Gezin van Bastiaen
Bastiaen
.
Zoon van
?
.
Kinderen:
- ???
NN.
, [] Rotterdam, Charlois 1622.
×
Andries Adriaensz Munter
, [] Rotterdam, Charlois 1622.
5 kind(eren)
-
Cornelis Sebastiaensz (Cornelis Bastiaensz) Santwech
, [] Rotterdam, Charlois 1-3-1646.
Cornelis Bastiaensz
trad op als getuige bij
de ondertrouw van
Eeuwout Wouterse Verduijn
.
Cornelis Sebastiaensz van Sand(t)wech, in 1628 wonende in Saerloys, ook schepen van Charlois.
Bij een openbare verkoop in Charlois van de boedel van Mathijs Crijnen en Stijntje Bastiaanse, overleden echtelieden, in de periode 1624-25 wordt Cornelis Bastiaanse Santwech vermeld.
In maart 1627 werden de bieraccijns van Charlois voor een halfjaar verpacht aan Pieter Hendrikse Verboom met Cornelis Bastiaanse Santwech en Pieter Gijsse timmerman. In april 1629 werden de bieraccijns van Charlois voor een halfjaar verpacht aan Willem Michielse met Cornelis Bastiaanse Santwech en Jan Jasperse Schabaet. In September 1630 werden de bieraccijns van Charlois voor een halfjaar verpacht aan Klaas Davidse Vergils met Willem Michielse Verschoor en Cornelis Bastiaanse Santwech.
Rotterdam, 30 mei 1628: Cornelis Sebastiaensz Sandtwech, voljaarde vrijer, te Saerloys bij de Korenmolen, legateert aan zijn dienstmaecht Aryaentgen Aelbrechtsdr: zijn huis en erf met een stuk land aan de Cromme Sandtwech in Saerloos belend door
Adryan Leendertsz Pors ten zuiden, en de Katendrechtsewech ten oosten, gelegen in het Sandtblock bij de Koornmolen.
Bij akte van 15-5-1629 verklaarde Leendert Andijck, schout en secretaris van Pendrecht, 185 gld. schuldig te zijn aan Cornelis Bastiaensz. Santwech.
Rotterdam, 9-11-1627: Leendert Aryensz Andijck, schout en secretaris van Pendrecht, en Cornelis Bastiaensz Santwech, won. te Chaerloos, bevestigen schuldig te zijn aan de erfgen. van wijlen Joost van Soelen, in zijn leven coopman, een bedrag van 400 gulden wegens geleend geld.
Rotterdam, 17-4-1646: Annitgen Pleunen, 41 jaar, bejaerde dochter, wonende in Barendrecht, legt op verzoek van de erfgenamen van Cornelis Sebastiaenss Sandtwech een verklaring af over voorvallen na 27 febr. 1646 na het overlijden van bovengenoemde Sandtwech. Het betreft o.a. een gesprek van Areaentgen Albrechts, weduwe van Sandtwech, met Willem Arienss.
Rotterdam, 4-6-1646: Dirck Philipsz te ’s-Gravendeel, 66 jr, verklaart op verzoek van de erfgenamen ab intestato van Cornelis Bastiaensz Santwech dat hij gehoord heeft dat de erfgenamen aan zijn weduwe gevraagd hebben naar de bescheiden van zijn gehuurde landen. De weduwe aarzelt en zegt dat zij een testament van haar man heeft gehad dat zij samen verbrand hebben, waarvan zij nu spijt heeft. De erfgenamen zijn na het twistgesprek vertrokken.
In het cohier van de 200e penning, opgemaakt op 2-11-1646, over de staat van personen, wonende te Charlois, staat "Cornelis Bastiaanse Santwech saliger sijn boedel" aangeslagen voor 8000,-.
Rotterdam, 30-10-1646:
Leendert Witte, wonend in Roden [= Rhoon ??], Pieter Cornelisz Meuch, burgemeester te Vlaerdinge, gehuwd met Neeltgen Witten, en Leendert Ariensz Pors, gemachtigde van zijn moeder Jannetge Witten, zijn allen erfgenamen van Cornelis Bastiaensz Santwech.
