Neeltje Willems de Best, wede van Willem IJmerts, geassisteert met Teunis Claes Capiteijn ter andere.
Op 31-4-1664 compareerden:
- Gijsbert Eijmerts x Maritgen Willems de Best in Meerkerksbroek voor ¼ part,
- Arien Pieters in Streefkerk x Anna Willems de Best voor ¼ part,
- de voogden over de kinderen van Cornelis Tonis x Maritgen Willems de Best voor ¼ part,
- de voogden over de weeskinderen van Willem Eijmerts x Neeltgen Willemsdr de Best voor 1/8 part en
- Jan Bastiaens den Uijl in Lopik als weduwnaar van Neeltgen Willems de Best voor 1/8 part.
Tezamen kinderen en kindskinderen van Willem Jans de Best x Geertgen Tonis geven over aan Tonis Claas Capteijn en Tonis Cornelis Blom wonende in Streefkerk voor de helft de eigendom van 4’/, mergen land, zijnde de helft van het weer daar Willem Jans de Best op heeft gewoond.
Jan Bastiaens den Uijl, wonende in Lopik, Gijsbert Eijmers, wonende in Meerkerksbroek, en Tonis Claes Capteijn ondervangende op 29-5-1668 Willem Tonis tezamen omen en bloedvoogden over de kinderen van Cornelis Tonis transporteren ten behoeve van de kinderen van Willem Eijmerts x Maritgen Willems de landerijen die zij hebben leggen in Teeun-Aerts-weer.
×
Lopikerkapel 3-3-1660
Geertje Lubberts Coppelaar
.
Dochter van
Lubbert Lubbertsz Coppelaer
en
Cornelia Cornelis (Neeltgen Cornelis)
.
Kinderen o.a. Gerrit & Cornelia.
Geertje is een dr. van Lubbert Lubberts en Cornelia Cornelis.
Jan Bastiaens wordt in 1665 ingeschreven als lidmaat van de gereformeerde kerk van Lopikerkapel, zijn tweede vrouw Geertje Lubberts deed op 9 april 1653 belijdenis in de kerk van Lopikerkapel.
]an Bastiaens den Uijl, wonende boven in Lopick, bekent op 6-6-1664 een schuld aan Cornelis Everts de Reus [zijn zwager] wonende te Ameide, de som van 1.100 carolus gulden, ’voortcomende soo over verstreckte en geleende penningen als het gunt ick hem over uijrcoops penningen uijt den hoofde van sijn vrouw als een mede erffgenaem van Neeltgen Cornelis, in haer leven huijsvrouwe van Lubbert Lubbertsz Coppelaer schuldig was ende belooft hadde’. Over het bedrag betaalt hij jaarlijks vier procent rente.
×
<1674
Marrichje Claes Lam
, † >1681.
Kinderen: Bastiaen, Geertje, Teunis.
Marrichje had een broer Dirck.
Op huiden 13-1-1687 compareerde Jan Bastiaensen den Uijl, wonende een weinig boven het verlaat in Lopik, ziekelijk van lichaam, te bedde leggende en Dirck Claessen Lam als oom en bloedvoogd van de onmondige kinderen verwekt aan Marrichje Claes en maken machtig Nicolaas Bijlandt secretaris deses gerechts om te transporteren ten behoeve van Gerbrecht Jacobs [zijn schoonzuster] sekere huisinge met barg en schuur en zes mergen 4½ hont land gelegen een weinig boven het verlaat in Lopik.
Jan Bastiaens den Uijl, geassisteerd met Nicolaes Bijlandt secretaris deses gerecht als gemachtigde van Dirck Claesen Lam, als oom en bloedvoogd van de drie minderjarige kinderen van Jan Bastiaens den Uijl verwekt aan Marrichje Claes Lam, zijn tweede [= 3e] huisvrouw, transporteert op 15-1-1687 aan Gerrebrechije Jacobs, wonende te Ameide: een huisinge, schuur met zes mergen 4½ hont land gelegen een weinig boven het verlaat in Lopik, strekkende van Jaarsveld tot achter de Benschopse landscheiding toe.
De kooppenningen bedragen f 1.530,-, maar hij moet nog 800 gulden, een restant van een schuld groot 1.100 gulden aan zijn schoonzuster betalen. Na betaling van de ongelden en rente blijft over 502-12-10.
Wij Aert Bastiaensen Langeraeck en Dirck Claessen Lam beiden voogden over de onmondige kindren van Jan Bastiaensen den Uijl en Marrichgen Claes Lam verklaren op 8-2-1690 machtig te maken Nicolaas Bijlandt secretaris van Lopik om de boedel van onze overleden broeder en zuster te redderen. Aert Bastiaens tekent Aert Bastiaansen Langgeraeck.
7 kind(eren)
-
Ariaentien Bastiaense Uijl
, * ±1633
, † Nieuwpoort ±1666 .
Langerak, 30-9-1658:
- Willem Daniels alhier, eijser
- Adriaantje Bastiaans Uijl, alhier wede Claas Jacobs (timmerman); haar vader is Bastiaen Cornelisz Uijl en grootouders zijn Cornelis Hendricksz Uijl en IJchgen Gerritsdr.
Overl. tussen eind 1665 en 18-11-1668.
×
Claes Jacobsz
, * ±1587
, † <10-1658.
Claes Jacobsz., wed.nr van Aeltjen Jacobs.
Claas Jacobs was timmerman te Langerak. Hij wordt ald. vermeld op 25-10-1625 en 28-7-1648.
Zijn 1e vrouw heette Aaltjen Jacobs.
×
Nieuwpoort 16-3-1659
Cornelis Dircksz
, * 1634
, ~Goudriaan 23-7-1634
.
Zoon van
Dirck Philipsz
en
Lijntien Ellertse
.
Ariaentien Bastiaense, wed. van Claes Jacobs, in Langerak.
Cornelis Dircksz., kuiper te Nieuwpoort, weduwnaar van Weijntje Pieters en zoon van Dirck Philipsz en Lijntje Elderts.
4 kind(eren)
-
Theunis Bastiaansz Uijl
, *Langerak ±1635
, † ±1680 .
×
Groot-Ammers 11-4-1666
Trijntje Theunisse Corevaar
, † ±1674.
×
>1671
Adriaentje Cornelis (Adriaantge Cornelis den Jongsten) Stout
, * ±1637
, ~Nieuwpoort 14-2-1638
, [] 1-4-1709.
Dochter van
Cornelis Janszen Stout
en
Beertje Adriaens (Beertje Ariens)
.
14-2-1638 Ariaantien, d.v. Cornelis Janszen Stout " uit Langerack, get. vader’s broeder.
Adriaantje is een dochter van Cornelis Jans Stout en Beertje Ariens. Uit Adriaantje’s 3 huwelijken zijn geen kinderen bekend.
In Langerak op 23-8-1680 is gecompareerd:
Adriaantgen Cornelis, weduwe van zaliger Thonis Bastiaens den Uijl, wonende in deze vrijheerlijkheid Langerak, voor haar zelven, mitsgaders Jan Bastiaens den Uijl ende Aert Thonis Corevaer, als voogden van Sijgje Thonis, zijnde een nagelaten weeskind van Tonis Bastiaens den Uijl; dewelken hebben getransporteerd ten behoeve van Cornelis en Tonis Jans Boon, gebroeders beide wonende in deze vrijheerlijkheid, de vrije eigendom van vier morgen vier hont land met aenpart in de huijsinge ende betimmerte daarop staande, gelegen op Langerak, zijnde voordezen gekomen van Jan Jacobs Vuijren.
Acte van beschrijving tussen Cornelis Jans STOUT en zijn kinderen van 28-2-1666: Hij is inw. van Langerak, wedr. van Beertge Ariens ter eenre Cornelis Cornelis STOUT, Cornelis Jans Stuijfsack man en voogd van Ariaentge Cornelis STOUT, Cornelis Reijers man en voogd van Niesge Cornelis STOUT, Jan Adriaens Truijr man en voogd van Adriaentge Cornelis STOUT, Pieter Jans (Pijl - zijn merk O) man en voogd van Jaepke Cornelis STOUT, Maritgen Cornelis STOUT geass. met haer oom Claes Jans STOUT, alle erfgenamen van de ol. Beertge Ariens haere moeder. Cornelis Jans STOUT behoud de behuizinge etc. Niesge, Adriaentge en Jaepke hebben o.a. in t’Arie Vinckenweer 10 hont weijlant.
Codicil en testament van 9-12-1692 van Ariaentge Cornelis Stout, huysvrouw van Eijmert Gijsen (huw. voorw. gepass. op 15-1-1681), eerder wedu van Teunis Bastiaens Uijl.
Zij benoemt tot ergenamen:
- Jaapje Cornelis Stout, haer zuster, 1/3 deel;
- Sijtge Teunis den Uijl, een voordochter van haar eerste man, 1/3 deel;
- Baertge- en Cornelis pieters, kinderen van de voorn. Jaepje Cornelis Stout, 1/3 deel, omdat zij gestaan heeft als meter tot pillegift.
De erfgenamen zijn gehouwden aan de kinderen van Cornelis, Ariaentge, Niesje en Maritge Cornelis Stout, of eventuele kinderen te geven: een som van 200 gulden.
Op 24-10-1693 testeert Ariaantge Cornelis Stout, huisvrouw van Eijmert Gijsen, en voordien weduwe van Teunis Bastiaens Uijl. Zij verwijst naar de huwelijkse voorwaarden gepasseert op 15-1-1681.
Erfgenamen: Jaapje Cornelis Stout, haar zuster, voor 1/3e deel, Sijtge Teunis den Uijl, een voordochter van haar eerste man, voor 1/3e deel, Beertge- en Cornelis Pieters, broer en zuster, nakinderen van de voorn. Jaapje Cornelis Stout, ook voor 1/3e deel, omdat zij gestaan heeft als meter. De erfgenamen zijn gehouden om aan de kinderen van Cornelis-, Ariaantge-, Niesje- en Maritge Cornelis Stout, ook eventuele kindskinderen, uit te keren een somme van 200 gld.
Geen kinderen.
1 kind(eren)