Zij machtigen Francois Brandijn, advocaet, en Gerardt de Rodero, procureur generael, om hun belangen te behartigen in de zaak tegen Aeriaentgen Aelberts, weduwe van voornoemde Santwech en haar voogd Pieter Clementsz Pors.
Leendert Wittensz Santwecht, dijkgraaf van Rhoon, wordt op 4-6-1655 vermeld.
×
Adrijaentgen Aelbrechtsdr (Aereantge Aelbrechtsdr)
, † >7-1662.
Otr. op 8-5-1640
in Rotterdam.
Ariaentgen Aelbrechtsdr. was aanvankelijk ’dienstmaecht’, later echtgenote en tenslotte weduwe van Cornelis Bastiaensz Santwecht [Sandwech].
Rotterdam, 8 mei 1640: Cornelis Bastaensz Santwech, won. in Charloos, bruidegom, en Aereantge Aelbrechsdr, won. in Charloos, bruid, maken huwelijksvoorwaarden.
Rotterdam, 26 juni 1646: Adrijaentgen Aelbrechtsdr., weduwe en boedelhoudster van Cornelis Bastiaensz Santwegh uit Saerloos, en Pieter Clementsz Pors bespreken de problemen die ontstaan zijn over de verdeling van de nalatenschap. Die problemen zijn voorgelegd aan het Hof van Holland. Leendert Witte uit Roon is een van de erfgenamen.
Rotterdam, 24 mei 1647:
- Willem Cornelisz Barendrecht, j.g. van Saarloos, geassisteerd door zijn moeder Sijtgen Jacobsdr. van Saarloos, sluit een contract van huw. voorwaarden met
- Aryaentgen Aelbrechtsdr., weduwe van Cornelis Bastiaens Santwech te Saarloos.
overl. tussen 6-8-1662 en 10-5-1692
-
Jannetgen Bastiaens Sandweg
, † >1653 .
Jannetgen Bastiaens
trad op als getuige bij
de ondertrouw van
Eeuwout Wouterse Verduijn
.
Rotterdam, 27-9-1632:
- Euwout Woutersz Verduyn, weduwnaar, wonend in het ambacht van Pernis op de Hij, toekomstige bruidegom, vergezeld van zijn broer Willem Woutersz Verduyn, en
- Maertgen Adriaensdr Pors, toekomstige bruid, wonend in het ambacht van Charlois in gezelschap van haar vader Adriaen Leendertsz Pors en moeder Jannetgen Bastiaensdr Sandweg en oom Cornelis Bastiaensz Sandwech.
Zij maken hun huwelijkse voorwaarden over uit te keren geld, huis met inboedel gelegen over de dijk in Pernis en 6 mergen weiland in d’ Eyfel of Deyfel.
Rotterdam, 3-3-1654:
Jacob van Beveren, heer van Zwijndrecht en schout te Dordrecht, bekent geld vanwege een borgtocht, ontvangen te hebben van mr. Hugo van Rijk, advocaat te Schiedam.
Deze is gemachtigde voor Leendert Aryensz Pors, namens diens moeder Jannetgen Basteaans, weduwe van Aryen Leendertsz Pors - als gecondemneerde beschadigde borg van Cornelis Vrijlandt, schout van Pernis.
Grondslag hieraan ligt een wisselbrief ad 1.740 gulden afgegeven door de schepenen van Poortugaal voor Jacob Leendertsz en Dirk Nilte (schoonvader en broer van Aryen Leendertsz) ten behoeve van Dirk Leendertsz Roobol. Roobol had deze overgedragen aan Arent Maartensz, ambachtsheer van Schobbelants-ambacht.
×
?
Adriaen Lenaertsz (Adriaen Lenaertsz de Jonge) Pors
, * >1580
, [] Rotterdam, Charlois 1643.
Zoon van
Lenert Lenertsz (Lenaert Lenaertsz Jonge Pors)
en
Aechtgen Adriaens ( Porre)
.
Als kinderen van Adriaan Leendertse Pors de Jonge worden Izaak en Adriaan Adriaanse Pors in 1652 genoemd. Ook Bastiaan Adraensz Pors lijkt mij tot dit gezin te behoren.
Jonge Arien, Adriaen Lenaertsz de Jonge
Op 7 februari 1600 in Charlois verkoopt Bastiaan Aariense, molenaar te Dircxland, mede erfgenaam van Lenaert Jorisse, aan Adriaan Leendertse Pors de Jonge, als voogd van zijn moeder Aagje Adriaanse, zijn erfdeel, bestaande uit een zesde deel van twee morgen land in het verenblok.
In 1607 was Adriaen één van de schepenen van Charlois.
Op 23-12-1616 in Charlois werd land getransporteerd aan Adriaen Lenartsz. Pors: 7 morgen 155 roeden land gelegen in Robbenoord in het Grote Blok.
Charlois, 4-12-1627: Adriaen Lenertsz. Pors onze mede schepen als voogd van Toontgen Lenertsdr. zijn zuster en als mondelinge procuratie hebbende van IJsaack Lenertsz. Pors zijn broeder heeft getransporteerd aan Toontgen Lenertsdr. zijn zuster omtrent 1100 roeden land gelijk IJsaack Lenertsz. Pors voorsz. hetzelve land is aangekomen en bij erfenis ten deel gevallen van Acht Adriaensdr. zijn moeder gelegen in Charlois in het Westduelblok.
Charlois, 1636: "Ontfangen van Adriaen Lenertz Pors, als voocht geweest sijnde van Pietertgen Huijberde, van dat de voornoemde Pietertgen Huijberden ten tijde deser rekeninge inde voorkerck begraven is: iiij £".
Jan Adriaanse Pors, wonende te Charlois, oud omtrent 23 jaar, verklaarde op verzoek van Pieter Aartse Verschoor, wonende te Charlois, dat hij [..] ten huize van zijn vader Adriaan Lenertse Pors en in gezelschap van Pieter Aartse Verschoor en Jan Jacobse uit Delfshaven, zijn neef, heeft gehoord dat Jan Jacobse aan Pieter Aartse Verschoor omtrent 1 morgen land, 20 roeden weiland, gelegen in het Oostduijelblok te Charlois, heeft verhuurd en dat voor de tijd van 7 eerstkomende en achtereenvolgende jaren, waarvan het 1e jaar pacht verschenen zal zijn met kerstmis 1637 voor een jaarlijkse huur van 41 gulden. Jan Adriaanse Pors ondertekende deze verklaring op 23-6-1638 te Charlois.
Izaak Adriaanse Pors verkoopt op 5-3-1642 in Charlois aan Pieter Lenertse Pors, zijn oom, 275 roeden land in het westduelblok voor ½ toebehorende aan Clement Lenertse Pors, voor ¼ aan Izaak Adriaanse Pors en het resterende ¼ deel aan Adriaan Adriaanse Pors, kinderen van Wijlen Adriaan Leendertse Pors de Jonge. Belendingen van het land: oost Japhet Cornelisse, zuid de IJdemonneweg, west de Katendrechtse weg en ten noorden Jan Oom Hermense.
In het cohier van de 200e penning, opgemaakt op 2-11-1646, over de staat van personen, wonende te Charlois, staat de weduwe van Adriaan Lenertse Pors aangeslagen voor 10.000,-.
Charlois, 1643: "Ontfangen van de weduwe van Adriaen Lenertsz Pors van dat den voornoemden Adriaen Lenertsz Pors inde voorkerck begraven is ten tijde deser rekeninge."
In 1644 bij de 200e penning van Charlois was sprake van de weduwe van Adriaen Lenertsen Pors, 10.000.
Adriaen Lenaertsz de Jonge
trad op als getuige bij
de begrafenis van
Trientge Lenerts (Thoontge Lenerts) Pors
,
de ondertrouw van
Eeuwout Wouterse Verduijn
.
6 kind(eren)
Samengesteld door Joan Bos.
Voor meer informatie zie
de introduktie of
de FAQ.